Ultima oră

Garoafa: Depozit de munitie descoperit pe cimp

Dan Chiriac
12 dec 2009 1067 vizualizări
Pirotehnistii au dat peste un punct de comanda din timpul celui de-al doilea razboi mondial u pina aseara au fost scoase din pamint nu mai putin de 126 de proiectile perfect functionale u pericolul este foarte mare, pentru ca aceste proiectile nu sint trecute prin gura de foc , ne-au spus pirotehnistii, care vor continua si azi misiunea de la Garoafa

Pirotehnistii de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Vrancea au descoperit pe raza comunei Garoafa un adevarat depozit de munitie, ingropat la jumatate de metru sub pamint. Acesta este cel mai mare numar de elemente de munitie gasite o singura data in judet, in ultimii ani. Pina aseara au fost scoase din pamint 126 de proiectile, care au fost deja duse intr-un depozit securizat. Echipa pirotehnica lucreaza de doua zile la ridicarea munitiei in conditii de maxima siguranta, dar lucrarea va continua si in cursul zilei de astazi. Joi dupa-amiaza, Ovidiu Tanase, un satean din satul Rachitosu, a sesizat prin numarul unic de urgenta 112 ca in timp ce se afla cu tractorul pe cimp, la arat, a dat peste un proiectil, care a iesit in urma plugului. La fata locului a sosit o echipa pirotehnica condusa de lt.col Jenica Lazar. "Dupa sesizarea venita la 112 am venit la fata locului si am reusit sa stringem 32 de proiectile. Datorita lasarii intunericului, am fost nevoiti sa interupem lucrarile, iar zona a fost asigurata si pazita toata noaptea. Vineri dimineata am revenit in acelasi loc, cu detectorul de metale si am continuat activitatile de scoatere din pamint a proiectilor de 72 de milimetri, care provin din timpul celui de-al doilea razboi mondial. Pina dupa prinz am scos alte 94 de elemente de munitii. Pentru a nu ne prinde intunericul in cimp cu munitia, am inchis, sub paza, din nou, zona", ne-a declarat lt. col. Jenica Lazar, cel care conduce misiunea de extragere a proiectilelor din pamint.


Punct de tragere in timpul razboiului


Elementele de munitie sint in perfecta stare de functionare si sint de fabricatie romaneasca. "Banuim ca in acest loc a fost un punct de tragere sau unul de comanda in timpul razboiului. Se pare ca mai sint destule proiectile in aceasta zona. Pericolul este foarte mare, pentru ca aceste proiectile nu sint trecute prin gura de foc si sint in stare de functionare. Acestea, daca sint lovite intr-un punct anume, pot exploda in orice moment", mai spune lt.col Jenica Lazar de la Protectia Civila. Toata munitia urmeaza a fi distrusa controlat luni, de la orele 13.00, in poligonul special amenajat de la Ciuslea. Descoperirea facuta la Rachitosu o depaseste pe cea de anul trecut, de la Golesti. Atunci, pe malul Milcovului au fost gasite 110 proiectile. Primarul comunei Garoafa, Gheorghe Maghiaru, povestea ieri ca astfel de proiectile sint gasite foarte des in comuna pe care o conduce, dar descoperirea de joi a depasit orice asteptari. "Anul trecut, un localnic a gasit 32 de proiectile linga un salcim", ne-a spus Gheorghe Maghiaru. Pirotehnistii au descopeirt anul trecut, la Slobozia Bradului, un localnic care dorea sa vinda la fier vechi 44 de proiectile. Pirotehnistii atrag atentia cetatenilor sa fie atenti cind dau de astfel de elemente de munitie pentru ca razboiul poate face victime si la zeci de ani dupa ce s-a incheiat. (Dan CHIRIAC)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.