Ultima oră

REVISTA PRESEI CENTRALE: Subiectele Zilei 16.12.2009

Ziarul de Vrancea
16 dec 2009 591 vizualizări
Vasile Dincu: "De cite ori face Geoana o greseala, dovedeste ca Ion Iliescu a avut dreptate; Kovesi: Sentinta in cazul FNI poate fi revizuita; Dragnea a facut blat cu Basescu inainte de alegeri; Copiii care s-au jucat de-a sfarsitul lumii

Romanul care a gasit solutia unei probleme din secolul XIX. Teorema Mihailescu a aparut in anul 2002, dupa ce matematicianul roman a demonstrat o conjectura formulata in 1844 de franco-belgianul Eugène Charles Catalan. Dar povestea lui Preda Mihailescu se intinde mult dincolo de latura stiintifica. Plecat din Romania comunista in 1973, in exodul geniilor romanesti, el a fost printre cei "cu suficiente resurse intrinseci pentru a-si asuma un exil in care trebuie sa supravietuiesti prin capacitati dovedite, deasupra mediei in care te misti". Alaturi de Preda Mihailescu, au fost alte cateva sute de mii de romani cu cap luminat, de care regimul s-a "eliberat" in anii \'70 si \'80. Mai intai a ajuns in Elvetia, cu familia lasata "amanet" in tara, apoi in Germania. Ce a pierdut? "Invatamantul matematic, care mi-ar fi dat in tara o baza mai buna si limba", spune acum Mihailescu, intr-un interviu pentru EvZ.


Kovesi: Sentinta in cazul FNI poate fi revizuita. Procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, recunoaste intr-un interviu pentru Romania libera ca extradarea din Indonezia a fostului asociat al omului de afaceri Sorin Ovidu Vantu in afacerea FNI ar putea dura destul de mult. Cu toate acestea, Parchetul General se pregateste sa-l audieze pe acesta chiar la Jakarta: "Noi ne putem continua dosarul fara sa fie necesar ca Nicolae Popa sa fie adus in tara". Laura Codruta Kovesi crede ca hotararea de condamnare in dosarul FNI "poate fi revizuita" daca apar "date sau fapte care nu au fost cunoscute de instanta la solutionarea cauzei". In acelasi timp, procurorul general al Romaniei considera ca nerezolvarea dosarului Revolutiei la 20 de ani de la evenimentele sangeroase din decembrie 1989 "reprezinta un esec" al Ministerului Public, scrie Romania libera.


Aparatul de 400 de euro, care va intarzia zeci de trenuri. Traficul feroviar pe timp de iarna are in Romania doi mari dusmani: crivatul care vine de la rusi si lipsa incalzitoarelor de macazuri. "In zona de est a tarii bate crivatul, viscolind puternic zapada. Din acest motiv se blocheaza liniile, se rup pantografele locomotivelor sau, si mai grav, linia de contact. Atat timp cat viscoleste, degeaba intervii cu utilaje, pentru ca zapada se asaza imediat la loc", a declarat pentru Gandul secretarul general al Asociatiei Industriei Feroviare din Romania, Stefan Roseanu.


Copiii care s-au jucat de-a sfarsitul lumii. Episodul I. Cazul Luminitei Botoc, fata de 13 ani ucisa cu sange rece pe 17 decembrie 1989, la Timisoara, este emblematic pentru modul in care Romania si-a tratat eroii-martiri. Statistica macabra a evenimentelor din decembrie 1989 listeaza, intr-o ordine ilogica si rece, numele a mii de romani ucisi, raniti, arestati sau batuti de aparatul de represiune al regimului ceausist. O tragedie a ramas insa, in toti acesti ani, marginala. Printre miile de manifestanti marsand entuziast pe strazile Romaniei, cativa copii s-au jucat de-a sfarsitul lumii. Citeste mai multe in EvZ.


Trei pasi pentru eliminarea fraudei electorale. Pentru eliminarea discutiilor interminabile din preajma alegerilor in legatura cu cine a furat mai multe voturi, sistemul electoral ar putea fi imbunatatit prin doua metode imediate, care ar elimina suspiciunile cel mai des invocate de partide: "turismul electoral" si votul multiplu. Specialistii sustin introducerea votului prin corespondenta in locul sectiilor speciale si asigurarea unei baze de date functionale cu cetatenii cu drept de vot. Viitorul apropiat rezerva o a treia metoda: votul electronic, pe internet, scrie Romania libera.


