Ultima oră

Puiu Siru a predat documentele Revolutiei inainte sa moara!

Silvia Vrînceanu Nichita
9 dec 2009 3659 vizualizări
Premonitie? cu citeva zile inainte sa se prapadeasca, revolutionarul a predat la Arhivele Nationale mai multe documente din timpul evenimentelor din decembrie 1989 de la Focsani, dar si o fotografie de la o sedinta a Consiliului Judetean de Salvare Nationala, alaturi de o copie dupa legitimatia sa de membru u Securitatea o vom desfiinta! In acest moment Armata, Militia si Securitatea sint de partea noastra. Nu avem de cine sa ne temem. Dar ce ne facem miine? Cine ne da mincare? Cine ne apara? Trebuie sa ne aparam singuri , se arata intr-una din cuvintarile tinute in fata multimii adunate in Piata Unirii, care pare extrem de actuala u directorul Arhivelor Statului spune ca documentele scrise din perioada 22 decembrie 1989 si 15 ianuarie 1990 sint rare u Liviu Ioan Stoiciu crede ca Puiu Siru a avut o premonitie inainte sa inchida ochii

Revolutionarul Paraschiv Usturoi, alias Puiu Siru, fostul director al Culturii vrincene, care a trecut in nefiinta cu citeva zile inainte de primul tur al alegerilor prezidentiale din noiembrie, a predat Directiei Judetene a Arhivelor Statului mai multe documente legate de evenimentele din decembrie 1989 cu doar trei zile inainte de a se prapadi la usa biroului sau. Este vorba despre mai multe documente olografe intocmite pe 22 decembrie 1989, ziua in care a fugit dictatorul Nicolae Ceausescu, iar vrincenii au iesit si ei in strada in numar mare, dar si din perioada tulbure care a urmat, in care s-a facut transferul de putere intre Partidul Comunist Roman si primul Comitet Judetean de Salvare Nationala, din care au facut parte 28 de revolutionari, in frunte cu disidentul anticomunist Liviu Ioan Stoiciu. Chiar daca multe nu sint documente oficiale, notitele predate de Puiu Siru contin zeci de nume de vrinceni care s-au implicat in evenimente, impartiti pe "Comisii revolutionare". In plus, acestea arata problemele stringente din acea perioada, in care zvonurile despre otravirea apei potabile din Focsani sau lipsa aprovizionarii cu alimente se propagau din gura in gura si creau panica in rindul populatiei. Interesant este ca notitele din sedintele revolutiei erau luate pe coli de hirtie cu antentul Comitetului Judetean Vrancea al PCR. Comunicatele dictate de Liviu Ioan Stoiciu, cel care a condus judetul Vrancea timp de 73 de zile in acea perioada grea, si scrise de Puiu Siru, erau mai apoi citite multimii adunate in Piata Unirii din Focsani, care astepta cu infrigurare vesti din primele zile de libertate dupa jumatate de secol de comunism. Acum, la 20 de ani de la revolutie, "anticomunistii" vrinceni se aduna prin pietele publice, dar cu scopuri de "baieti destepti".


"Securitatea o vom desfiinta!"


Pe doua dintre aceste foi de hirtie se afla cuvintari sustinute in fata oamenilor adunati in Piata Unirii, pentru ca vestile trebuiau transmise in timp real, intr-o perioada in care nu existau telefoane mobile si nici acces la internet, insa manipularea fostului regim nu capitulase. "Cetateni, Va vorbesc in numele membrilor Consiliului de Salvare Nationala din judetul Vrancea. Acum citeva momente s-a sfirsit prima noastra intrunire, hotaririle luate vor ajunge la cunostinta dvs prin noul ziar local. Consiliul m-a imputernicit sa va rog sa respectati valorile materiale si spirituale ale judetului. S-au luat masuri pentru asigurarea aprovizionarii populatiei cu alimente, apa, energie electrica. Pentru asigurarea ordinii si linistii publice. Apelam la constiinta tuturor de miine incepind sa va reluati activitatea la locurile de munca pentru a asigura hrana familiilor voastre, in special oamenii muncii din industria alimentara", se arata in documentul intocmit dupa prima sedinta a Comitetului Judetean de Salvare Nationala.

