Ultima oră

Sase blocuri izolate guvernamental zimbesc vesele in cartierul gri

Iulia Crețu
10 dec 2009 1340 vizualizări
Lucrarile de reabilitare la primele sase blocuri din Focsani sint aproape de finalizare in cartierul Sud u primarul spune ca are la proiectare studii pentru izolarea termica la alte 17 blocuri u pentru a participa la acest program guvernamental, asociatiile de locatari trebuie sa aiba depusa o suma in cont, din totalul de 20%, parte de contributie u 30% din cheltuieli sint acoperite din bugetul local si 50% de la bugetul de stat

120 de apartamente din 6 blocuri din cartierul Sud au fost reabilitate prin program guvernamental, 50% din suma fiind suportata de bugetul central, 30% de Primaria Focsani, iar restul de 20% fiind contributia asociatiilor de proprietari. Incepind din luna septembrie, blocurile de pe b-dul Bucuresti, Aleea Echitatii si strada Constructorului au fost in santier, iar saptamina aceasta Primaria municipiului Focsani ar putea face receptia lucrarilor, potrivit declaratiilor oferite Ziarului de Vrancea de edilul Decebal Bacisnchi. Acestea sint primele blocuri reabilitate prin program guvernamental in Focsani si vor reprezenta, in opinia lui Bacinschi, imboldul de care au nevoie asociatiile de locatari pentru a da credit proiectului de anvelopare a imobilelor. "Lucrarile prevazute in proiect constau in: termoizolare fatada exterioara, termoizolare planseu de la ultimul nivel, termoizolare placa peste subsol, inlocuire timplarie existenta exterioara cu timplarie PVC performanta (5 camere), termoizolare intrare principala, reparatii soclu, trotuar de protectie perimetral blocului, reparatii si izolatii conducte de distributie apa calda menajera, montare robineti pe coloana si repartitoare", au precizat reprezentantii Primariei Focsani. Ordinul de incepere a lucrarilor a fost eliberat pe 1 septembrie, iar pentru a veni in sprijinul celor cu venituri reduse, Consiliul Local Focsani a stabilit o esalonare a sumelor datorate, pe timp de 2 ani. Prin capitonarea peretilor, montarea de timplarie etansa, dar si prin inlocuirea tevilor uzate, pierderile de energie termica sint considerabil reduse. Avantajul pe termen lung pentru locatari este acela al micsorarii facturilor la incalzire pe timp de iarna.


Inca 17 blocuri se pregatesc sa intre in reparatii


Estetic, programul de reabilitare are inca un plus, blocurile din cartierul Sud aratind acum "ca noi". Municipalitatea a decis ca fatadele sa fie vopsite in culori de grena si crem, pentru inviorarea peisajului monoton gri al blocurilor de tip comunist. "Costurile estimate din partea asociatiei de locatari pentru lucrari executate sint, dupa cum urmeaza: timplarie exterioara PVC aferenta locuintei 339,18 lei/ mp, din care - partea asociatiei este de 20% - 67,82 lei/mp; termoizolare intrare principala - 66,38 lei/mp, din care - partea asociatiei este de 20% - 13,27 lei/mp; termoizolare fatade "" pereti exteriori - 141,44 lei/mp, din care - partea asociatiei este de 20% - 28,28 lei/mp. Costurile aferente celorlalte lucrari se stabilesc in raport cu cota indiviza detinuta de fiecare proprietar", mai spun cei de la Primaria Focsani. In urma licitatiei, a fost desemnata drept firma cistigatoare SC Rotary Construct SRL din Bucuresti, firma care are un trecut in contractele cu municipalitatea de pe Milcov. Aceeasi firma a prins o "farima" din lucrarile de asfaltare realizate in prima transa a imprumutului de 280 miliarde de lei vechi. "Ne pregatim sa facem receptia lucrarilor la reabilitarea blocurilor. Ritmul a fost incetinit putin de locatarii care aveau diferite lucruri in podul imobilelor. Mai avem inca 17 dosare, pentru 17 blocuri, pe care le-am trimis la proiectare in cadrul aceluiasi program guvernamental de izolare a blocurilor. In cazul in care oamenii si-au realizat deja parte din lucrari, in cadrul programului se va realiza restul, urmind ca oamenii sa plateasca numai diferenta. Acolo unde si-au izolat cu placa de 15 cm, se face numai fatada, pentru a avea aceeasi nuanta, iar acolo unde au pus, de exemplu, numai 13 cm, se completeaza", ne-a declarat si primarul Decebal Bacinschi. Primele sase blocuri reabilitate au primit pentru lucrari, de la bugetul de stat, suma de 811.843 lei, in cadrul Programului national multianual privind cresterea performantei energetice. (Iulia CRETU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.