Ultima oră

Lista bugetarilor care aleg salariul in locul pensiei

Ziarul de Vrancea
15 dec 2009 3609 vizualizări
Optiunea intre pensie sau salariu se face de angajat catre angajator u neîndeplinirea obligatiei de optiune în termenul prevazut de lege conduce la încetarea de drept a raporturilor de munca u Constantin Guguianu, in prezent in preaviz, beneficiar de pensie speciala, nu se supune Legii 329/2009 u Toader Ghetu, seful de la Protectia Copilului, pensionar si el, spune ca ramine pe loc u dascalii vrinceni se simt defavorizati de aceasta decizie guvernamentala si sint de parere ca acest mod de economisire a fondurilor are o latura ascunsa u 13 doctori pensionari au ales salariul u la Spitalul Judetean de Urgenta Sf. Pantelimon Focsani sint incadrati 22 medici pensionari, iar la Spitalul Vidra trei doctori, din cei sase, sint pensionari u 26 de angajati ai Primarie Focsani au de ales intre leafa si pensie

Cumulul pensiei cu salariul i-a speriat pe cei cu state vechi de plata pe la stat. Unii dintre ei au incercat sa decredibilizeze Legea 329/2009 care prevede ca pensionarii care depasesc salariul mediu brut de 1.693 de lei sa opteze intre salariul din sistemul bugetar sau indemnizatia de pensionare. Acesta masura a fost luata pentru reducerea cheltuielilor bugetare si a intrat in vigoare pe 9 decembrie, la 15 zile dupa ce a fost publicata in Monitorul Oficial. "Persoanele avute in vedere de aceste dispozitii sint obligate sa opteze, in scris, in termen de 15 zile, respectiv pina la data de 09 decembrie 2009, intre suspendarea platii pensiei pe durata exercitarii activitatii si incetarea raporturilor de munca, de serviciu sau a actului de numire in functie", ne-a transmis Monica Moldovan, purtatorul de cuvint al Casei de Pensii. Pensionarii angajati in administratia publica provin, cu doua-trei exceptii, din rindul pensionarilor MapN. La nivelul Primariei Focsani, seful Administratiei Pietelor, Puiu Spiridon, este nevoit sa opteze intre salariul de bugetar si pensia de fost ofiter MapN. La nivelul CJ Vrancea exista cel putin doua cazuri de pensionari salariati, care vor fi nevoiti sa opteze pentru leafa de la stat sau pentru pensie. Este vorba de Valeria Teodorescu, consiliera in cadrul cabinetului presedintelui Marian Oprisan, si Gabriel Derderian, membru in Autoritatea Teritoriala de Ordine Publica (ATOP). Un alt caz este al directorului DGASPC care se pare ca a optat pentru o posibila retragere, dar de anul viitor. Totusi, Ghetu s-ar putea razgindi daca legea salarizarii unice ii va aduce o leafa mai mare. De la Politia Comunitare doar colonelul Patras se retrage.


Guguianu , un pensionar in preaviz


Pina la aceasta data s-au depus la registratura Casei de Pensii un numar de 13 optiuni de suspendare a platii pensiilor, suspendari care vor opera cu 1 ianuarie 2010. Aceste optiuni au fost depuse de catre Spitalul Judetean de Urgenta "Sfintul Pantelimon" Focsani. In categoria persoanelor carora li se aplica noile dispozitii intra beneficiarii sistemului public de pensii, beneficiarii sistemelor neintegrate sistemului public, dar si beneficiarii pensiilor de serviciu stabilite prin legi speciale. In ultima categorie intra si directorul coordonator al CJP, Constantin Guguianu, in prezent in preaviz, dupa ce a fost demis. Acesta sustine ca nu intra in incidenta Legii 329/2009 pe motiv ca se afla in preaviz si daca ar opta pentru salariul de director, odata plecat, ar putea ramine si fara pensia speciala de 1.700 de lei. "Nu intru sub incidenta 329/2009 pentru ca nu mai sint director. Daca ma voi incadra in dispozitiile legii si pensia va fi mai mare decit salariul mediu brut voi opta pentru cea mai mare suma. Legea aceasta este facuta pe genunchi si nu poate schimba legea organica a Codului Muncii. Eu am ramas fara loc de munca si nu pot sa optez", spune Constantin Guguianu, care se afla in preaviz pina pe data de 24 decembrie. Pensionarii care fac obiectul actului normativ sint cei care isi desfasoara activitatea la autoritatile si institutiile publice centrale si locale, indiferent de modul de finantare si subordonare sau la regiile autonome, societatile nationale, companiile nationale si societatile la care capitalul social este detinut integral sau majoritar de stat sau de o entitate administrativ-teritoriala. In invatamint insa rare sint cazurile in care un profesor pensionar sa aiba o pensie mai mare de 1.700 de lei. "La noi sint putine astfel de situatii in care pensia sa fie de peste 1.700 de lei. Pensiile noastre sint oricum sub 15 milioane de lei vechi, asa ca nu este afectata majoritatea personalului didactic", ne-a precizat Constantin Grigore, lider SLI Vrancea.


