Ultima oră

Ultima ora: Ce drumuri sint blocate sau inchise!

Ziarul de Vrancea
16 dec 2009 4630 vizualizări
Zapada si viscolul care a batut cu putere incepind de ieri dimineata au creat nenumarate probleme in trafic. Astazi, la ora 11.00, mai multe drumuri din judet erau blocate si inchise, in vreme ce mai multe masini nu au mai razbit din nameti, in special in zona de cimpie. La Silhlea, o femeie insarcinata a nascut singura dupa ce a fost asistata prin telefon de medicul de la Ambulanta inzapezita.

Politistii vrinceni spun ca cel mai prudent este sa va lasati masinile acasa si sa nu plecati la drum decit daca este imperios nenesar si dupa ce va interesati in prealabil daca nu sint blocaje. Chiar si pe soseaua E 85 este gheata pe carosabil, zapada este visolita si se formeaza troiene pe alocuri. Pentru informatii despre starea drumurilor, sunati la numarul de telefon 021/9360, al Comandamentului de Iarna. Iata care era situatia drumurilor pe raza judetului Vrancea la ora 11.00, potrivit informatiilor care ne-au fost furnizate de IJP Vrancea:


Drumuri blocate / inchise:


- D.N. 23 B "" Maicanesti - Ciorasti si spre com. Salcia Tudor, jud. Braila

- D.N. 2 N - Caiata "" Martinesti

- D.N. 2 R - Jitia -Vintileasca

- D.N. 23 A - Focsani, Milcov, Gologanu, Bordeasca, Tataranu

- D.N. 23 B "" Focsani "" Nanesti.

- D.N. 2 M "" Focsani "" Odobesti.

- D.J. 204 D - Focsani-Suraia

- D.J. 205 L "" Tulnici - Paulesti "" Vrincioaia

- D.J. 204 C - Obrejita "" Sihlea ""Voetin

- D.J. 205 R "" Focsani - Slobozia -Ciorasti

- D.J. 204 E - Focsani "" Vinatori

- D.J. 205 C "" Odobesti "" Virtescoiu

- D.J. 241 F "" face legatura intre D.J. 241 si Com. Boghesti

- D.J. 241 A "" Boghesti spre Jud.Bacau

- D.J. 202 E Obrejita "" Sihlea

- D.J. 203 H "" Dumitresti "" Rm. Sarat

- D.J. 204 P - Gugesti "" Oreavu


Localitati sau persoane izolate:


- Pe D.N. 23 B "" Maicanesti "" pe o raza de circa 1,5 Km. - 4 autoutilitare inzapezite, 3 microbuze cu persoane, 2 microbuze marfa, 1 autocar "" in total circa 50 persoane.

- D.N. 23 B "" Maicanesti "" Ciorasti "" 6 autoturisme blocate, cu 18 persoane.

- Pe D.N. 23 B "" Focsani - Nanesti - 8 autoturisme

- Pe D.N. 23 A - intre Bordeasca si Gologanu, pe camp doua auto blocate.

- Pe D.N. 23 B - la Dumbravita 2 autoturisme blocate.

- Pe D.J. 204 E "" Petresti - Mircesti, un autoturism blocat.

- Pe D.J. 204 E - 1 autoturism blocat cu 3 persoane.


Probleme aparute pe drumurile din judet din cauza caderilor de zapada:


"¢ Nu s-a actionat cu utilaje si material antiderapant pe:

- Drumurile comunale de pe raza judetului.

- D.J. 205 L Negrilesti;

- D.J. 205 L "" Coza "" Paulesti;

- D.J. 202 E Obrejita "" Sihlea

- D.J. 203 H "" Dumitresti "" Rm. Sarat.

- D.J. 204 P - Gugesti "" Oreavu.

- se circula in conditii de iarna, carosabilul fiind acoperit cu un strat de zapada de circa 15 -20 cm.

- pe D.N. 2 "" E 85 - gheata pe carosabil, zapada este visolita si se formeaza troiene.


Măsuri luate de catre formatiunile de Politie:


- au fost contactate S.D.N. Vrancea si Comandamentul Judetean pentru dezapezire;

- au fost suplimentate efectivele de politie care actioneaza pentru asigurarea fluiditatii traficului rutier;

- s-a solicitat Comandamentului Central de Iarna, inchiderea temporara a circulatiei pe D.N. 2 N, pe tronsonul cuprins intre Km. 17A00m si 53A00m.

