Ultima oră

POLITICA: Prima zi de negocieri: PD-L ofera 3 posturi in Guvern pentru PNL. Cum vor juca liberalii?

Ziarul de Vrancea
15 dec 2009 643 vizualizări
Negocierile au fost demarate dupa decizia Curtii Constitutionale

. Surse democrat liberale au declarat pentru Hotnews.ro ca, la prima negociere, PD-L s-a aratat dispus sa cedeze liberalilor 3 portofolii printre care Finantele, Munca si Mediu. Pe de alta parte, conducerea PNL pune conditii dure PDL. Surse din PNL sustin ca liderii liberalilor au reusit sa infranga nucleul lui Calin Popescu Tariceanu, care dorea la guvernare si ca liderii Crin Antonescu si Ludovic Orban vor pune conditii de neacceptat democrat -liberalilor. Intre timp, grupul Independentilor si-a ingrosat randurile de la 19 la 24 de parlamentari.


Varianta 1: Guvern minoritar cu parlamentari racolati . Dupa decizia Curtii Constitutionale se contureaza doua variante posibile de Guvern. Prima varianta este un Executiv format din PD-L, UDMR, Independenti si Minoritati care, impreuna, formeaza o majoritate fragila de 239 de paralmentari (PD-L -166. UDMR- 31, Independenti - 24, Minoritati- 18). Varianta este riscanta, chiar daca Guvernul minoritar are toate sansele sa fie validat de catre Parlament, pe viitor, proiectele Executivului sunt la mana majoritatii fragile si, in functie de prezenta in Parlament, au sanse sa fie respinse de opozitia PSD-PNL.


Democrat liberalii mizeaza pe migratia politica, in special pe parlamentarii PSD care vor parasi partidul si vor ingrosa randurile independentilor. Conform surselor Hotnews.ro, grupul independentilor este in negociere cu mai multi social-democrati care vor sa paraseasca PSD. "Dupa estimarile noastre asteptam in 10 parlamentari" au declarat sursele citate.


Cu toate acestea, surse apropiate palatului Cotroceni sustin ca varianta unui guvern minoritar nu este deloc sigura. Sursele citate sustin ca Traian Basescu intentioneaza cooptarea liberalilor in Executiv pentru a asigura o majoritate solida si intentioneaza sa valideze dorinta PNL, numind un premier tehnocrat. La bursa zvonurilor sunt date numele lui Mihai Razvan Ungureanu si Daniel Daianu.


"Anul 2010 va fi unul extrem de dificil pentru Romania. Avem nevoie de o majoritate confortabila si de un permier care sa ia decizii grele din punct de vedere economic. Daca nu avem o majoritate solida riscam ca PSD si PNL sa creeze probleme mari de guvernare", au declarat sursele Hotnews.ro.


Varianta 2: Guvern PD-L, PNL, UDMR, Independenti si Minoritati, care impreuna au 317 parlamentari (PD-L -166, PNL - 78, UDMR- 31, Independenti - 24, Minoritati- 18). Sursele Hotnews.ro sustin ca negocierea cu PNL este inghitita cu noduri de PD-L. Dincolo de declaratile oficiale, democrat liberalii doreau mai mult un guvern minoritar, cu premier PDL, fara a imparti portofoliile cu PNL.


Aceleasi surse sustin ca PD-L este dispus sa ofere liberalilor trei posturi, care deocamdata nu sunt batute in cuie: ministerul Finantelor, Mediului si ministerul Muncii. In ceea ce priveste oferta facuta reprezenantilor UDMR, democrat liberalii ar fi cedat doua posturi: Dezvoltarea Regionala si Telecomunicatile.


In prezent liderii PD-L se gandesc sa reinfinteze ministerul Turismului care ii va revenii aproape sigur Elenei Udrea, si ministerul Tineretului si Sportului inca neocupat. De asemenea, democrat liberalii intentioneaza sa negocieze cu independentii pentru rocada Blaga-Oprea, adica Vasile Blaga sa ramana pe portofoliul de la Interne iar Gabriel Oprea sa preia ministerul Apararii Nationale.


* In momentul de fata, varianta unui Guvern cu participarea liberalilor pare putin probabila. La sedinta Delegatiei Permanente a PNL, gruparea lui Calin Popescu Tariceanu a fost infranta. Surse din interiorul PNL au declarat pentru Hotnews.ro ca nucleul Crin Antonescu, Ludovic Orban, Radu Stroe si Norica Nicolai au reusit sa impuna in protocolul semnat de liberali doua conditii dure in eventualitatea unei guvernarii cu PD-L: un premier liberal sau independent si excluderea din viitorul Guvern a unor liderii PD-L gen Elena Udrea, Radu Berceanu.


* De asemenea, conducerea PNL a reusit sa impuna si echipa de negociatori cu PD-L, din ea fiind exclus Calin Popescu Tariceanu. Astfel, la negocierile cu demcorat-liberalii vor merge Crin Antonescu, Ludovic Orban, Radu Stroe si Relu Fenechiu - primii trei fiind cunsocuti ca opozanti ai intrarii la guvernare cu PD-L. Surse parlamentare sustin ca liderii PD-L au lansat invitatia la negocieri in cursul serii de luni, dupa decizia Curtii Constitutionale.



de Luminita Parvu HotNews.ro



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.