Ultima oră

Strainii care s-au maritat cu Romania

Ziarul de Vrancea
2 dec 2009 3536 vizualizări
Italianul care a adus cablul la Dumitresti, patronul unui fast-food din municipiu, dar si un tinar chinez care si-a incropit un magazin in Focsani, sint trei oameni care au ales sa-si paraseasca tara natala pentru fascinanta Romanie u Luigi Bachiochi locuieste de 14 ani in Romania, la Dumitresti, unde si-a deschis o benzinarie u in urma cu peste 10 ani, italianul si-a intilnit actuala sotie si s-a decis sa ramina aici, alaturi de ea u Praticamente iubeste Romania. Praticamente, romanii sono fratii nostri , spune italianul de Dumitresti u Ziarul de Vrancea va prezinta astazi o parte din viata unor straini stabiliti in Vrancea

De Ziua Nationala a tuturor romanilor, Ziarul de Vrancea a mers pe urmele strainilor pentru care tara noastra a devenit cea de-a doua casa. In Vrancea, Serviciul pentru Imigrari are in evidente in acest moment in jur de 600 de cetateni straini. Dintre acestia, cei mai multi, 400, sint casatoriti cu cetateni romani. 50 de straini muncesc in Vrancea, 30 sint elevi, iar 10 sint comercianti. Dintre acestia, cei mai multi, in jur de 70 la suta sint moldoveni. In Vrancea traiesc turci, chinezi, israelieni, danezi, arabi, dar si italieni, englezi sau spanioli. Unii au afaceri, altii practica medicina sau isi cistiga piinea ca simpli angajati in cadrul unor firme sau ONG-uri. Reporterii nostri au incercat sa vada daca pentru o parte dintre acestia "mariajul" cu Romania s-a dovedit a fi unul reusit. Un italian de linga Roma poposit pe meleaguririle noastre in urma cu 14 ani, un cetatean turc cunoscut focsanenilor datorita afacerii dezvoltate in municipiu, dar si un chinez care a deschis in Focsani un magazin au fost ieri, de Ziua Nationala a Romaniei, interlocutorii nostri.


Luigi Bachiochi, acum in virsta de aproape 70 de ani, a venit pentru prima oara in Romania in anul 1995, la invitatia unui roman care era angajatul firmei familiei sale din Italia. Ceea ce se anunta a fi doar o vizita de distractie, cu vinatoare si pescuit, avea insa sa ii schimbe viata italianului originar din Frascati, un orasel de linga Roma. Ajuns in comuna Dumitresti, Luigi a cunoscut-o pe Aurelia, cea care avea sa-i devina sotie buna, iar pentru ca Romania l-a atras s-a decis sa continue afacerea de familie si in tara noastra. "Am venuto per relax, mi-a piaciuto locul", si-a inceput Luigi povestirea, amestecind vorbele italiene cu cele romane. Prima afacere in Romania, cu care familia sa se mindreste si acum, este benzinaria din centrul Dumitrestiului, deschisa in urma cu mai bine de 10 ani, dupa care Luigi Bachiochi s-a decis ca vrincenii din comuna merita ceva mai mult, astfel incit le-a adus televiziunea prin cablu. Chiar daca spune ca a investit mult, nu se plinge, a facut-o cu tot sufletul, iar de bani nu se plinge, pentru ca, dupa cum ne-a dezvaluit, are o pensie frumusica ce-i parvine din Italia. "Ho investito molto, e l"â„¢ho fatto tutto con l"â„¢anima. A me mi conoscono tutii. Nu de bani stau aici. Io con mio pensia o duc molto bene. Praticamente, eu iubesc Romania si Italia. Praticamente, romanii sono fratii nostri", spune italianul, adaugind glumet ca cei din Dumitresti ar trebui sa ii ridice o statuie pentru ceea ce a facut aici.