- s-a restrictionat circulatia autovehiculelor mai mari de 3,5 tone, care nu sunt echipate corespunzator;

- se actioneaza cu utilaje ale S.D.N. Vrancea pentru deblocarea D.N. 23B, spre jud. Braila. De asemenea, lucratorii postului de politie au reusit cu mijoace proprii scoaterea a 10 persoane, cu 5 autoturisme; blocajul se intinde pe circa 1,5 Km. si pe raza Jud. Braila.


Click aici pentru situatia drumurilor la nivel national:



Cum ramin inzapezite masinile de deszapezire!



Cod galben de incompetenta! Si de aceasta data, iarna a luat autoritatile pe nepregatite, mai multe drumuri fiind blocate din cauza numarului redus de masini trimise in teren de firmele care au cistigat licitatiile de deszapezire u de ieri, la Prefectura a fost instituit serviciul de permanenta care va urmari evolutia fenomenelor meteo u chiar masina de deszapezire trimisa pe valea Rimnicului de firma UMB Spedition a ramas inzapezita pe drumul dintre Dumitresti si Jitia, care a fost blocat ieri toata ziua u se circula greu si pe DN2M, intre Odobesti si Andreiasu u accidentele in lant nu au intirziat sa apara, printre victime fiind si doi gardieni de la penitenciar u intrebata cum merge deszapezirea, sefa de la Drumuri a avut un raspuns pe masura: "Ca la noi, in Romania!" u cetatenii regreta ca zapada de ieri nu a cazut in campania electorala


Bucuria de dimineata a copiilor s-a transformat peste zi in chinul soferilor. Acoperit de zapada, ieri judetul arata pregatit de sarbatori, insa vulnerabil in fata capriciilor vremii. Cele mai multe probleme au pus drumurile DN2N Dumitresti-Jitia si DN2R Jitia-Vintileasca. Drumarii au reusit sa ajunga ieri pina la Vintileasca insa in urma lor zapada se aseza la loc. Circulatia pe un singur sens a dat batai de cap soferilor care au incercat pe cit posibil sa evite blocarea drumului, insa in unele cazuri nu au reusit. Masini inzapezite care nu mai reuseau sa plece din loc puteau fi zarite din sat in sat. Stratul de zapada masura aseara aproximativ 20 de centimentri, iar in locurile in care vintul spulbera ninsoarea stratul avea chiar si un metru. De altfel, chiar masina de deszapezire trimisa pe valea Rimnicului a ramas "¦ inzapezita. In conditiile in care una dintre masinile dotate cu plug pentru deszapezire menita sa curete soselele a derapat si a ramas impotmolita, nu e de mirare ca multi soferi au avut "cuvinte de lauda" la adresa autoritatilor. "Un singur regret am. Ca n-a fost zapada asta in timpul campaniei electorale. Sa fi ramas parlamentarii nostri de Vrancea inzapeziti pe aici. Campania a trecut si ei stau la caldurica la Bucuresti, nemaiinteresandu-i cei carora le-au cersit votul in urma cu o saptamina. Cu toate ca vine Craciunul nu ma pot abtine: Mama lor de politicieni...", a scris cu nadus profesorul Marian Galoiu, pe site-ul dumitresti.net.


