Ultima oră

Ceata a bagat politicienii in ceata de Ziua Nationala

Raluca Manolache
2 dec 2009 1433 vizualizări
Militarii au defilat pentru focsanenii dispusi sa infrunte frigul si ceata de ziua lor u Ziua Nationala nu prea le-a stirnit interesul politicienilor, presedintele PSD, Marian Oprisan, dar si liderul PD-L, Alin Trasculescu, lipsind de la manifestari u pesedistii si liberalii si-au exprimat afectiunea parteneriala in public, pentru prima oara de la incheierea pactului PSD-PNL, insa au refuzat sa se prinda in hora u ceremonialul militar i-a impresionat pe copii si veterani

Ziua Nationala a Romaniei, celebrarea implinirii a noua decenii de la Marea Unire din 1918, s-a derulat in acest an in piata Teatrului Municipal "Mr. Gh. Pastia" Focsani. Spre deosebire de Bucuresti sau Alba Iulia, in municipiul de pe Milcov manifestarile dedicate zilei de 1 Decembrie s-au desfasurat dupa un tipic asemanator anilor anteriori. Ceremonialul militar a inceput la ora 11.00, in prezenta autoritatilor si a cadrelor militare, care au vrut sa marcheze una dintre cele mai importante zile pentru romani. Nici oamenii politici nu au lipsit de la acest ceremonial, liberalii si social democratii stind alaturi pentru prima data dupa semnarea parteneriatului intre Crin Antonescu si Mircea Geoana. Insa, au fost si mari absenti, cum ar fi presedintele Consiliului Judetean, Marian Oprisan. Si la democrat liberali au lipsit oamenii cu greutate din partid, deputatul de Focsani, Razvan Mustea, deputatul de Marasesti si presedintele partidului Alin Trasculeascu si ministrul Sorina Placinta. Oamenii din esalonul doi au impartit insa celor prezenti tricolorul in miniatura, iar consilierul local Mioara Lazar a fost singura care s-a afisat cu un fular tricolor la git, primit in dar de Ziua Unirii. Cu aceasta ocazie, profesorul Dumitru Hutanu a tinut sa le aminteasca vrincenilor de ce este importanta aceasta zi in care se regasesc trecutul, prezentul si viitorul neamului. "Focsaniul, al carui nume straluceste pe salba marilor orase ale Unirii asezata pe frontispiciul patriei alaturi de Chisinau, Cernauti, Bucuresti, Iasi, Alba Iulia, sarbatoreste astazi Ziua Nationala. Intr-un entuziasm firesc al anului 1990 Parlamentul Romaniei a hotarit ca Ziua Nationala a Romaniei sa fie 1 decembrie. In aceasta zi de 1 decembrie se cuprinde adevarul cu care ne-am nascut, noi, neamul romanesc. Ne-am nascut intr-un spatiu unitar, vorbim aceeasi limba, am avut aceleasi obiceiuri, am crezut in acelasi Dumnezeu. Aceasta zi cuprinde deopotriva intreaga istorie, un zbucium al neamului romanesc de a-si indeplini visurile si idealurile sale nationale", a spus istoricul Dumitru Hutanu.


Hora mare a devenit hora mica


Si prefectul Ion Oprea a tinut un discurs prin care a vrut sa ii readuca in memoria celor prezenti pe ostasii care si-au dat viata pe cimpul de lupta. "1 Decembrie reprezinta momentul in care dupa lupte de secole, dupa lupte in care intotdeauna a primat sentimentul de reintregire statala, aceasta s-a infaptuit. Intorcind file de istorie, gindul oricarui roman se duce catre marele voievod Mihai Voda Viteazul, care a reusit pentru prima data sub sceptrul sau sa infaptuiasca Unirea Principatelor Romane", a cuvintat Ion Oprea. A urmat mai apoi un moment poetic deosebit realizat de actorii Paula Grosu si Sorin Francu, si unul artistic, realizat de Ansamblul Folcloric "Tara Vrancei". In final, militarii Garnizoanei Focsani au defilat pentru focsanenii dispusi sa infrunte frigul si ceata de ziua lor, ziua romanilor. De asemenea, pe ritmurile fanfarei militare, artistii de la "Tara Vrancei" au incercat sa ii traga pe cei prezenti intr-o hora. Politicienii au aplaudat politicos, dar au spus "pas" si la scurt timp au parasit "scena" evenimentului. In hora de final si-au dat mina primarul Decebal Bacinschi si trecatorii, care s-au bucurat de Ziua Romaniei. Hora rarefiata s-a intins sub ochii noilor parteneri politici, Crin Antonescu si Mircea Geoana, in conditiile in care manifestarile au fost organizate pe strada Republicii, aproape de giratoriul unde este amplasat un panou cu cei doi lideri. Daca ei si-au dat mina cu mina pentru un proiect politic, politicienii mioritici nu au vrut sa treaca peste orgoliile politice si sa vina in hora. Strada Republicii a fost inchisa pentru o ora.