Auto 16 ani, masina pustilor si a soferilor ratati. In Bucuresti sunt vreo 15-20 de masini speciale ce pot fi conduse de minori peste 16 ani. Asta se poate numai dupa absolvirea unui curs de legislatie rutiera (cand masa utila a masinii e sub 350 kg), sau dupa obtinerea permisului de sofer categoria B1 (la cele de 350-550kg). "Daca e s-o vezi in ansamblu de la departare e o masina", viteza ii e "limitata" la 45 km/ora si caroseria o are din fibra de sticla: "Cine si-a luat o masina din asta, in primul rand, nu rugineste, nu se strica in timp, decat daca o lovesti", caz in care "mai bine o arunci la gunoi". Enumerarea de caracteristici apartine lui Marius Suteu si Mihai Ifrim, intreprinzatorii care au lansat in urma cu aproape sase luni afacerea "auto16 ani", de import mopeduri second-hand cu "conformatie" de masina, pentru adolescenti, scrie Gandul.


Vasile Dincu: "De cite ori face Geoana o greseala, dovedeste ca Ion Iliescu a avut dreptate". A facut parte din conducerea PSD pina in urma cu un an. A ramas in partid, dar in adormire. Intre timp si-a reluat activitatea stiintifica, infiintind IRES, o firma care a efectuat impreuna cu CSOP cercetari sociologice. CSOP-IRES a realizat exit poll-ul pentru B1 TV. La jumatatea distantei dintre PSD si PD-L, Vasile Dincu explica pentru Academia Catavencu de ce a pierdut Geoana. Si de ce a cistigat Basescu.

Reporter: Cu 10 zile inainte de turul 2, Geoana avea 10 procente in fata lui Basescu. Potrivit analizelor dvs. Cum e posibil sa pierzi alegerile in 10 zile?

Vasile Dincu: Este unul din multele mituri electorale care s-au spart in acest scrutin. Putem vorbi despre ele mai incolo. A fost o combinatie de greseli de strategie, tactica, intimplare, folosirea unui potential de media foarte mare si greseli de candidat. A fost in primul rind o patologie a execesului si un fel de comportament indreptat spre violenta si conflict al uriasei armate care-l impingea pe Mircea Geoana din spate. Ion Craciunescu, arbitrul de fotbal, numeste asta "atac cu forta disproportionata". Citeste interviul integral in Academia Catavencu.


Crimele Revolutiei: Masacrul de la Otopeni. Pe 23 decembrie 1989, in zori, 40 de militari si 8 civili au fost ciuruiti de dispozitivele de aparare ale aeroportului, care i-au luat drept teroristi. Trei camioane pline cu militari ai unitatii din Campina au fost intampinate cu focuri de arma la Otopeni, la ora 6.30, desi fusesera chemate sa intareasca apararea aerogarii. Unul dintre cele mai revoltatoare si sangeroase evenimente ale Revolutiei din 1989 s-a petrecut in dimineata de 23 decembrie. Adevarul va dezvaluie, in serial, cine au fost victimele si cine au fost calaii din spatele diversiunii de la Otopeni.


Dragnea a facut blat cu Basescu inainte de alegeri. Se pare ca nici macar oamenii lui Geoana nu erau siguri ca Prostanacul va reusi sa cistige alegerile prezidentiale. Dar nu asta e important acum, ci faptul ca Liviu Dragnea, unul dintre coordonatorii campaniei lui Mircica, a incercat sa-si asigure un pic viitorul in eventualitatea in care Basescu producea surpriza si cistiga alegerile. Cum? Pai, cu niste bani dati cui trebuie. Aflati in Academia Catavencu despre cine este vorba.


Un hot pocait isi pune secretele in slujba Politiei. Ion Sarafinescu (57 de ani), fiu de militian, s-a lasat de "meseria" de hot pentru ca nu-l mai lasa inima sa fure. Fostul spargator de locuinte participa acum la un program initiat de Institutul de Prevenire si Psihosociologie din cadrul Politiei Romane. La prima vedere, Ion Sarafinescu pare mai degraba un bunic tocmai iesit la pensie si nerabdator sa isi creasca nepotii. Doar privirea agera si iscoditoare ii da de gol fostele preocupari, scrie Adevarul.



de R.B. HotNews.ro




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.