Puiu Siru, in calitatea sa de artist, era un fel de purtator de cuvint al acestui Consiliu Judetean incipient. Iata ce le-a transmis vrincenilor de la balcon dupa fuga dictatorului: "Securitatea o vom desfiinta! In acest moment Armata, Militia si Securitatea sint de partea noastra. Nu avem de cine sa ne temem. Dar ce ne facem miine? Cine ne da mincare? Cine ne apara? Trebuie sa ne aparam singuri casele, magazinele, locurile de munca. Sa ne alegem singuri cine sa ne conduca provizoriu pina la formarea noului guvern. Fiecare om al muncii sa mearga la unitatea la care lucreaza in vederea organizarii conducerilor si sa ia masuri pentru paza si ordine pentru a se preveni evenimente care sa ne lase fara locuri de munca. Sa facem pichete de muncitori cu banderole, insotite de cadre militare care sa asigure ordinea si linistea in oras", se arata intr-un alt document predat de Puiu Siru.


"Eram revolutionarii din "˜48, in fapt niste naivi"


Scriitorul Liviu Ioan Stoiciu, care s-a aflat in fruntea judetului pina in prima parte a anului 1990, recunoaste paternitatea unor asemenea cuvintari care au fost tinute in fata oamenilor care umpleau Piata Unirii. "Asemenea cuvintari se tineau in Piata Unirii, care se umplea zilnic, in zilele in care incercam sa incropim o echipa care sa conduca judetul. Citeam numele si din piata erau contestati si asa s-a ajuns la un Consiliu curat, sau asa era iluzia"¦ De fiecare data, dupa sedinta, se tinea o asemenea cuvintare. Din pacate n-am avut timp sa tin un jurnal, desi ar fi fost important "¦ Dar eu dormeam acolo, in frig... La Casa Alba nu erau nici geamuri, au venit «revolutionarii» cu topoare si au taiat pina si tocurile de la usi, s-au luat televizoare, covoare, tot "¦ Lumea vorbea de un bufet, dar nu mai exista. Stateam acolo, eram revolutionarii din "Ëœ48, in fapt niste naivi", ne-a spus Liviu Ioan Stoiciu, care a fost printre putinii care nu si-a luat certificat de revolutionar scirbit de ce a urmat dupa rasturnarea regimului. Intr-un articol mai vechi din ziarul nostru, scriitorul Liviu Ioan Stoiciu declara ca revolutia, daca a existat, a fost deja confiscata de "baietii destepti ai Romaniei". El, alaturi de multi dintre cei care credeau atunci in schimbare, nu a facut decit sa incalzeasca locul pentru neocomunisti. Stoiciu a catalogat ca fiind aproape incredibila premonitia lui Puiu Siru, cu care a avut o relatie apropiata, de a preda aceste documente la Arhivele Nationale inainte de a inchide ochii. "E abosolut premonitie, ca doar nu s-a sinucis!", a comentat L.I.S.


"Erau doar documente de supravietuire"


Petre Obodariu, directorul Directiei Judetene a Arhivelor Nationale, spune ca documentele sint foarte importante intrucit s-au pastrat foarte putine hirtii oficiale din perioada cuprinsa intre 22 decembrie 1989 si 15 ianuarie 1990. "Domnul Puiu Siru a venit cu citeva zile inainte de a muri cu aceste documente, pe care le-am fotocopiat. I-am spus ca nu avem deloc documente din acea perioada si s-a oferit sa ni le aduca. Probabil ca intr-un fel stia ca n-o sa mai fie"¦ O sa le integram in colectia de documente a Directiei noastre. Sint documente importante atita vreme cit nu exista altele. Sint documente scrise in general de mina pentru ca nu a existat o corespondenta normala in acele zile. Cei care au preluat conducerea judetului nu aveau experienta birocratica. Asa se explica si golul dintre 22 decembrie 1989 si 15 ianuarie 1990, pentru ca eu nu am vazut niciun document din acea perioada. Noi am preluat arhiva de la CPUN, dar incepe cu jumatatea lunii ianuarie, cind apar primele documente administrative", ne-a declarat directorul de la Arhivele Statului. Spusele directorului Petru Obodariu sint confirmate si de Liviu Ioan Stoiciu. "Nimeni nu spunea nimic atunci, doua saptamini nu s-a primit nimic oficial. Fiecare facea ce putea pe plan local. Documentele oficiale se primeau doar la nivelul Armatei. Intr-adevar e un gol masiv, nu s-au emis acte oficiale, erau doar documente de supravietuire", ne-a spus scriitorul, care traieste acum in Bucuresti.