Deszapezire ca in ... Romania


Autoritatile par sa fi uitat ca iarna nu incepe de la 1 ianuarie. Zapada a creat probleme in trafic, iar utilajele de deszapezire ale omului de afaceri Dorinel Umbrarescu nu au reusit sa faca fata troienelor. Din cauza conditiilor meteo, drumul dinte Dumitresti si Jitia a fost inchis circulatiei inca de luni noapte, motiv pentru care peste 10.000 de oameni din zona care nu a fost degajata au ramas izolati. Primarul din Vintileasca spune ca a sesizat autoritatile inca de marti dimineata, insa pina dupa amiaza utilajele de deszapezire nu au ajuns nici la jumatatea drumului. "Zapada nu este foarte mare, dar e pufoasa si aluneca de nu poti merge pe drum. Am ajuns la inainte de 1989, cind deszapezirea venea o data pe saptamina sau chiar mai rar, la fel si autobuzul! Avem un cetatean care se simte rau si nu stiu cum sa procedez, ca nici medicul de familie nu poate sa ajunga", ne-a declarat primarul ieri la prinz. Sefa Sectiei de Drumuri Nationale din Vrancea, Lucica Chiper, spune ca a dirijat o masina in zona abia in jurul prinzului, dar care nu a facut fata. Aceasta recunoaste ca DN2N a fost ultimul abordat la deszapezire, pentru ca a actionat in functie de categoria de importanta a drumurilor, dar recunoaste ca abia a gasit o masina disponibila. Intre timp, unele masini ale firmei UMB Spedition Bacau, cea care a cistigat licitatia de deszapezire in Moldova, au cedat, iar una a ramas prinsa in nameti. "Mai sint colegi mai sus, din cite stiu au ajuns la Jitia. Mi-a alunecat o roata si am ramas aici", ne-a spus soferul de pe masina trimisa in teren de firma UMB Spedition. Celelalte masini au urcat pina la Vintileasca unde au ramas peste noapte urmind ca in aceasta dimineata sa treaca inapoi. Intrebata cum merge deszapezirea, sefa de la Drumuri a avut un raspuns pe masura: "Ca la noi, in Romania!". Firma care a cistigat deszapezirea drumurilor nationale a trimis in judet 14 masini, noua in baza de la Focsani, si cinci in baza Adjud, insa acestea s-au dovedit insuficiente. Nici pe drumurile judetene, de care se ocupa firma Sotirex Bacau, situatia nu a fost ieri una roz. In numai citeva ore de ninsoare, in judet s-au produs patru accidente soldate cu mai multi raniti, la care se adauga tamponarile. Nici drumul E 85 nu a fost ferit de nameti. In jurul orei 19.00 agentii de circulatie opreau masinile de greu tonaj in incercarea de a fluidiza circulatia la iesirea din Dumbraveni. Sirul de masini se intindea de la statuia lui Suvorov si pina la Bachus, aproximativ 4 kilometri, spre disperarea soferilor.


Doua drumuri inchise in Vrancea


De ieri de la prinz la Prefectura a fost instituit serviciu de permanenta care va urmari evolutia fenomenelor meteorologice la nivelul judetului pentru a putea interveni la timp la aparitia unor situatii de urgenta si monitoriza circulatia pe drumurile publice pentru a preveni blocarea acestora. Potrivit Prefecturii, in tot judetul se actioneaza pe drumurile nationale cu echipamente cu lame si materiale antiderapante. Tinind cont de situatia meteo din judetul nostru, tot ieri dupa-amiaza prefectul Ion Oprea a convocat Comitetul pentru Situatii de Urgenta in vederea evaluarii situatiei actuale. Ieri seara circulatia era inchisa pe DN2N intre Dumitresti si Jitia si pe DN2R intre Jitia si Vintileasca. "S-a inchis temporar aceasta portiune de drum, dar se lucreaza cu utilaje si sa speram ca in citeva ora pina miine dimineata (azi ""n. r.) drumul sa fie redat circulatiei. Tin sa precizez ca microbuzul, cursa Focsani ""Jitia, a circulat totusi ieri", ne-a precizat prefectul Ion Oprea. Potrivit aceleiasi declaratii utilajele de deszapezire se aflau ieri aproape de Vintileasca incercind sa degajeze drumul de straturile de zapada.


Informatia ajunge greu la Prefectura



Prefectul Ion Oprea a mai anuntat ca ieri se circula cu dificultate pe DN2M intre Odobesti si Andreiasu de Jos si in conditii de iarna pe toate drumurile nationale si judetene. "Tin sa mentionez ca la ora actuala nu avem localitati izolate si ca se actioneaza in continuare cu utilaje pe toate drumurile pentru fluidizarea circulatiei. Asiguram cetatenii ca se actioneaza cu toate fortele si mijloacele pe toate arterele si drumurile din judet, dar este clar ca iarna si-a intrat in drepturi motiv pentru care facem un apel catre conducatorii auto sa evite pe cit posibil deplasarea, iar daca o fac le recomandam sa fie pregatiti corespunzator pentru iarna", a avertizat Ion Oprea. In cadrul sedintei Comitetului pentru Situatii de Urgenta s-a adoptat ieri o hatarire prin care comitele locale pentru situatii de urgenta de la nivelul primariilor sa fie obligate sa informeze la timp atit asupra starii drumurilor cit si a altor probleme care apar. Aceasta pentru ca au aparut sincope in comunicare. "Am luat hotarirea ca reprezentantii comitetelor locale sa transmita toate informatiile Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta, iar de aici dupa ce aceste date vor fi prelucrate, ele vor fi transmise din ora in ora Prefecturii. E normal sa se asigure un flux de comunicare", a mai spus prefectul. Ion Oprea a mai dat asigurari ca se fac eforturi ca situatia sa fie tinuta sub control, singura temere fiind aparitia unui viscol. "E totusi iarna si nu trebuie sa se creeze senzatia ca nu se intervine eficient. Se intervine chiar daca ninsoarea nu s-a oprit de azi noapte. Totul e ca viscolul sa nu se intensifice. Pina joi sintem inca sub cod galben", a precizat Oprea.