Pensionabilul Toader Ghetu


La Consiliul Judetean Vrancea exista cel putin doua cazuri de pensionari salariati, care vor fi nevoiti sa opteze pentru leafa de la stat sau pentru pensie. Este vorba de Valeria Teodorescu, consiliera in cadrul cabinetului presedintelui Marian Oprisan, si Gabriel Derderian, membru in Autoritatea Teritoriala de Ordine Publica (ATOP). Potrivit declaratiilor oferite de purtatorul de cuvint al CJ, Costel Dumbrava, decizia in privinta alegerii intre pensie si salariu apartine exclusiv persoanelor in cauza, fiind "o alegere personala".

Un alt caz este cel al directorului Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectie a Copilului Vrancea, Toader Ghetu, care nu stie inca ce sa faca. «Deocamdata merg mai departe, ca nu am incontro, intrucit adjunctii mei sint plecati din unitate, probabil pentru o scurta perioada de timp. Deocamdata am considerat ca nu e onorabil pentru mine, daca puteti accepta ca sint un om onorabil, sa plec intr-un moment cind simt ca este nevoie de mine acolo. Optiunea este pe termen limitat. Eu am doar sentimentul ca am facut ce trebuie, decizia apartine Consiliului Judetean in final", ne-a declarat Toader Ghetu, care a cotizat pentru pensie si din calitatea sa de fost ofiter de Securitate. Seful DGASPC a evitat sa ne dezvaluie cuantumul pensiei sale pentru care ar renunta la salariu. "Pensie frumoasa? Depinde cum ii faci poza... Nu e de speriat! Daca intra in discutie la cumul, e ceva, dar e vorba de citeva sute de mii de lei peste". Directorul Ghetu spune ca isi va reanaliza decizia dupa 1 ianuarie 2010, cind salariile in sistemul social se vor mari potrivit legii salarizarii unice a bugetarilor. "Eu nu comentez legile, le comentez pina se aproba, dupa aia le aplic, chiar daca nu-mi plac", a subliniat Toader Ghetu.


26 de pensionari angajati la Primarie


La nivelul Primariei Focsani si a unitatilor subordonate exista 26 de astfel de cazuri de pensionari care iau si pensie si sint si angajati.

Astfel de situatii se regasesc la Serviciul Public Local de Asistenta Sociala sau la Politia Comunitara. Cele mai cunoscute cazuri sint la Biroul autorizarii administratorilor asociatiilor de proprietari, Ion Neculai, sau la Adminstratia Pietelor, directorul Puiu Spiridon. Seful biroului de relatii cu asociatiile de proprietari, Ion Neculai, are o pensie de fost ofiter de armata in valoare de aproximativ 1.500 de lei lunar, iar din postura de functionar public mai incaseaza aproape 2.000 de lei pe luna. Directorul Adminstratiei Pietelor, Puiu Spiridon, primeste in calitate de fost ofiter MapN o pensie de peste 3.000 de lei/luna, iar din pozitia de sef la Piata mai semneaza lunar un stat de plata pentru inca aproape 3.000 de lei. "In conditiile in care nu mai putem face angajari astazi si toate posturile sint blocate cred ca la Piata vom face o delegare a postului", a precizat primarul Decebal Bacinschi, cind s-a mai pus problema ca subordonatii sai sa aleaga intre cele doua functii. Purtatorul de cuvint al Poilitiei Comunitare Focsani a declarat ca din cadrul acestei institutii o singura persoana a optat pentru pensie. "Dl Nicolae Patras a ales sa mearga la pensie si sa paraseasca postul. Seful de serviciu, Nelu Ionita, si-a anuntat intentia se a renunta la pensie in favoarea salariului de angajat al Politiei Comunitare. La fel si dl. Vasile Dimofte", ne-a declarat Florin Nache, care este si el pensionar MApN, dar care va ramine la serviciu. Potrivit declaratiei de avere, Nelu Ionita are o pensie de 1.513 lei lunar, in timp ce salariul sau se apropie binisor de 3.000 de lei. Seful de birou Dimoftei Vasile are si el o pensie de militar de 1.700 de lei lunar, dar salariul depaseste cu putin 3.000 de lei.


Ce spune legea


Conform prevederilor Legii nr. 329 din 5 noiembrie 2009 privind reorganizarea unor autoritati si institutii publice, rationalizarea cheltuielilor publice, sustinerea mediului de afaceri si respectarea acordurilor-cadru cu Comisia Europeana si Fondul Monetar International, Casa Judeteana de Pensii are obligatia ca dupa primirea de la angajatori a optiunii exprimata in scris de catre persoana care cumuleaza pensia cu salariul de a-si continua activitatea, sa suspende plata pensiei cu intii a lunii urmatoare solicitarii. In situatia in care pensionarul opteaza pentru suspendarea platii pensiei/pensiilor, angajatorul este obligat ca, pina pe data de 4 a lunii urmatoare celei in care a fost exprimata optiunea, sa depuna la casa de pensii care efectueaza plata o adresa din care sa rezulte situatia pensionarului, insotita de un exemplar al declaratiei. "Noile prevederi se aplica atit pensionarilor cumularzi la data intrarii in vigoare a noilor masuri, cit si persoanelor care devin pensionari cumularzi dupa intrarea in vigoare a acestora", precizeaza Monica Moldovan de la biroul de presa al institutieii. Neindeplinirea obligatiei de optiune in termenul prevazut de lege conduce la incetarea de drept a raporturilor de munca. (D. GANEA, D. GIRLEANU)