1 decembrie cu spaghete cu fructe de mare


Italianul, care pina acum si-a schimbat de doua ori legitimatia provizorie de domiciliu stabil in Romania, spune ca cele doua natiuni latine nu difera foarte mult. Pina la urma, spune acesta, in cartile de istorie se consemneaza ca multi dintre soldatii romani au ramas in tara noastra, atrasi, ca si el, de frumusetile din Romania. Iar de aici, culturile s-au amestecat. Desi e de parere ca Romania este cu aproximativ 40 de ani in urma Italiei, Luigi Bachiochi crede ca tara noastra are multe de oferit si multe resurse, surclasind Italia din acest punct de vedere. Italianul este convins ca Romania s-ar putea dezvolta foarte bine datorita agriculturii, vinul fiind inca un punct forte al tarii, si al judetului in special. Chiar daca nici acum nu s-a obisnuit cu mincarea romaneasca si prefera sa isi gateasca specialitati italiene, Luigi Bachiochi spune ca multe dintre traditiile din tara noastra s-au regasit cindva si la ei. "Mincarea romana imi piace, sarmale come faci tu", ii spune Luigi sotiei, Aurelia. Cu toate acestea, italianul recunoaste ca isi aduce din tara sa anumite condimente si produse, cu care isi gateste singur. La mare cautare, si nelipsite din aproape orice fel de mincare, sint rosiile, si mozzarela. "Avete casul, pentru noi e mozzarela", recunoaste Luigi. Ingredientul secret este insa uleiul de masline, nelipsit din casa familei Bachiochi din Dumitresti. "Anche io cucino per lei. Oggi "" spaghetti con frutii de mare", ne-a dezvaluit italianul meniul zilei de 1 decembrie, laudindu-se cu faptul ca i-a gatit sotiei spaghete cu fructe de mare, o delicatesa de care nu se poate lipsi. Intrebat despre sarbatoarea nationala a Italiei, Luigi ne-a spus ca ziua de 2 iunie este marcata aproape la fel, cu defilari ale autoritatilor, cu spectacole. In plus, Luigi ne-a mai spus ca in Italia, la Frascati, a incercat sa mentina anumite traditii care s-au pierdut o data cu disparitia celor virstnici. "Traditia la ei de 2 iunie este legata de un carnaval, "feste populare". In ani, traditia s-a uitat, si el a incercat sa o pastreze, invatindu-i pe cei tineri. Se mindreste ca a ramas singurul mostenitor al acestei traditii, si ca e mindria regiunii din care provine. Acolo este foarte cunoscut, iar aici se considera un om normal", ne-a explicat sotia lui Luigi, Aurelia Bachiochi. "Ci ho rimasto l"â„¢unico erede. Un uomo que il orgolio di Frescati. Acolo sono un personagio, qui sono uomo normale", "traduce" Luigi in italiana cele spuse de sotia lui, cu un licar in ochi.


Afacerist cu un tata "contadino" (taran)


Luigi Bachiochi spune ca, desi provine dintr-o familie simpla, seriozitatea de care au dat dovada ai sai de-a lungul anilor a facut ca familia sa sa aiba chiar si o stema, tinuta la loc de cinste aici, la Dumitresti. "Mi so imbogatit-o solo. Tata meu era un contadino (taran obisnuit), facea struguri", povesteste italianul cu mindrie, adaugind ca a invatat ce este munca inca de la 6 ani, insa nici ghiozdanul nu il agata in cui - "jumate a scuola, jumate a munca". Ulterior, familia sa a dezvoltat o afacere cu 45 de muncitori, in domeniul constructiilor si al benzinariilor. Italianul spune ca firma familiei a ajutat la restaurarea multor cladiri monument din Italia. De altfel, Luigi se mindreste ca si-a ajutat o parte din membrii familiei din Romania sa isi faca un viitor in Italia. Luigi se fereste sa faca politica in Romania, insa s-a aratat dezamagit de proaspata alianta din pragul turului doi al alegerilor prezidentiale. Italianul este trist si pentru ca nu poate vota pentru presedinte, in ciuda faptului ca traieste de 14 ani in Romania si simte ca o parte din inima sa e aici. "M-a suparat ca nu am putut vota. In Italia, dopo 5 ani, votano. Una persona che as vota e Basescu", ne spune Luigi Bachiochi, care a pus si un banner electoral in benzinaria sa din comuna.