Accidente in lant


Iarna i-a luat prin surprindere mai ales pe soferii care au pornit la drum fara sa aiba autovehiculele echipate. Odata cu prima ninsoare au aparut si primele evenimente rutiere, care nu au dus numai la tamponari usoare, ci si la victime. Asa se face ca ieri in jurul orei 8.00, pe DN 23, in Mindresti, doi angajati de la Penitenciarul Focsani au fost raniti dupa ce masina in care se aflau a fost implicata intr-un eveniment rutier. Totul s-a intimplat cind Marius Sava, 35 ani, din Galati, care conducea un BMW, nu a adaptat viteza la conditiile de carosabil acoperit cu zapada si, in momentul in care soferul din autoturismul aflat in fata sa a semnalizat pentru a efectua un viraj la stinga, acesta a frinat, insa masina a derapat si a patruns pe contrasens, unde a intrat in coliziune cu un autoturism Dacia Nova, care circula din sens opus. Au fost raniti usor Cristea Dobrin, 44 ani, din Vinatori, soferul Daciei Nova si Ion Cioca, 47 ani, din Focsani, pasager in acelasi autoturism. Tot ieri in Focsani, Ionut Porcarea, 21 ani, din Vizantea Livezi, in timp ce conducea auto marca Chevrolet, nu a adaptat viteza si a intrat in coliziune cu un Daewoo, care circula in fata sa. în urma impactului, autoturismul Chevrolet a patruns pe contrasens si a intrat in coliziune cu o autoutilitara care circula din sens opus. In urma impactului a fost ranita usor Luminita Gheba, 34 ani, din Dumitresti, pasagera in Chevrolet. Si in Bizighesti, Ioan Ungurean, 43 ani, din Suceava, aflat la volanul unei autoutilitare marca MAN, nu a adaptat viteza, a derapat, a patruns pe contrasens si a intrat in coliziune cu o autoutilitara Renault, condusa din sens opus de un bucurestean. Doua persoane au fost ranite in urma impactului. Si un sofer de 36 ani din Bucuresti s-a rasturnat cu masina in sant in afara localitatii Obrejita pe fondul neadaptarii vitezei.


Dotarea masinii pentru iarna, obligatorie


Soferii trebuie sa investeasca in aceasta perioada si ceva banuti in masinile personale pentru a se asigura ca ies cu bine din iarna. Acestia trebuie sa fie foarte atenti cind ies in trafic mai ales ca politistii vor organiza o serie de actiuni pe aceasta linie. "Pe toate drumurile din judet se circula cu dificultate drumurile fiind acoperite cu zapada, iar pe drumurile de munte se circula in conditii de iarna. S-a luat legatura cu administratorii drumurilor pentru asigurarea deszapezirii", a spus subinspectorul Catalin Manea, purtatorul de cuvint al Politiei Rutiere. Acesta mai spune ca la plecarea cu autovehiculul soferii trebuie sa verifice functionarea la parametri normali a sistemului de iluminare-semnalizare, a sistemului de frinare, a stergatoarelor de parbriz, sa mentina permanent curate parbrizul, luneta si geamurile laterale, precum si sa verifice existenta triunghiurilor reflectorizante, a trusei medicale si a stingatorului de incendii. Politistii de la Circulatie vor demara in urmatoarea perioada o serie de verificari in trafic. Vor fi luate in vizor autovehiculele destinate transportului public de persoane, precum si a celor destinate transportului de marfuri, cu masa maxima autorizata mai mare de 3,5 tone, cu privire la dotarea cu echipamente antiderapante si nu numai.


