Ultima oră

POLITICA:Despre Basescu si Geoana, cu ziaristi pe care nu-i vedeti la TV, dar ii cititi in fiecare zi

Ziarul de Vrancea
8 dec 2009 645 vizualizări
A fost un subiect prefabricat la exit-poll-uri, cineva trebuia sa fie dat castigator in avans


Robert Mihailescu si Cristian Pantazi la Discutia de Luni


Putem spune ca ne aflam intr-un moment extrem de trist pentru presa din Romania; Unul din momentele importante de astazi este tacerea lui Mircea Geoana; A pierdut fiind sustinut de cea mai larga alianta posibila in politica romaneasca, de 90% din mass-media, cum sa mai fie legitim un astfel de politician in interiorul partidului; Miza lui Traian Basescu va consta in reformare, in gasirea unui delfin in PDL, viitor candidat la presedintie; As miza totusi pe anticipate, posibil sa fie facute cand o sa apara primele semne de crestere economica.



Cristian Pantazi: Putem spune ca ne aflam intr-un moment extrem de trist pentru presa din Romania. A fost apogeul deprofesionalizarii presei. Unu la mana, prin incalcarea legii. Am avut televiziuni care au difuzat pe TV rezultatele exit-poll-urilor inainte de ora 21, Antena 3. Avem site-uri serioase care au postat rezultate preliminare, desi sursele erau indoielnice, si totusi nu au ezitat sa ofere informatii care pot influenta cititorii. Dincolo de asta, am avut incalcari grosolane ale deontologiei in mediul TV. Am avut dezbateri cu politiceini a caror atitudine fata de unul din candidati era evidenta.




Robert Mihailescu: A fost un subiect prefabricat la exit-poll-uri, cineva trebuia sa fie dat castigator in avans pentru a se crea o impresie. Institutele de sondare au tot timpul scuza marjei de eroare, nu cred ca pot fi acuzate direct. Dar presa care a proclamat castigatorul fara sa tina cont de marja, poate fi intrebata de ce a facut asta.


CP: La actualizarea exit-poll-urilor, CSOP-IRES a intuit corect ierarhia, dupa ce a frunizat si datele de la orele 19. Ierarhia este importanta atunci cand vorbim despre un exit-poll. A existat insa si un derapaj in sens invers, am avut o televiziune care a preluat inainte de ora 21 declaratia lui Traian Basescu. Nu trebuia dat, candidatul nu trebuia sa apara.


RM: Unul din momentele importante de astazi este tacerea lui Mircea Geoana. Pana acum n-a zis nimic, dupa intalnirea cu Crin Antonescu de aseara. Dupa ce l-a chemat pe Klaus Johannis aseara sa formeze Guvernul, de atunci este o tacere totala. Vorbesc restul in schimb: Dragnea, Nastase, Iliescu. (...) PSD face exact ce a spus aseara Iliescu sa nu faca: pierde urat. Ce i-a recomandat aseara Iliescu lui Basescu? Nu stie sa piarda, dar o sa invete.


CP: Ar fi trebuit ca aseara, acea euforie complet deplasata, trebuia inlocuita de calmul pe care toata lumea il asteapta de la niste lideri politici. Mai multa prudenta. In momentul zero de aseara, Mircea Geoana a aratat ca un om care si-a inchis portile in politica. Si-a arogat fara drept de apel victoria, facand ca orice alt rezultat ulterior sa-l duca intr-un ridicol imens. Aici se afla Mircea Geoana acum: credibilitatea lui in ochii milioanelor de romani care l-au vazut topaind de bucurie...


RM: Raportul OSCE valideaza alegerile. Sunt corecte, au fost probleme, dar in limita unor probleme normale. N-as subestima anduranta lui Mircea Geoana. Sa nu uitam ca el a pierdut alegerile in fata lui Basescu la primarie si nimeni nu i-a mai dat nici o sansa. A revenit. A revenit si cand a ramas ambasador in State, cu Emil Constantinescu. Vor incerca sa-l decapiteze in PSD. Avem un Adrian Nastase foarte fericit, zambitor, era foarte bucuros. Inseamna un Adrian Nastase care crede ca are sanse sa preia acest partid.


