Ultima oră

Gheorghe Sararu, inchisoare de 3,8 ani cu executare

Nicoleta Cristea
1 dec 2009 2391 vizualizări
Fostul primar PSD din Mera, Gheorghe Sararu, a fost condamnat la inchisoare pentru trei capete de acuzare, insa solutia poate fi atacata u actele false au fost anulate de instanta, concluzia fiind ca suprafetele de padure retrocedate ilegal trebuie sa reintre in administrarea Romsilva u ceilalti trei inculpati din dosar au scapat doar cu pedepse cu suspendare u inculpatii au de platit si despagubiri catre RNP Romsilva

Procesul fostului edil al comunei Mera a luat sfirsit la Judecatoria Focsani, dupa mai bine de doi ani de la sesizarea instantei. Conform primei decizii date in acest dosar, strins legat cu retrocedarile ilegale a zeci de hectare de padure din comuna, din cei patru inculpati, doar Gheorghe Sararu are de executat inchisoare, in vreme ce Constantin Nastase, Ion Copu si Valentin Ursu au primit pedepse cu suspendare. Toti patru au primit si pedepse complementare care constau in interzicerea unor drepturi. In ceea ce ii priveste pe Sararu si Nastase, primarul si respectiv mina dreapta a acestuia la momentul savirsirii infractiunilor retinute de procurori, instanta le-a interzis exercitarea "dreptului de a ocupa o functie sau de a exercita o profesie ori de a desfasura o activitate, de natura aceleia de care s-a folosit condamnatul pentru savirsirea infractiunii". Instanta a dispus si anularea actelor false care au stat la baza unor retrocedari, si a dispus ca Romsilva sa fie despagubita de inculpati. Autoritatile de la acea vreme din Primaria Mera, Sararu si Nastase, nu si-au recunoscut vinovatia, ca si secretarul primariei, Marioara Serban, si functionarul silvic Stefan Lupascu, ultimii doi precizind la ancheta ca nu au stiut ca celor trei noi proprietari de padure nu li se cuveneau suprafetele retrocedate. In schimb, Copu, Ursu, Radu Minea si Lorica Popescu au recunoscut comiterea faptelor.



Judecatoria Focsani a decis ieri ca fostul primar din Mera este vinovat de toate cele trei infractiuni pentru care Gheorghe Sararu a fost trimis in judecata, in august 2007, la acea vreme in stare de arest. Astfel, Sararu a fost condamnat in total la 3,8 ani de inchisoare cu executare, pentru abuz in serviciu, instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata si sustragere de inscrisuri, fapte legate de retrocedarea ilegala a unei suprafete totale de 28,23 ha padure, in valoare de 304.787,45 lei. Din aceasta pedeapsa, instanta a dispus deducerea retinerii preventive pe baza de ordonanta, dar si perioada arestului preventiv, din 12.07.2007 si pina la 5.11.2007. Fosta sa mina dreapta, Constantin Nastase, a primit 3,4 ani cu suspendare, in timp ce Ion Copu si Valentin Ursu au fost condamnati la cite 2 ani si 4 luni, tot cu suspendare. "Anuleaza actele false si actele subsecvente intocmite in baza lor, cererile de reconstituire a dreptului de proprietate pe numele Copu Ion, Minea Radu si Valentin Ursu. Dispune repunerea partilor in situatia anterioara, in sensul ca suprafetele de padure reintra in administrarea RNP Romsilva", se arata in sentinta judecatoriei. De altfel, inculpatii au fost obligati sa plateasca si anumite despagubiri solicitate de Romsilva. Astfel, Sararu, Nastase si Copu ar trebui sa plateasca solidar 13.291 de lei, in timp ce primii dintre ei, impreuna cu Ursu, ar trebui sa despagubeasca Romsilva cu 17.486 lei, reprezentind contravaloarea masei lemnoase recoltata din suprafetele de padure retrocedate necuvenit. Initial, Directia Silvica Focsani s-a constituit parte civila si cu suma de 56.274 lei, insa aceste pretentii au fost considerate de instanta ca fiind prematur formulate, astfel incit au fost respinse.


