Ultima oră

Ingrijorare in Europa dupa alegerile din Romănia

Ziarul de Vrancea
9 dec 2009 929 vizualizări
Ziarele relateaza ca Bucurestiul risca sa piarda si sprijinul financiar al Bruxelles-ului dupa cel al FMI, iar agentia de analiza Stratfor merge mai departe, avertizind asupra izbucnirii unor revolte

"Un ghem greu de descurcat"


"Un ghem greu de descurcat - aceasta ar fi, in ochii unui observator strain si neinitiat, imaginea politicii interne romanesti", subliniaza Luxemburger Wort. "Noul presedinte al Romaniei ramine tot cel vechi. Realegerea lui Traian Basescu nu solutioneaza deocamdata criza guvernamentala", subliniaza Frankfurter Rundschau.

Cotidianul ungar Nepszabadsag insista asupra necesitatii constituirii unui Guvern capabil sa isi exercite prerogativele beneficiind de sustinerea unei largi majoritati parlamentare. "Este de imaginat ca tocmai situatia economica precara sa-l determine pe Basescu sa ingaduie unele miscari neasteptate pe tabla de sah a puterii, spre a alcatui o coalitie mai putin obisnuita. Din tabara liberalilor, pina nu demult ostili presedintelui, se fac auzite deja primele semnale decente, care dau de inteles ca acestora nu le-ar fi intru totul straina ideea unei coalitii de centru-dreapta", subliniaza publicatia ungara.

Cotidianul olandez Nrc Handelsblatt se teme ca "nu va fi chiar foarte simpla constituirea unui nou Guvern cu un sef de stat precum Traian Basescu".

Impresia ca rezultatul celui de-al doilea tur de scrutin divizeaza Romania este evocata de Suddeutsche Zeitung, cotidianul bavarez temindu-se ca egoismele de partid vor continua sa determine cursul lucrurilor si sugerind ca Traian Basescu nu este promotorul reconcilierii, ci al conflictelor, fiind animat de "vanitati marunte" in locul unui concept de baza care sa asigure dezvoltarea tarii.

"De fiecare data cind au avut in istoria lor ocazia sa ia o decizie, romanii au optat totdeauna pentru alternativa gresita", scrie Frankfurter Rundschau. "De data aceasta, lucrurile par sa fie putin diferite, chiar daca, tinind cont de erorile comise in mandatul anterior, presedintele Basescu nu este alegerea cea mai buna", subliniaza publicatia.

"Atmosfera devine tot mai rarefiata in jurul presedintelui Basescu, un capitan obisnuit sa navigheze impotriva curentului", observa Frankfurter Allgemeine Zeitung. "Anomalia consta in faptul ca o persoana care nu se poate bizui nici macar pe sprijinul total al partidului sau lupta cu metode plebiscitare impotriva unei clase politice care trateaza statul ca si cum acesta ar fi proprietatea sa. Fara a avea de partea sa majoritatea membrilor Parlamentului, Basescu aproape ca nu va mai putea cistiga bataliile viitoare. Basescu isi va dovedi iscusinta politica in masura in care va izbuti sa depaseasca izolarea si sa formeze o majoritate stabila de dragul reformelor", potrivit publicatiei germane.


Recesiunea va oferi multor nemultumiti motive sa iasa in strada


Incertitudinea referitoare la alegerile prezidentiale ar putea genera revolte in Romania, cu atit mai mult cu cit tara se confrunta cu efectele unei recesiuni economice severe si cu dispute politice referitoare la aniversarea caderii regimului comunist, comenteaza agentia de analiza Stratfor.

Rezultatele oficiale ale scrutinului prezidential il arata invingator pe actualul presedinte, Traian Basescu (50,3 la suta), iar contracandidatul sau, liderul opozitiei social-democrate Mircea Geoana (49,7 la suta), acuza fraudarea votului. Desi tulburarile politice nu reprezinta o noutate in Romania, recesiunea economica severa face ca revoltele interne sa fie tot mai posibile.

Multa lume a privit plecarea din Guvern, la 1 octombrie, a celor noua ministri ai PSD drept o manevra preelectorala prin care Geoana a cautat sa il puna pe Basescu intr-o postura dificila. Criza generata de scrutinul de la 6 decembrie va intirzia cu siguranta formarea unui nou Guvern si desemnarea unui nou premier.

Aceasta intirziere apare intr-un moment foarte nepotrivit pentru Romania, deoarece incertitudinea politica din jurul Guvernului s-a soldat cu blocarea imprumutului in valoare de 20 de miliarde de euro acordat de Fondul Monetar International. în plus, Uniunea Europeana a amenintat deja Bucurestiul cu blocarea fondurilor ca urmare a unor cazuri de coruptie, iar indiciile privind posibile fraude electorale ar putea genera noi apeluri ca Bruxelles-ul sa adopte asemenea masuri.

Pe linga problemele de ordin economic, in Romania exista si importante nemultumiri de ordin social. înaintea turului al doilea al alegerilor prezidentiale, o serie de proteste "spontane" au izbucnit la 1 decembrie, la Timisoara. Daca aparent protestele erau "anti-comuniste", unii demonstranti au fost vazuti in timp ce rupeau postere ale lui Mircea Geoana. Sustinatorii acestuia au afirmat ca protestele ar fi fost organizate de tabara lui Basescu pentru a face o legatura intre Geoana, PSD si regimul comunist din Romania.

Aparitia unor revolte de o amploare mai mare este foarte posibila, apreciaza Stratfor. Recesiunea, alaturi de un grad mare de incertitudine economica, are toate sansele sa ofere multora motive de a iesi in strada. Pe linga aceasta, evenimentele care marcheaza implinirea a 20 de ani de la revolutia anticomunista vor incepe la 16 decembrie si vor oferi formatiunilor anti-Basescu ocazia de a se coaliza, la fel cum cea de-a 50 aniversare a revoltei anti-sovietice ungare din 1956 a generat demonstratii antiguvernamentale la Budapesta, in octombrie 2006.

Acest lucru va fi salutat la Moscova, pentru ca Traian Basescu este considerat un inconvenient major pentru Rusia. Sustinerea sa pentru revolutia anticomunista din Republica Moldova si sprijinul sau ferm acordat Statelor Unite l-au transformat in principalul inamic al Kremlinului in Balcani. Dupa toate probabilitatile, Basescu va folosi acest fapt pentru a se prezenta drept singurul urmas politic legitim al luptei anticomuniste din Romania. Conflictul dintre Basescu si Geoana, plasat in contextul viitoarei aniversari a revolutiei anticomuniste, ar putea genera o luna decembrie foarte incendiara in Romania.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
, acum 739399 zile, 1 ora, 47 minute, 51 secunde
ESTE VAI DE CAPUL NOSTRU. VA FI DIN CE IN CE MAI GREU SI MAI RAU.MEREU AM LUAT DECIZII GRESITE.OARE OAMENII NU AU VAZUT CA BASESCU ESTE MANAT DE ORGOLII SI NU ACCEPTA NIMIC DIN PARTEA NIMANUI?NICI citeste integral
, acum 739399 zile, 1 ora, 47 minute, 51 secunde
Si o meritam pentru ca suntem un popor masochist.Americanii in o suta si ceva de ani au peste 40 de presedinti,la noi nu conteaza ca nu sa facut nimic timp de 5 ani,tot cu Base o tragem iar 5 ani de citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.