Ultima oră

Cartelul Piinii din Vrancea, amendat pentru preturi umflate

Eduard Popescu
11 dec 2009 1459 vizualizări
De ce e piinea scumpa? Consilul Concurentei spune ca firmele care au format cartelul piinii în judetul Vrancea au adus un prejudiciu consumatorilor de 8.338.061,876 lei u "In loc sa se bata intre ele pentru a stabili un pret cit mai bun pentru consumator, ei se inteleg sa fixeze un anumit pret, ceea ce incalca principiile concuretiale", a explicat presedintele Consiliului Concurentei.

Preturile crescute la piinea pe care o cumpara vrincenii au fost sanctionate de Consiliul Concurentei, in urma unei anchete care a durat doi ani. Aceasta dupa ce autoritatea de concurenta a ajuns la concluzia ca firmele care au format "cartelul piinii" in judetul Vrancea au adus un prejudiciu de 8.338.061,876 lei, prin practicarea unor preturi incorecte. în urma investigatiei pe piata piinii din Vrancea, Consiliul Concurentei a sanctionat nu mai putin de 31 societati comerciale, cu amenzi in valoare de 5.666.630 lei, pentru fixarea pretului de vinzare, "intrucit agentii economici au practicat un nivel de pret de aproximativ 2,13 lei pentru un kilogram de piine alba, fata de un pret mediu 1,56 lei/kg inainte de formarea cartelului", dupa cum se arata intr-un comunicat al Consiliului Concurentei dat publicitatii ieri. De mentionat ca Vrancea surclaseaza din acest punct de vedere judetul Maramures, unde Consiliul Concurentei a efectuat verificari in aceeasi perioada. Astfel, in Maramures, autoritatea de concurenta a amendat 17 societati comerciale pentru incheierea unei intelegeri anticoncurentiale avind ca obiect fixarea unui nivel minim al pretului de vinzare a piinii albe, in timp ce amenzile cumulate nu depasesc 624.084 lei. Amenzile care au precedat controalelor nu au vizat doar cartelurile piinii, ci si Asociatia Comerciantilor Depozitari de Cereale din Romania, (fosta Asociatia Patronala a Angrosistilor de Cereale) cu 8% din veniturile inregistrate in 2008 (8.185 lei) "pentru stabilirea si transmiterea unor nivele de tarife ce trebuiau aplicate de catre membrii acesteia pe piata serviciilor de depozitare a griului din zona de Sud - Sud-Est si zona de Vest ale Romaniei". Actiunile de control facute de autoritatea de concurenta s-au soldat nu numai cu amenzi, ci si cu sesizari catre organele de cercetare penala, "pentru posibile infractiunii prevazute si sanctionate de Legea Concurentei". "Ca urmare a aceleiasi investigatii, Consiliul Concurentei a decis sesizarea organelor de cercetare penala in cazul domnului Scurteli Ioan, fost presedinte al Asociatiei Comerciantilor Depozitari de Cereale din Romania pentru rolul determinant in conceperea si organizarea unor fapte ce incalca Legea Concurentei. Acesta este primul caz in care Consiliul Concurentei sesizeaza organele de cercetare penala", se mai arata in comunicatul de presa. Ancheta care a scos la iveala mafia piinii si a pietelor de cereale a durat doi ani. Institutia nu a facut publica ieri lista firmelor care au facut profit din piinea cea de toate zilele a vrincenilor. Se pare ca una dintre firmele implicate a primit cea mai mare amenda, si anume 400.000 de euro. (Eduard POPESCU)


  • In total au fost sanctionate 48 de societati comerciale din domeniul panificatiei


  • Consiliul Concurentei a aplicat, in urma unei investigatii ce a durat peste doi ani, amenzi de circa 6,3 mil. lei unui numar de 48 de societati comerciale din judetele Vrancea si Maramures pentru intelegeri anticoncurentiale pe piata de panificatie, a declarat ieri presedintele Bogdan Chiritoiu. "In anul 2007 a fost inceputa, in urma unor semnale din presa, o preinvestigatie pe piata de panificatie in mai multe judete din tara. Ulterior, Consiliul Concuretei a constatat ca sint toate indiciile pentru a porni o investigatie in judetele Vrancea si Maramures pentru intelegeri intre 48 de firme ce au dus la majorarea preturilor simultan", a spus Chiritoiu. Acesta a explicat ca cele 31 de firme din judetul Vrancea au crescut in acelasi timp pretul la piine, pe data de 1 aprilie 2007, de la 1,56 lei/kg la 2,1 lei/kg, ceea ce a produs o pierdere pentru cumparatorii din judet estimata la opt milioane de lei. Cele 31 de firme au fost amendate cu suma de 5,7 milioane lei. De asemenea, potrivit lui Chiritoiu, cele 17 firme de panificatie din judetul Maramures au fost amendate cu 624.000 lei pentru incheierea unei intelegeri anticoncurentiale avind ca obiect fixarea unui nivel minim al pretului de vinzare a piinii albe. "Aceste firme doar s-au inteles, nu s-a constatat punerea in practica a acestei intelegeri, insa a fost un motiv suficient pentru a fi si acestea amendate", a declarat directorul Directiei de Bunuri de consum din cadrul institutiei, Maria Andrei. Chiritoiu a adaugat ca firmele din Maramures vroiau chiar sa efectueze controale la ceilalti agenti economici din judet pentru a verifica daca respecta intelegerea de fixare a unui pret. "Astfel de comportament aluneca de la legitim la ilegal. In loc sa se bata intre ele pentru a stabili un pret cit mai bun pentru consumator, ei se inteleg sa fixeze un anumit pret, ceea ce incalca principiile concuretiale", a explicat presedintele Consiliului Concurentei. El a adaugat ca in cadrul aceleiasi investigatii, Consiliul Concurentei a decis sesizarea organelor de cercetare penala in cazul fostului presedinte al Asociatiei Comerciantilor Depozitare de Cereale din Romania Ioan Scurteli, de asemenea, pentru incalcare Legii Concurentei. "S-au gasit niste acte ale asociatii, pe care o conduce Ioan Scurteli, care incalca legea si a fost sesizata procuratura impotriva acestuia. Este prima data cind facem un astfel de demers si nu stim exact cum se va finaliza", a spus Bogdan Chiritoiu. Acesta a explicat ca Ioan Scurteli risca inchisoare de la sase luni la patru ani sau amenda penala. De asemenea, asociatia a fost amendata cu 8% din veniturile inregistrate in 2008, respectiv 8.185 lei pentru stabilirea si transmiterea unor nivele de tarife ce trebuiau aplicate de membrii acesteia pe piata serviciilor de depozitare a griului din zona de S-E si de V a Romaniei.



    În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

    Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

    Comentarii: 2

    Adaugă comentariu
    , acum 739389 zile, 15 ore, 24 minute, 18 secunde
    Sa va vedem...Asta din moment ce ,in capitala e mai ieftina painea ca in vrancea...
    , acum 739389 zile, 15 ore, 24 minute, 18 secunde
    Chestia asta e o mare tampenie. Daca unii scumpesc painea sau orice alt produs, concurenta, care nu scumpeste ar fi foarte fericita si i-ar falimenta pe astia de vor sa vanda scump.Care-i problema citeste integral
    Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
    Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
    1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
    2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
    3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
    4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
    Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
    Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
    Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.