CP: Atentie, Adrian Nastase a pierdut in fata unui candidat sustinut de o Alianta, Geoana a pierdut fiind sustinut de cea mai larga alianta posibila in politica romaneasca, de 90% din mass-media, cum sa mai fie legitim un astfel de politician in interiorul partidului? Este absolut clar in acest moment ca el si-a pierdut orice legitimitate, isi va pierde extrem de rapid sustinerea pe care o are, daca o are, la talpa partidului, si toti liderii puternici din PSD simt in acest moment mirosul de sange.


CP: Problemele lui Traian Basescu: prima este criza economica. Este o problema uriasa. Sa vedem cum va forma un guvern, prin dizlocarea unor fugari din PSD si PNL. Exista informatii ca se pregateste asa ceva. E posibil sa invite la dialog partide ca UDMR si poate PNL. Poate un PNL fara Crin Antonescu, pentru ca si acolo carnasierii gen Tariceanu, Orban, simt si ei miros de sange. Sunt oameni ca si Nastase care fac politica la cel mai inalt nivel de 15 ani, sunt niste fiare care simt miros de sange in partidele lor. S-a terminat o etapa, prin infrangerea candidatului pe care l-au sustinut, dar viata politica merge inainte.


RM: Cea mai grea solutie ar fi anticipatele. Pe de alta parte, ar fi un moment favorabil pentru PDL sa declanseze anticipate. Ramane de vazut daca Basescu vrea Guvernul Negoita, el a fost propus ca a doua solutie.


CP: Cred ca Guvernul Negoita este o propunere valida in continuare, extrem de avantajoasa pentru Traian Basescu. Un om mai fidel ca Negoita nu poate gasi. Guvernul Negoita este croit special pentru a fi remaniat, poate cu pastrarea premierului. E un om care face un salt mare la pozitia de premier, si de acolo i se deschid portite.


RM: Klaus Johannis a jucat prost. A mizat pe o majoritate parlamentara, care functioneaza doar pe hartie. In Romania se voteaza in continuare oameni, nu platforma, nu program. Johannis a pierdut procente, dar cred ca ar putea fi mai departe ales primar cu vreo 60%. Problema mai mare mi se pare mai degraba la Ciuhandu, la Timisoara. A fost o gafa majora: sa pui steagul rosu in balcon.




CP: Basescu a gresit prin alegerea unui staff de campanie insuficient pregatit. S-a vazut in intrarea lui fara a avea informatii la emisiunea de la Realitatea TV, cand s-a difuzat pentru prima data acel filmulet. Staff-ul nu l-a informat, acel eveniment putea sa schimbe soarta alegerilor. A avut o pozitie defensiva pana la primul tur, a fost un Traian Basescu extrem de defensiv. A impus un ritm lent la inceput si a sprintat pe ultima suta.


RM: Nu inteleg cum Geoana a venit atat de nepregatit la dezbaterea finala pe subiectul cu Vantu. Era in presa de cateva ore, era clar ca o sa fie atacat pe tema asta. L-a costat masiv. A venit cu subiecte in dezbatere pe care nu le stapanea.


CP: Pentru Traian Basescu, al doilea mandat va insemna o perioada mult mai linistita. Dupa acesti cinci ani va iesi din politica mai mult ca sigur. Miza lui va consta in reformare, in gasirea unui delfin in PDL, viitor candidat la presedintie. Emil Boc nu pare o solutie. Adriean Videanu a avut o prestatie exceptionala aseara, de manager de campanie. El parea omul perfect pentru a prelua stafeta de la Traian Basescu, dar ii va fi aproape imposibil in urmatorii doi ani sa scape de stampila cu bordurile. Basescu va trebui sa gaseasca acest om.




RM: Prin actul acesta de lupta cu partidele, legitimeaza ideea de necesitate a reformei. Daca revine acum la momentul PSD-PDL, nu va mai avea credibilitatea de a impune reforme. Eu as miza totusi pe anticipate, posibil sa fie facute cand o sa apara primele semne de crestere economica: primvara - vara. Ele l-ar ajuta la o majoritate mult mai confortabila. Sa ne gandim ca in noul Parlament minoritatile ar avea alt rol, vorbim de 300 de parlamentari, cu tot cu minoritati. Si atunci se poate asigura o majoritate PDL-UDMR linistiti. Nu cred ca vom avea un Guvern pana la Craciun, optimist vorbind sper sa avem Guvern pana la sfarsitul anului. (...) Traian Basescu trebuie sa faca asta acum: sa impuna un Guvern rapid, sa ia masurile dure care trebuiesc luate.



de Redactia HotNews.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.