Ultima oră

A inceput vaccinarea anti-AH1N1!

Raluca Manolache
3 dec 2009 997 vizualizări
In prima transa urmeaza sa fie imunizat personalul medico-sanitar si cel din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor u in Vrancea s-au mai confirmat sapte cazuri noi de gripa porcina u tot mai multe persoane cu viroze respiratorii ajung pe mina medicilor

In Vrancea a demarat vaccinarea impotriva gripei AH1N1. Primii imunizati au fost pompierii de la statia Vidra care s-au aflat ieri in tura de dimineata si care au dorit sa faca acest vaccin. "Urmeaza sa se faca o programare a cadrelor pe orase. In cadrul unei deplasari se vor vaccina cadrele din toate structurile (politie, pompieri si jandarmi)", a precizat comisarul sef dr. Marcel Papuc, cel care se ocupa de sanatatea cadrelor MAI din judet. Politistii, jandarmii si pompierii urmeaza sa aleaga intre vaccinul pandemic si cel sezonier. Si cadrele medicale si elevii din clasele a XI-a si a XII-a urmeaza sa fie imunizati impotriva noii gripe. Cele 13.350 de doze repartizate judetului au inceput astfel sa ajunga de ieri in teritoriu. Campania de imunizare se va derula si anul viitor, cind urmeaza sa fie "intepati" elevii care au sub 16 ani, dar si pacientii aflati in evidenta cu boli cronice. Ministerul Sanatatii anunta ca vaccinul Cantgrip este un produs biologic obtinut prin cultivare de oua embrionate, tulpina virala utilizata fiind purificata, fragmentata si inactivata. Reactiile adverse care pot aparea sint asemanatoare cu cele date de vaccinul gripal sezonier, precum roseata la locul intepaturii, durere la locul injectarii, usoare stari febrile si, in cazul persoanelor sensibile, alergii minore, iar in cazul organismelor cu sistemul imunitar scazut pot aparea stari pseudo-gripale din cauza reactiei organismului in incercarea de a produce anticorpii protectori. Imunizarea a demarat dupa ce si in Vrancea s-au inmultit cazurile de gripa porcina. In ultimele 24 de ore specialistii de la Institutul Cantacuzino Bucuresti au confirmat alte sapte cazuri noi de gripa AH1N1. In Vrancea, 92 de persoane au fost pina acum infectate cu noul virus gripal.


Virozele pun stapinire pe judet


Nu numai gripa pandemica ii aduce pe vrinceni la medic, ci si virozele respiratorii, gripa sezoniera si pneumoniile. Asa se face ca intr-o singura saptamina in sectia de contagioase de la Spitalul Judetean de Urgenta "Sf. Pantelimon" Focsani s-au aflat 224 de cazuri de gripa in observatie. De asemenea, 325 de persoane au avut nevoie de tratament medical dupa ce au aflat ca au viroze respiratorii, iar altele 141 s-au tratat de pneumonie. Din fericire, nu toti acesti pacienti au trebuit sa ramina internati in spital. Cei mai afectati de racirea vremii sint copiii. (Raluca MANOLACHE)


Ingrijitoare sanctionata la Spitalul Adjud


Inspectorii sanitari au demarat o serie de controale in unitatile de invatamint, dar si spitale, prin care au dorit sa vada daca au fost intreprinse masurile de prevenire a infectiei cu virusul gripal AH1N1. In urma controalelor, la Spitalul Municipal Adjud o ingrijitoare a fost sanctionata contraventional deoarece spala presul de la usa in chiuveta de la Compartimentul de Primiri Urgente. "Daca la Spitalul Dumbraveni nu au fost gasite probleme deosebite, la Adjud, la Compartimentul de Primiri Urgente, una din ingrijitoarele de curatenie nu respecta precautiunile universale si anume isi permitea sa spele niste bucati de stofa care erau folosite ca pres la usa in chiuveta care era amplasata in camera de urgenta", a precizat dr. Mircea Stoenoiu, directorul adjunct al directiei de control in sanatate. Angajata unitatii s-a ales cu o sanctiune de 200 de lei. Pentru ca a platit amenda in 24 de ore, a trebuit sa scoata din buzunar 100 de lei. Controalele vor continua si in urmatoarea perioada. (R. M.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.