Ultima oră

Scumpiri pe banda rulanta la carne de pui, lapte, fructe si tigari

Iulia Crețu
4 dec 2009 1150 vizualizări
Cosul zilnic va costa mai mult de luna viitoare, cind se anunta scumpiri la principalele produse alimentare u laptele se scumpeste cu 8%, carnea de pui cu pina la 30%, iar conservele din fructe si legume cu alte 10 procente u de la 1 ianuarie se scumpeste si pachetul de tigari u produsele de lux se ieftinesc, dupa eliminarea accizelor

Noul an 2010 va debuta cum nu se poate mai rau pentru integritatea buzunarului romanilor. O serie de alimente se va scumpi inca din primele zile ale lui ianuarie, la care se adauga si alte servicii. Umflarea preturilor la electricitate, carburanti si vicii este cauzata de cresterea cu 14% a cursului de schimb valutar, leu-euro. Primele preturi care vor exploda sint cele pentru tigari si carburanti, iar pentru alimente, majorarea va fi facuta treptat pina in primavara. Vrincenii vor trebui sa ia in calcul de la inceputul lui 2010 preturi cu pina la 8% mai mari pentru produse lactate. Nici dietele cu carne de pui nu vor mai fi ceea ce au fost, pentru aceasta categorie aplicindu-se majorari de pina la 30% la preturi. Masura este explicata de specialistii din domeniu prin faptul ca din 2010, crescatorii de pasari trebuie sa compenseze anularea subventiilor. Acestia mai spun ca romanii, si vrincenii, maninca doar un sfert de pui autohton, restul fiind de import. Daca scumpirile la carnea de pui si lapte va fac sa va ginditi sa deveniti vegetarian, veste proasta: fructele si legumele se scumpesc cu pina la 10 procente. Importatorii de fructe si legume explica majorarea prin cresterea preturilor la carburanti. Gurmanzii care viseaza la dulceturi, compoturi si conserve de fructe ori zacusti nu vor scapa nici ei de majorarile din 2010. De altfel, scumpirile aplicate si in acest an au dus la o scadere cu pina la 20% a cantitatii de fructe cumparate de romani.

Dieta mediteraneana, cu piine sau produse de patiserie nu scapa de atingerea scumpirilor. Aici, preturile vor creste cu pina la 10 procente.


Parfumurile si iahturile nu se scumpesc


In caz ca dupa ce cititi rindurile de mai sus va stresati si vreti sa trageti un fum, aflati ca si tigarile vor costa mai mult de la 1 ianuarie. Un pachet va costa 10 lei, din cauza accizei care va urca de la 64 la 74 de euro pentru mia de tigarete. Nici "o dusca" nu va va face sa uitati de buzunarul gol, mai ales ca si bauturile spirtoase se vor scumpi cu pina la 8%. Invocata de producatorii din industria alimentara drept principala cauza a scumpirii, majorarea tarifelor la carburanti va fi de pina la 7% la pompa, tot de luna viitoare. Nu disperati, citeva produse nu vor cunoaste cresteri de preturi. Daca faceti economie la puiul la rotisor cu salata de rosii si brinza, daca renuntati la fumat si degustat Galbena de Odobesti, aveti ceva sanse sa va cumparati la preturi "ieftine" blanuri naturale, bijuterii, parfumuri sau iahturi. Categoria produselor de lux nu va cunoaste in 2010 scumpiri datorita eliminarii accizelor. (Iulia CRETU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.