Opt invinuiti la parchet, patru inculpati in instanta


Cercetarile procurorilor, care au durat citeva luni bune, au demarat se pare dupa ce au existat sesizari cu privire la faptul ca functionarii din cadrul Comisiei Locale Mera pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor au propus reconstituirea necuvenita a dreptului de proprietate in favoarea lui Ion Copu, Valentin Ursu si Radu Minea, cu suprafete de padure, in total 28,23 ha. Initial, ancheta a demarat impotriva a opt persoane, in instanta find trimise ca inculpate doar patru. Astfel, persoanele invinuite initial au fost Gheorghe Sararu, pentru abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata, instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata si sustragere sau distrugere de inscrisuri, Marioara Serban, Stefan Lupascu (secretar si functionar silvic) si Constantin Nastase, pentru abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata, Ion Copu, Valentin Ursu si Radu Minea, pentru complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice, si Lorica Popescu, cercetata pentru complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata si fals in inscrisuri sub semnatura privata. Ulterior, Serban, Lupascu si Popescu au fost scosi de sub urmarirea penala, ultima invinuita alegindu-se insa cu o sanctiune administrativa, "avind in vedere ca faptele retinute in sarcina sa nu prezinta in concret pericolul social al unor infractiuni". în cazul lui Minea, la acel moment, procurorii au dispus "disjungerea cauzei si continuarea cercetarilor, intrucit pina in prezent acesta nu a putut fi gasit la domiciliu in vederea prezentarii materialului de urmarire penala, rezultind ca se afla internat intr-o unitate spitaliceasca, suferind de afectiuni grave", dupa cum se arata in rechizitoriu.


Inculpatii si capetele de acuzare


Sararu, Nastase, Copu si Ursu au reprezentat insa crema dosarului, fiind acuzati oficial pe 3 august 2007, cind cauza a luat drumul instantei. Sararu a fost acuzat de procurori ca in perioada ianuarie - februarie 2004, "in baza aceleiasi rezolutii infractionale, in calitate de primar si presedinte al Comisiei Locale Mera, prin indeplinirea defectuoasa a atributiilor de serviciu si a atributiilor prevazute de legislatia fondului funciar, a propus Comisiei Judetene reconstituirea necuvenita a drepturilor de proprietate fata de invinuitii Copu Ion, Ursu Valentin si Minea Radu cu suprafetele totale de 28,23 ha padure, in valoare de 304.787,45 lei, prejudiciind astfel Directia Silvica Focsani, a determinat-o pe invinuita Popescu Lorica sa inscrie in fals pe cererile celor trei solicitanti numere si date anterioare de inregistrare, dupa care a sustras inscrisurile din dosarele de reconstituire ale ultimilor doi mentionati anterior". In rechizitoriu se mai arata ca Sararu a intrat in posesia unui tabel al padurilor din anul 1948 si i-a contactat pe Copu, Ursu si Minea pentru a le propune sa le restituie suprafete de padure. Ulterior, dupa ce acestia au fost pusi in posesie, si s-au emis titlurile de proprietate, cei trei au incheiat conventii de vinzare-cumparare pentru hectarele dobindite cu fiul lui Nastase si fii lui Sararu. Fostul viceprimar a fost acuzat ca, in aceeasi perioada ca si seful lui pe linie directa, "prin indeplinirea defectuoasa a atributiilor de serviciu si a atributiilor prevazute de legislatia fondului funciar, a propus Comisiei Judetene reconstituirea necuvenita a drepturilor de proprietate fata de invinuitii Copu Ion, Ursu Valentin si Minea Radu cu suprafetele totale de 28,23 ha padure, in valoare de 304.787,45 lei, prejudiciind astfel Directia Silvica Focsani". In sarcina inculpatilor Copu si Ursu ca, in aceeasi perioada, "conform intelegerii cu inculpatul Sararu Gheorghe si invinuitul Nastase Constantin au inlesnit activitatea infractionala a acestora in vederea reconstituirii necuvenite a dreptului de proprietate". (Nicoleta CRISTEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.