Ultima oră

AFACERI: Cum s-a ales Robert Negoita cu inca o datorie la stat de 3 milioane de euro, incercand sa scape de una de 28 de milioane

Ziarul de Vrancea
4 dec 2009 661 vizualizări
Fiscul l-a notificat in urma cu doua zile pe Robert Negoita (PSD) ca are de platit inca 3 milioane de euro TVA in urma unor operatiuni prin care deputatul PSD a incercat sa scape de o datorie de 28 de milioane de euro pentru care ANAF i-a impus sechestru asigurator.

Ca sa evite sechestru, Negoita si-a transferat cele 1.600 de imobile drept aport de capital intr-o firma nou infiintata. Potrivit unor surse ANAF, Negoita a fost prost sfatuit pentru ca, in urma aportului de capital, Negoita s-a ales cu noi taxe la stat in valoare de 3 milioane de euro.


"Nu stiu nimic despre o astfel de decizie. Oricum suntem in campanie. E o aberatie nu exista asa ceva. Nu are nici o legatura cu realitatea", a declarat pentru HotNews.ro Robert Negoita.


Astfel ca, daca in urma cu o luna ANAF a decis sa impuna schestru asigurator pe proprietatile sale pentru datoria de 28 de milioane de euro, acum Negoita trebuie sa plateasca statului 31 de milioane de euro.


Cele 28 de milioane ar reprezenta TVA-ul aferent vanzarilor efectuate de Negoita intre 2005 si 2006, cand a vandut sute de case in calitate de persoana fizica pentru a evita plata TVA. Fiscul a considerat insa ca sunt operatiuni comerciale, astfel ca in luna august i-a emis o decizie de impunere pentru sumele datorate bugetului de stat. Negoita a contestat decizia si a incercat sa evite sechestul printr-un aport de capital.


Pentru a se sustrage de la plata taxelor catre stat si a masurilor asiguratorii dispuse de catre ANAF asupra bunurilor sale, Robert Negoita a recurs la o serie de operatiuni. Astfel, imobilele pe care le detinea parlamentarul PSD in valoare de peste 66 de milioane de lei au fost constituite ca aport in natura la capitalul social al SC Domus Stil Construct SRL.


Firma sus mentionata a fost nou constituita si neinregistrata ca platitor de TVA, unde Negoita era actionar unic. Potrivit datelor Registrului Comertului, deputatul PSD a infiintat impreuna cu fratele sau, Ionut, in data de 30 aprilie 2009, firma Domus Stil Construct SRL, Robert Negoita avand o participatie initiala de 65%. Capitalul social al firmei la momentul inregistrarii a fost de 200 de lei, 35% din partile sociale fiind in proprietatea lui Ionut Negoita.


Pe 2 octombrie, data la care figureaza ultima modificare inregistrata la Registrul Comertului referitoare la Domus Stil Construct, Robert Negoita a iesit din actionariatul firmei, iar tatal sau, Ilie Negoita, a intrat ca asociat nou, cu un aport in natura in valoare de 43,27 milioane de lei (65% din partile sociale). In acelasi timp, fratele sau, Ionut Negoita, a preluat 35% din partile sociale, cu o valoare de 23,30 milioane de lei, reprezentand de asemenea aport in natura. Capitalul social al Domus Stil Construct a ramas nemodificat, la 66,57 milioane de lei, in urma operatiunii prin care Robert Negoita a iesit din actionariat.


Potrivit surselor din ANAF, modificarea a fost realizata, cel mai probabil, printr-o cesiune de parti sociale, in urma careia Robert Negoita a transferat bunuri imobiliare catre fratele si tatal sau.


Aceste miscari par sa-i fi complicat viata deputatului PSD. In loc sa isi salveze proprietatile de la masurile asiguratorii, Robert Negoita s-a ales cu noi datorii la stat. Potrivit Codului Fiscal, operatiunea de aport la capitalul social este o operatiune scutita de TVA, numai daca firma catre se face aportul de capital este platitoare de TVA.


Domus Stil Construct SRL fiind neplatitoare de TVA, fiscul a decis sa-i trimita lui Robert Negiota o noua decizie de impunere pentru aportul de capital. Astfel, deputatul PSD are de platit acum o noua datorie la stat calculata de ANAF la 13,7 milioane de lei. Mai clar, Negoita si-a instrainat proprietatile printr-o serie de operatiuni care, potrivit Codului Fiscal si ANAF, sunt impozabile.


* Robert Negiota din 2005-2009 a realizat tranzactii in valoare de 416.655.913 lei pentru care deputatul PSD are de platit 128.942.507 lei din care TVA 79.138.823 lei si majorari de intarziere de 49.803.683 lei.


* "Nu stiu nimic despre o astfel de decizie. Oricum suntem in campanie. E o aberatie nu exista sa ceva. Nu are nici o legatura cu realitatea", a declarat pentru HotNews.ro Robert Negoita.


* Robert Negoita a fost ales deputat in circumscriptia electorala nr 36 (Judetul Teleorman), colegiul uninominal nr. 1 format din orasul Turnu Magurele si comunele: Beciu, CălmăÃuiu, Crangeni, Islaz, LiÃa, Lunca, Plopii-Slăveºti, Saelele, Salcia, Segarcea-Vale, Slobozia Mandră si Uda-Clocociov.


* De la investire, Negoita a luat o data cuvantul in plen, a semnat patru initiative legislative si a adresat o interpelare, alaturi de alti trei deputati PSD+PC, ministrului Economiei, Adriean Videanu.


* Robert Negoita a facut parte din Comisia de ancheta pentru verificarea sumelor cheltuite de Ministerul Turismului pentru actiuni de promovare a turismului si a imaginii Romaniei.



de Attila Biro HotNews.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.