Grupaj realizat de D. GANEA, S. VRINCEANU, R. MANOLACHE, D. GIRLEANU



  • Sfaturi pentru soferi


  • Avind in vedere conditiile meteorologice prognozate pentru perioada urmatoare, lucratorii Serviciului Rutier recomanda cetatenilor:

    - sa respecte regimul legal de viteza si sa o adapteze in functie de conditiile de drum, astfel incit sa poata efectua orice manevra in conditii de siguranta;

    - conducatorii auto si persoanele care ocupa locuri prevazute cu centuri de siguranta trebuie sa le poarte pe tot timpul circulatiei; conducatorul auto care executa o manevra de schimbare a directiei de mers, de trecere de pe o banda pe alta, de virare spre dreapta ori spre stinga, ori care urmeaza sa efectueze o intoarcere ori sa mearga cu spatele, este obligat sa semnalizeze din timp si sa se asigure ca o poate face fara sa perturbe circulatia sau sa puna in pericol siguranta celorlalti participanti la trafic;

    - conducatorul de vehicul este obligat sa circule cu o viteza care sa nu depaseasca 30 km/h in localitati sau 50 km/h in afara localitatilor, in urmatoarele situatii:

    a) cind vizibilitatea este sub 100 m in conditii de ceata, ploi torentiale, ninsori abundente.

    b) in curbe deosebit de periculoase semnalizate ca atare sau in care vizibilitatea este mai mica de 50 m;

    c) cind partea carosabila este acoperita cu polei, gheata, zapada batatorita, sau mizga;

    d) la trecerea pe linga animale care sint conduse pe partea carosabila sau pe acostament;

    e) la trecerea pe linga grupuri organizate, coloane militare sau cortegii, indiferent daca acestea se afla in mers sau stationeaza pe partea carosabila a drumurilor cu o singura banda de circulatie pe sens;

    f) la trecerile pentru pietoni nesemaforizate, semnalizate prin indicatoare si marcaje, cind drumul public are cel mult o banda pe sens, iar pietonii aflati pe trotuar, in imediata apropiere a partii carosabile, intentioneaza sa se angajeze in traversare;

    g) la schimbarea directiei de mers prin viraje;

    h) la trecerea prin intersectiile cu circulatie nedirijata.



    În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

    Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

    Comentarii: 8

    Adaugă comentariu
    , acum 739393 zile, 5 ore, 2 minute, 33 secunde
    Ninge!Uraaaaaaaaaaa!!!Unde esti "nabi" sa-ti rup capatana cu bulgari?!
    , acum 739393 zile, 5 ore, 2 minute, 33 secunde
    Acum cu base la iar la butoane !!!!!!!! el stie cel mai bine cum e cu iarna : nu e ca vara . Sa vina sa ne faca partieeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee!!!
    , acum 739393 zile, 5 ore, 2 minute, 33 secunde
    e mult mai bine asa decat gerul acela insuportabil... mult mai bine -3 grade cu zapada decat -10 fara zapada. Apropo, titlul este criminal :))
    , acum 739393 zile, 5 ore, 2 minute, 33 secunde
    Era o sefa pe la drumuri nationale care impartea galeti prin campanie de mama focului . Acum oare ce mai imparte ? Era si unu db care comenta mereu si spunea de niste oameni portocalii competenti . citeste integral
    , acum 739393 zile, 5 ore, 2 minute, 33 secunde
    cine sa le faca?..evident,,je,,si forta suprema cu care te lauzi.
    , acum 739393 zile, 5 ore, 2 minute, 33 secunde
    Nu stiu cat de competenta o fi doamna respectiva dar stiu ca de deszapezire in Vrancea se ocupa firmele lui Oprisan prin interpusii Victor Roman si Umbrarescu. Roman stiu ca a incasat 500.000 lei citeste integral
    , acum 739393 zile, 5 ore, 2 minute, 33 secunde
    Nu k as fi fan base dar asta e. pe sectorul bordesti-dumitresti nici dak vine armata nu poate face partie pana nu sta zapada. Cei ce vb din carti si dau vina pe firma de dezapezire nu au fost in zona citeste integral
    , acum 739393 zile, 5 ore, 2 minute, 33 secunde
    Toti care comentati aici aveti un singur scop. Sa-i denaturati imaginea lui Oprisan. Bai baieti (si fetite), orientati-va spre alte \"orizonturi\". Oprisan e vinovat mereu de tot ce se intampla in citeste integral
    Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
    Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
    1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
    2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
    3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
    4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
    Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
    Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
    Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.