Poezia administratiei libere"¦


Printre documentele de valoare istorica predate la Arhivele Nationale se numara si o scrisoare dactilografiata trimisa la Bucuresti, Comitetului Salvarii Nationale, in care se dau asigurari ca "intreaga populatie a judetului Vrancea este alaturi de poporul roman si de intreaga tara. Pe strabunele plaiuri vrincene, ca si in orasul Unirii "" Focsani, este ordine si este asigurata continuitatea intregii activitati. Armata asigura, alaturi de garzile patriotice, paza bunurilor si ordinea". Aceasta este poezia administrativa a acelor zile in care inmugurea libertatea de exprimare si nimeni nu credea ca 20 de ani vor fi prea putini pentru a ne maturiza democratia. Tocmai de aceea gestul lui Paraschiv Siru Usturoi este nu doar unul nostalgic ci si util celor care vor sa documenteze revolutia de la Focsani, despre care multi inca se intreaba si astazi daca a fost sau nu a fost"¦ (Silvia VRINCEANU)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 11

Adaugă comentariu
, acum 739398 zile, 5 ore, 31 minute, 36 secunde
prin plecarea lui nea Puiu, targul asta si-a pierdut vocea cea mai puternica, consecventa si mobilizatoare ce a avut-o vreodata ! nici acum, nu pot sa ma obisnuiesc cu ideea... eram, intr-una din seri citeste integral
, acum 739398 zile, 5 ore, 31 minute, 36 secunde
Nici acum nu-mi vine sa cred ca s-a dus acest OM...Patrick mi-a adus aminte de salutul lui nea Puiu.Felicitari pentru articol!
, acum 739398 zile, 5 ore, 31 minute, 36 secunde
mdea..si eu mi-aduc aminte de anii '86 ...ce conditii mi-a pus Siru ca sa-mi continui cariera muzicala si sa,,am succes,, ca dc nu ma promoveaza el pot sa-mi iau adio de la muzica. (pana-n anul '86 citeste integral
, acum 739398 zile, 5 ore, 31 minute, 36 secunde
Mai ella sincer n-am auzit de tine.Si ce ma rog ti-a propus Puiu?!Daca intradevar erai talentata cu siguranta auzeam de tine dar asa...Auzi la ea "am castigat nenumarate concursuri nationale si citeste integral
, acum 739398 zile, 5 ore, 31 minute, 36 secunde
Este oarecum de notorietate ce propunea domnul Puiu tinerelor domnisoare pentru a le promova. Sigur ca dupa obiceiul romanesc de morti ar trebui vorbit numai de bine. Poate nu era locul aici al citeste integral
, acum 739398 zile, 5 ore, 31 minute, 36 secunde
Ori ai fost si tu o tanara domnisoara de care a profitat Puiu?Hai ca suntem curiosi,cum te-a pus???Povesteste-ne!!!
, acum 739398 zile, 5 ore, 31 minute, 36 secunde
Lasati-l sa se odihneasca in pace. Capete de tinichea
, acum 739398 zile, 5 ore, 31 minute, 36 secunde
terente...cap de tinichea,arunca-ti omagiile post mortem cat vrei tu.sunt unii tineri care nu am mai continuat cariera muzicala fiindca nu a dorit puiu usturoi.daca imi amintesc bine, eram 3 fete care citeste integral
, acum 739398 zile, 5 ore, 31 minute, 36 secunde
Terente, ignora-l pe DB, iti pierzi timpul de pomana pt un ins insignifiant, coleric, conflictual si un mare nesimtit - dovada comentariul si apropourile fata de unul dintre cei mai mari vranceni ! citeste integral
, acum 739398 zile, 5 ore, 31 minute, 36 secunde
Bine mai ella...Dar tot nu am auzit de tine!!!Ar trebui sa-ti fie rusine ca vrei sa intinezi memoria unui om,care stii prea bine ca a fost iubit si de dusmani,chiar daca nu s-au dat pe fata...Ti-ai citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.