"Omul care iubeste patria trebuie sa fie multumit cu ceea ce are"


Frigul nu i-a tinut departe de manifestari pe elevi si pe veteranii de razboi. Acestia din urma si-au amintit de anii petrecuti pe cimpul de lupta si au spus sus si tare ca Ziua Nationala trebuie serbata asa cum se cuvine. "Este Ziua Nationala a Romaniei, o zi foarte importanta si pentru cei in virsta mai ales pentru ca au trecut prin peripetia vietii, dar si pentru cei tineri pe care ii vedem in fata noastra. Ca batrini ne amintim trecutul si acum pot sa imi dau seama cum e viata. Sint unii oameni nemultumiti de starea lor, si eu as putea spune de ce am atita pensie, dar omul care iubeste patria trebuie sa fie multumit cu ceea ce are. Daca e multumit cu ceea ce are i se va mai da", a spus Ioan Nedelcu, 88 de ani, din comuna Vinatori. Totusi, veteranii au avut si nemultumiri. "De ce la noi nu s-a gasit un moment pentru depunerea de coroane de flori pentru cei care s-au jertifit pentru aceasta zi. Nu stiu ce tenta a capatat aceasta sarbatoare, pentru ca veteranii de razboi, militarii in rezerva care au fost in Piata Teatrului ne-au intrebat de ce anul acesta nu s-au mai depus coroane pentru eroi. Sintem singura garnizoana unde nu s-au depus coroane, peste tot simbolul acesta nu a disparut. Vreau sa ni se raspunda la acest semn de intrebare. Ceva a fost rupt in relatiile de comunicare intre organizatori", ne-a declarat lt. col. (r) Chiriac Mitica Sasu, vicepresedintele Asociatiei Veteranilor de Razboi Vrancea.

Si elevii au vrut sa le arate celor mari ca traditia va fi dusa mai departe. "Ziua de 1 Decembrie este Ziua Nationala a Romaniei si ne-am dorit sa fim alaturi de adulti si sa le demonstram ca si tinerii stiu istorie si stim semnificatia acestei zile. Pentru mine este o zi foarte importanta", a spus Alexandru Munteanu, primarul tinerilor. Chiar daca nu foarte multi vrinceni au venit in Piata Teatrului, oamenii si-au urat La multi ani cu speranta ca va trece mai repede criza politica si economica in care se zbate Romania. (Raluca MANOLACHE)


Lumea afgana, prin ochii militarilor


Focsanenii interesati de populatia din Afganistan si Irak si de misiunile militarilor in teatrele de operatii externe au putut vedea fotografiile realizate de-a lungul anilor de militari. La Teatrul Municipal "Mr. Gh. Pastia" a avut loc ieri vernisajul expozitiei foto cu tema "Militarii Garnizoanei Focsani de-a lungul timpului". Militari in actiune, intilniri cu oficialitatile, momente emotionante de familie, saracia din tarile macinate de razboaie au fost principalele momente surprinse in zecile de fotografii expuse. Maiorul Toni Ene, coordonatorul actiunii, care a fost in doua misiuni in Irak si Afganistan, spune ca aceasta expozitie este dedicata militarilor aflati in misiune. "Este o expozitie care a fost dedicata militarilor din teatrele de operatii. Avem fotografii din Irak si Afganistan, misiuni la care am participat. O parte din sufletul meu se gaseste in aceste fotografii care incearca prin mesajul lor sa va aduca pentru citeva momente alaturi de militarii nostri", a spus Toni Ene. La ora actuala Brigada 282 Infanterie Mecanizata "Unirea Principatelor" are in teatrul de operatii din Afganistan aproape 500 de militari. (Raluca MANOLACHE)


Ziua romanilor, in Afganistan


Militarii Batalionului 280 Manevra, din care fac parte aproape 500 de militari din Vrancea, aflati de cinci luni in misiune in provincia Zabul, Afganistan, au sarbatorit ieri Ziua Nationala a Romaniei. în baza Lagman, in cadrul ceremonialului militar organizat cu ocazia Zilei de 1 Decembrie au fost citite mesajele din partea Ministrului Apararii, a sefului Statului Major General si a comandantului Comandamentului Operational întrunit. Cu aceasta ocazie a fost sfintita si Troita si s-a dezvelit o placa comemorativa inchinata eroilor romani care si-au jertfit viata la mii de kilometri distanta de tara, in lupta impotriva terorismului din Afganistan. Comandantul contingentului national, lt. col. Iuri Tanase, in cuvintul sau, a multumit militarilor care au contribuit la realizarea troitei si a tinut un minut de reculegere in memoria eroilor romani dar si americani cazuti in teatrul de razboi. (R. M.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.