Ultima oră

Politica la 106 ani: L-as fi votat pe care n-a fost!

Ziarul de Vrancea
7 dec 2009 1420 vizualizări
Cel mai in virsta veteran de razboi din Vrancea, de peste 106 de ani, nu a mai mers ieri la vot, dar asta nu inseamna ca nu are reprosuri de facut politicienilor zilei u Ultima data i-am votat pe cei care au intrat acum 4, 5 ani , spune centenarul Stan Tatu din Maicanesti, care se astepta ieri sa vina muntele la Mahomed , intrucit candidatii nu merita deplasarea pina la sectia de votare u veteranul Stan Tatu are 106 ani si un sfert din 7 , dupa cum spune sugubat, si a prins ambele razboaie mondiale

Veteranul de razboi Stan Tatu, din comuna Maicanesti, poate fi considerat strabunicul Vrancei, la venerabila virsta de 106 ani. Stan Tatu s-a nascut pe 27 septembrie 1903, in aceeasi comuna in care l-am gasit si ieri, cind am mers sa ii facem o vizita. Cu toate ca este inca in putere, si merge in fiecare duminica la biserica, unde este dascal, mos Stan nu a mers ieri la vot, considerind ca este prea batrin pentru asta. Asta nu inseamna ca nu are reprosuri fata de clasa politica, ce l-a dezamagit si pe dumnealui. "Nu m-am mai dus, sint prea batrin pentru asta. Ultima data i-am votat pe cei care au intrat acum 4, 5 ani. Acum l-as fi votat pe care n-a fost. Asta n-a stat 5 ani? Nu mai merg acum la vot. Imi pare ca m-au si sters de pe liste. Sa vie cu votul aicea si votez. Ce, comuna nu stie ca sint batrin!? Eu n-am interes sa votez, ei au interes", ne-a spus glumet batrinul. Chiar daca de ani buni locuieste singur, Stan Tatu isi ingrijeste singur gospodaria, iar din cind in cind cei doi copii care i-au mai ramas in viata vin sa ii vada de sanatate si sa-i dea binete. Daca il intrebi de nepoti si stranepoti, Stan Tatu sta o tira pe ginduri si-si numara cu precizie urmasii. Si ii stie chiar bine. Vecinii spun despre bunic ca are memorie buna si ii stie pe toti din localitate, mai ales datorita faptului ca este de ani buni dascal la biserica din sat, de la care pastreaza si cheile. "De 62 de ani este dascal la biserica. In fiecare duminica pleaca singur pe jos la biserica, la 6 dimineata, nu apeleaza la nimeni sa il duca cu masina", ne-a dezvaluit o vecina a vrednicului veteran de razboi.


Vedeta in ziarul veteranilor de razboi


Stan Tatu considera ca in urma cu 20 de ani vremurile erau mult mai grele, poate si datorita experientelor acumulate de-a lungul anilor. "Cind eram eu in armata erau lipsuri, era mai greu, acum este mai bine, dar se poate si mai bine. Inainte de revolutie era dictatura comunista. Puteai sa zici ceva de el (Nicolae Ceausescu "" n. r.)? Te lua imediat"¦ Acum poti sa zici ce vrei", spune venerabilul cetatean din binefacerile democratiei. Bunicul nu se plinge nici de pensia mica de veteran, despre care spune ca ajunge la doar 200 de lei. Se mindreste in schimb cu faptul ca are decoratii de veteran si ca a aparut in ziare. Ultimul articol despre centenarul Stefan Tatu a aparut in ultima editie a publicatiei "Veteranul Vrincean", in care se rememoreaza faptele sale de arme, in calitate de decan de virsta a veteranilor de razboi din judetul nostru. "In 1916, sub tirul artileriei germane, impreuna cu populatia din sat, au fost dusi in refugiu, in adaposturi mai sigure. In al doilea razboi mondial, fiind om in toata puterea, a fost concentrat la Batalionul de drumuri al unei divizii de la Buzau, luind parte la misiunile incredintate ostirii romane", consemneaza aici col. (r) Mitica Chiriac, vicepresedintele Filialei Vrancea a ANVR.


"Revolutia a fost mai rea decit razboiul"


Despre revolutia de acum 20 de ani, strabunicul stie ce stie toata lumea, insa are tolba plina cind vine vorba despre cele doua razboaie mondiale. "Am facut doua razboaie. La primul aveam 14 ani, treceau gloantele pe linga mine. Revolutia a fost mai rea decit razboiul. La razboi ai inamicul in fata. La al doilea razboi m-au concentrat in Basarabia, unde am stat 3 ani. Aveam 40 de ani atunci. Doi ani am facut armata si inca trei de razboi. Acum m-au facut plutonier. Acuma daca ma ia la oaste ... cu gradul asta voi fi...", si ride singur mos Stan. Batrinul, care a vazut moartea cu ochii pe front, nu mai asteapta insa nici o schimbare in acest moment. Se plinge de batrinete, insa isi accepta fiecare zi ca pe un dar, chiar daca, de peste 30 de ani, consoarta sa l-a lasat singur pe lume. "In 1972 mi-a murit sotia, de atunci nu mi-a mai trebuit alta. Nici eu nu stiu de-am ajuns la virsta asta. Is ani multi, grei... Acum am 106 ani si un sfert din 7. Nu vad bine cu un ochi, mi l-au stricat doctorii la operatie. De 20 de ani vad numai cu unul", spune mos Stan cu un oftat, in timp ce-si potriveste pe nas ochelarii cu lentile groase. Isi aminteste ca a votat pentru prima data "acum vreo 80 de ani". De atunci, prin fata ochilor sai s-au perindat atitea regimuri politice. Acum nu-l mai intereseaza prea mult cine face politica tarii. Se declara prea batrin. Am plecat de la Stan Tatu urindu-i sanatate si sa ne vedem cu bine in anul 2010, la aniversarea celor 107 ani. "Cine stie ce-o mai fi pina la anul"¦", ne-a spus la despartire. (Nicoleta CRISTEA, Daniel GIRLEANU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.