Medicii, "fortati" sa aleaga salariul


Si doctorii care profeseaza in unitatile spitalicesti din Vrancea au trebuit sa aleaga intre pensie si salariu. Numai la Spitalul Judetean de Urgenta "Sf. Pantelimon" Focsani 13 medici au fost "fortati" de lege sa aleaga, chiar daca, in unele situatii, sint singurii specialisti, cum ar fi la secta de boli de nutritie si diabet. Dr. Gheorghe Cocioaba a fost pus in situatia grea de a alege chiar daca pensia s-a depaseste cu foarte putin valoarea maxima de 1.700 lei. "Pensia era mai mica decit salariul. Imi voi continua activitatea la spital. Legea este lege si trebuie aplicata", a precizat dr. Cocioaba. Chiar daca nu sint de acord cu aceasta situatie, toti medicii de la spital au spus "DA" salariului. "Am ales salarizarea pentru ca este mai mare. Nu sint insa de acord pentru ca pensia nu mi-o da statul ci este determinata de banii pe care i-am dat pentru pensie in 42 de ani de activitate. Nu este corect pentru ca daca mai lucrez asta inseamna ca institutia unde profesez mai are nevoie de mine", a declarat dr. Mihail Cirstea, specialist in terapie intensiva. Si la Spitalul Vidra doi medici au ales salariul, in conditiile in care aici profeseaza mai multi pensionari. Nu acelasi lucru s-a intimplat si la Spitalul Municipal Adjud unde cei doi medici pensionari au decis sa inceteze contractul de colaborare cu unitatea pentru a putea primi in continuare pensia. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 15

Adaugă comentariu
, acum 737477 zile, 14 ore, 25 minute, 30 secunde
Nu are rost sa ne coboram in mocirla morala a unui TRASEIST DOCTRINAR precum DB, de la PSD, care si-a gasit culcus de 3-4 ani la PDL ! In 2004 era trepadusul lui Oprisan, azi e deontologul de ocazie citeste integral
, acum 737477 zile, 14 ore, 25 minute, 30 secunde
scuse, ZdV si domnilor forumisti, pentru aceasta postare off-topic de mai sus ! e un raspuns la ce debita ieri expat mioritic din Frankfurth cu iniatiale DB>> multumesc frumos de intelegere ! citeste integral
, acum 737477 zile, 14 ore, 25 minute, 30 secunde
Dupa ce ca tot timpul esti beat mai esti si analfabet, Frankfurt se scrie fara "h" in coada cum il scrii tu. Iar referitor la ce mazgalesti tu, "traseist doctrinar" ar insemna ca am schimbat doctrine, citeste integral
, acum 737477 zile, 14 ore, 25 minute, 30 secunde
Esti exacerbat de frustrat DB daca INCA mai apelezi (fara sa te bag in seama) la acele poze facute la nuntile unor prieteni sau colegi de liceu sau zilele noastre de nastere ? Daca 2 beri la o terasa citeste integral
, acum 737477 zile, 14 ore, 25 minute, 30 secunde
Fata de tine DB, am lasat loc de buna-ziua la cei din PDL unde am destui fosti colegi liberali cu care ma salut si vorbim de fiecare data cand ne intalnim. Si nu ma refer la lipitori de afise din PDL citeste integral
, acum 737477 zile, 14 ore, 25 minute, 30 secunde
Asa e, n-am fost pe baricade pt. nimeni in 2004, nici pt. Base, nici pt. altcineva, doar l-am votat, aveam altceva mai important de facut, "culegeam capsuni". Poate era mai bine sa ma limitez la citeste integral
, acum 737477 zile, 14 ore, 25 minute, 30 secunde
Stimata redactzie, atzi uitat sa il bagatzi in lista dvs pe pensionarul Vlase,primarul de oras sarac unde nici luminitzele de Craciun nu se aprind!
, acum 737477 zile, 14 ore, 25 minute, 30 secunde
Ghetule si Guguianule va sunat de mult trompeta, dar va tineti ca raia de capre,lasati tineri voi santeti un capitol inchis.
, acum 737477 zile, 14 ore, 25 minute, 30 secunde
draga cerasela intai invata sa scrii si apoi comenteaza, sau daca esti inculta mai bine nu scrii ca te faci de ras. macar citeste articolul- aaaa scuza-ma emit pretentii cam mari... pitty you
, acum 737477 zile, 14 ore, 25 minute, 30 secunde
Draga Flori oi fi eo asa inculta cum zaci tu. O fac ca asa vreu io. Tu o fasi ca lingusesti langa acesti pensionaro-salariati din bani contriuabililor.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.