Ultima oră

Turist de ocazie mort dupa o drumetie in Muntii Vrancei

Iulia Crețu
1 dec 2009 1531 vizualizări
Un alt barbat din Sihlea a fost salvat aseara de jandarmii din Postul Montan Soveja, in urma unei misiuni dificile

Jandarmii si politistii vrinceni au intrat in alerta ieri seara dupa ce un apel la numarul unic de urgenta 112 anunta ca pe un versant din Muntii Vrancei, in satul turistic Lepsa, se vad semnale luminoase si se aud strigate de ajutor. Un proprietar de pensiune din zona a anuntat ca cineva este in pericol pe versantul de vis-à-vis de Pastravaria Lepsa, care duce catre Piatra Ciutei. Imediat, in cautarea turistilor au plecat patru jandarmi de la Postul Montan din Soveja, echipati pentru teren accidentat. La fata locului, la o altitudine de 400 de metri, jandarmii au descoperit un barbat mort, cazut intre stinci, si un al doilea care se pierduse pe traseul montan. Potrivit primelor informatii, cel decedat ar fi din comuna Slobozia Bradului, iar celalalt din Sihlea. "In jurul orelor 18.00, s-a primit un apel la 112 de la un proprietar de pensiune din Lepsa, care a auzit strigate de ajutor si vedea semnale luminoase de pe un versant din zona. Imediat au plecat jandarmii de la postul montan Soveja si au descoperit ca este vorba despre doi turisti, barbati, unul dintre ei fiind cazut intr-o ripa, mort", ne-a declarat lt. Sorin Hunea, purtatorul de cuvint al Jandarmeriei Vrancea. Se pare ca cei doi drumeti rataciti pe creasta muntelui nu erau echipati corespunzator unei expeditii pe potecile lunecoase ale versantilor. Jandarmii spun ca cei doi erau veniti la munca in zona si s-au gindit sa iasa la o plimbare pe munte, mai ales ca ieri a fost sarbatoare. Potrivit ultimelor informatii, barbatul decedat are 22 de ani si se numeste Andrei Ionut Nedelea, iar ieri si-a serbat ziua numelui. Insotitorul sau se afla intr-o stare fizica buna, dar a suferit un soc in urma incidentului. "Misiunea de salvare a fost foarte dificila", ne-au spus jandarmii.


Nu e de joaca pe munte!


Vremea capricioasa din ultimele zile a determinat ca traseele din zona montana sa fie periculoase, chiar daca ele nu pun probleme montaniarzilor echipati corespunzator. Reprezentantii Asociatiei "Focul Viu" Focsani, cunoscatori ai muntelui, spun ca drumetiile nu trebuie luate in gluma, mai ales cind nu cunosti traseul. Teodora Grosu, de la "Focul Viu", sustine ca este o imprudenta gestul facut de cei doi turisti si afirma ca, in mod normal, in Lepsa nu te poti rani pe traseul de la Chei. "Este imprudenta ceea ce au facut! Nu ai cum sa patesti ceva in Lepsa decit daca te abati de la traseu, care este unul singur, incadrat de pereti verticali. Dar unde sa te duci pe un munte pe care nu-l cunosti?", ne-a declarat aceasta. La un moment dat, in Vrancea s-a vorbit si despre infiintarea unui serviciu salvamont in zona inalta, proiect care nu s-a materializat din lipsa banilor si a oamenilor instruiti. "S-a cochetat cu aceasta idee, au fost discutii pe la Consiliul Judetean cu ceva ani in urma. Dar este greu de spus de unde sa luam banii pentru plata salvamontistilor, care trebuie, la rindul lor, sa fie niste oameni bine instruiti ", a completat Teodora Grosu. Vom reveni cu amanunte. (I. CRETU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.