Ultima oră

Sorina Placinta croieste uniformele pentru Aeroportul Otopeni

Ziarul de Vrancea
3 dec 2009 2113 vizualizări
Afacerile demnitarilor pe vremuri de criza: liberalul Tariceanu face discounturi la motociclete, democratul Videanu mai ca ar renunta la firma de marmura, iar social democratul Bazac a vindut peste asteptari masini de lux u ministrul Sorina Placinta spune ca pe timp de criza vrea sa tina firma fara pierderi si sa nu disponibilizeze muncitori u Sorina Placinta nu crede in investitiile la bursa, cel putin cea de pe piata romaneasca u firma senatorului vrincean croieste uniforme pentru aeroportul international Otopeni u Sorina Placinta vorbeste de criza din sectorul confectiilor si spune ca are in acest an cu pina la 45% mai putine comenzi de haine din sectorul de lux decit anul trecut

Criza financiara trece prin toate buzunarele. La cei mai sarmani, recesiunea se simte in modul de rambursare a creditelor luate de la banci. La oamenii de afaceri, care mai ocupa si un post de decizie in politica dimboviteana, recesiunea se simte in cifrele de afaceri sau in numarul de oameni disponibilizati. Daca fostul premier liberal, Calin Popescu Tariceanu, dealer auto, a fost dispus sa faca reduceri considerabile pentru bijuteriile pe doua roti, motocicletele Harley Davidson, ministrul democrat-liberal Adriean Videanu a precizat ca ar fi dispus sa vinda la "chilipiruri" firma neprofitabila de prelucrare a marmurei. Singurul care a este pe profit in criza pare a fi fostul ministru al Sanatatii, poreclit ministrul Ferrari, social democratul Ion Bazac. Acesta a reusit sa vinda destule masini de lux in ciuda reticentei romanilor de a mai cheltui averi pe autoturismele cu calutul cabrat. Cum se simte criza economica in buzunarul ministrului Tineretului si Sportului, Sorina Placinta?


Potrivit declaratiilor acesteia, recesiunea este vizibila, insa, ca om de afaceri in domeniul confectiilor, aceasta si-a propus sa nu inregistreze pierderi pina in 2012 si sa mentina numarul actual de locuri de munca. Firma pe care a infiintat-o, Sorste, este principalul angajator in domeniul industriei textilelor din Vrancea, cu citeva mii de locuri de munca. De cind a plecat la Bucuresti, pentru postul de senator si ulterior cel de ministru, Sorina Placinta spune ca s-a bazat pe echipa de manageri de la firma de confectii. "Obiectivul nostru in acest an a fost acela de a mentine activitatea si locurile de munca. Ne dorim sa nu avem pierderi pina in 2012, dar este foarte greu sa faci pronosticuri pe termen lung. Nu se cunosc urmarile nici pe piata europeana. Toata lumea este tematoare, nimeni nu vrea sa mai investeasca. Banii lichizi lipsesc de pe piata, oamenii detin proprietati, dar nu au banii cash. La noi s-au inregistrat scaderi la comenzile din sectorul de lux, de 25-45%", a declarat ministrul Sorina Placinta. Firma sa lucreaza in acest moment cu 15 subcontractori, semn ca sint destule comenzi de onorat. Placinta a completat ca oamenii din subordine isi primesc salariile la timp, chiar daca in multe alte domenii muncitorii trebuie sa astepte destul de mult pentru retributiile lunare. Recesiunea si incertitudinea de pe piata romaneasca o determina pe Sorina Placinta sa fie precauta la investitii. "Nu-mi place sa fac shopping la impuls si nu cred in piata romaneasca, in bursa", a completat Sorina Placinta.