30 august - 1 decembrie, zile nationale pentru comunitatea turca


Eyup Bozkus, patronul unuia dintre cele mai cunoscute Fast-food-uri din Focsani, sarbatoreste prin munca ziua nationala a Romaniei. Alaturi de citiva prieteni din Turcia, acesta spune ca ziua nationala a tarii sale natale se serbeaza aproape identic cu cea din Romania. "Noi, poporul turc, sarbatorim ziua nationala pe 30 august. Manifestarile sint aproape similare cu cele din Romania. Puterea si armata participa la manifestarile care se organizeaza cu aceasta ocazie. Oamenii sint liberi, stau acasa cu familia, sau ies in oras. Pe 30 august, poporul turc sarbatoreste eliberarea totala. Se spune ca atunci a fost alungat ultimul dusman din tara. E o sarbatoare foarte mare si se serbeaza pe masura", spune Eyup Bozkus. Originar din regiunea Anatolya, acesta spune ca 1 decembrie inseamna mult si pentru comunitatea turca din oras. "E sarbatoare si pentru noi, sintem si romani. Stam de multi ani aici si e normal sa simtim ceva. Sintem de aproape 20 de ani in Romania si urmarim de fiecare data manifestarile care au loc cu acest prilej. Am observat ca lumea este libera, dar noi trebuie sa muncim, pentru ca nu putem inchide chiar azi restaurantul. Manifestarile pe care le vedem la televizor seamana cu cele din Turcia. La fel ca si in Romania, in Turcia, fiecare oras sau comunitate organizeaza manifestari legate de ziua nationala", mai spune Eyup Bozkus. Barbatul este casatorit cu o focsaneanca, partenera sa de afaceri, cu care are si copii.


Mititeii, simbolul romanesc cel mai apreciat de chinezi


Romania si Focsanii au devenit casa si pentru citiva comercianti chinezi. Zou Lipeng a venit la noi in tara in 2008, dupa rudele care detin o afacere cu haine in Dragonul Rosu, la Bucuresti. Ieri, de Ziua Nationala a Romaniei, l-am gasit in spatele tejghelei, la magazinul pe care, impreuna cu familia, il gestioneaza la noi in oras. Auzise ca romanii sarbatoresc ceva deosebit de la vinzatoarele focsanence care s-au chinuit sa-i explice cum sta treaba cu patriotismul la romani. "Nu prea intelege romaneste, dar, prin putine cuvinte, i-am spus despre ce este vorba. Nu a inteles totusi de ce sint magazinele inchise de 1 decembrie. Ei oricum sint surprinsi de cite sarbatori avem noi", ne-au povestit vinzatoarele de la Magazinul Chinezesc. Zou Lipeng, desi este venit de putin timp pe plaiuri mioritice, este innebunit dupa unul dintre cele mai "sfiriitoare" simboluri, mititelul cu mustar. "Sefilor chinezi le place la nebunie mincarea noastra. Ne mai trimit uneori sa le luam mici. Maninca feluri traditionale romanesti, n-au treaba. Mai dificil este cind ne aduc si noua de-ale lor"¦", ne-au mai povestit amuzate gestionarele de la magazinul lui Zou si al familiei sale. Tinarul afacerist "casatorit" cu tara noastra are 18 ani si mai arunca ocheade la fetele romance. Povesteste ca nu indrazneste sa le abordeze pentru ca par, potrivit dezvaluirilor gestionarelor, "cam rele". (Nicoleta CRISTEA, Daniel GIRLEANU, Dan CHIRIAC, Iulia CRETU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739396 zile, 18 ore, 58 minute, 33 secunde
Va felicit pentru articol.Cetatenii din alte tari se simt foarte bine in patria noastra pentru ca sunt primiti frumos, cu mult respect.Desi sunt cetatean Romano-American am ales sa imi ajut familia si citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.