Comenzi pentru Otopeni


Firma ministrului Tineretului si Sportului croieste noile uniforme ale angajatilor de pe Aeroportul International "Henry Coanda" Bucuresti. SC Sorste SA, firma creata de Sorina Placinta impreuna cu sotul sau, Stefan Sobota, a cistigat un contract de 56.480 RON fara TVA (564 milioane de lei vechi) pentru realizarea de camasi, pulovere, pantaloni, fuste si sacouri, atit pentru femei, cit si pentru barbati, personalul angajat pe cel mai mare aeroport civil din Romania. Acesta nu este primul contract de gen cistigat de Soste, firma unde Placinta detine majoritatea actiunilor, in trecut firma realizind uniforme pentru mai multe companii aeriene internationale, printre care Swiss Air, British Airlines sau Ryanair. Ministrul Sorina Placinta ne-a declarat ca e foarte greu sa schimbi modelele clasice, extrem de serioase, ale personalului care lucreaza in aeroporturi sau in cadrul companiilor aeriene. Totusi, intre modelele preferate se numara uniformele elvetienilor de la Swiss Air, despre care spune ca au un stil "la 4 ace". "Nu cream un model nou, Sorste a participat la o licitatie la Aeroportul «Henry Coanda», dar modelele sint stabilite de ei. E foarte greu sa le schimbi, chiar daca noi le-am prezentat niste modele. Societatea la care sint actionar a lucrat foarte mult pentru liniile aeriene. Am facut toate uniformele la Swiss Air, la British, la Ryanair, ani de zile, din 1996. Mie imi plac mult uniformele de la Swiss. Sint foarte tailored (n.r. respecta o croiala traditionala), bine facute. De obicei, in uniforme tesatura trebuie sa aiba o anumita componenta pentru a rezista la curatari chimice repetate", ne-a declarat Sorina Placinta. Si, pentru ca in mandatul sau de demnitar calatoreste foarte mult cu avionul, Sorina Placinta are ocazia sa observe cum se comporta costumele croite la Sorste si la 9.000 de metri altitudine. Recent, firma ministrului a mai cistigat un contract prin care se va ocupa de uniformele Politiei Comunitare din Tirgu Mures. Cit despre afacerile cu Armata, ministrul spune ca este un domeniu in care se patrunde greu, chiar daca firma sa a obtinut un mic contract legat de furnizarea unor materiale de cazarmament, la pachet cu alte firme de profil.


Garderoba de ministru, 90% "made in Sorste"


Cu toate ca se poate lauda cu uniforme create pentru Aeroportul Otopeni, Sorina Placinta sustine ca in hala de lucru a firmei de confectii se simt efectele crizei mondiale. In special, brandurile de lux au micsorat comenzile. "In aceasta perioada s-au pierdut foarte multe comenzi, cam intre 25 si 45%, chiar pentru categoria de lux, din pricina crizei. Asa ca noi a trebuit sa muncim sa aducem alti clienti, mai multe comenzi, dar in numere mai mici. Dar, "¦ trebuie sa ne adaptam. Piata de desfacere a ceea ce lucram noi este Europa, America, pentru firme de renume", a completat senatorul democrat-liberal. Eclipsata vestimentar la numirea sa in locul Monicai Iacob Ridzi de catre "blonda de la Turism", ministrul Elena Udrea, care purta atunci o rochie strimta de culoare rosie, Sorina Placinta spune ca stilul sau nu este unul "sclipitor". Aceasta dezvaluie despre garderoba sa ca are in majoritate creatii realizate in propria fabrica. Demnitarul crede ca haina purtata iti determina si apropierea sau departarea in relatiile cu oamenii. "Referitor la stilul meu, eu intotdeauna am fost asa, nu sint stilul «bling-bling», sa-i spun asa. In fabrica nu ma puteam duce nici pe tocuri, odata ca aveam treaba, iar in al doilea rind, consideram ca daca am o anumita tinuta, cum sint acum, deja stabileam o relatie destul de indepartata intre oameni", ne-a mai spus ministrul Sorina Placinta. Aceasta a tinut sa precizeze ca, in ciuda zvonurilor ca i-ar fi facut costume presedintelui Traian Basescu, firma sa a lucrat numai pentru colegii parlamentari din Camera Deputatilor si Senat. (Iulia CRETU)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739371 zile, 17 ore, 4 minute, 58 secunde
Pentru ca sunt femeie si sunt preocupata de moda, vreau sa o felicit pe d-na Placinta pentru modelele si calitatea produselor pe care le promoveaza.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.