Ultima oră

SOCIAL:Sfintul Andrei, ocrotitorul romanilor, praznuit pe 30 noiembrie

Ziarul de Vrancea
29 nov 2009 588 vizualizări
Crestinii ortodocsi si romano-catolici il praznuiesc, luni, pe Sfintul Andrei, ocrotitorul Romaniei, deoarece a propovaduit crestinismul pe acest teritoriu si a botezat primii locuitori pe tarmul apusean al Marii Negre.


Potrivit scrierilor, după porunca lui Iisus de a face cunoscută Evanghelia in lume, lui Andrei, cel dintai chemat la apostolie, i-a revenit prin sorti si zona Mării Negre, el propovăduind crestinismul in Dobrogea, Macedonia, Tracia si Tarigrad (Constantinopol). Odată cu urcarea lui Decebal pe tronul Daciei, raporturile cu Roma s-au inrăutătit. Sfantul Andrei a continuat să convertească la crestinism numerosi localnici. Un ecou negativ la curtea imperială l-a avut puterea de convingere a Sfantului Apostol asupra surorii lui Egheat, Maximilia. Personaj influent, Egheat era numit marele persecutor al crestinilor, iar convertirea surorii lui la crestinism a fost considerată un afront la adresa celor care se inchinau in fata idolilor. Răzbunarea lui a fost cruntă. Sf. Apostol Andrei a fost pironit pe crucea pe care o purta cu sine, in formă de X. în timpul supliciului, s-a starnit o mare furtună care i-a izgonit pe cei care asistau la cumplita scenă. La rugăciunea Sfantului Andrei, furtuna s-a potolit si martirul Andrei a trecut la cele vesnice in ziua de 30, anul 87 (după alte surse 97), la varsta de aproape 90 de ani. Moastele Sfantului Andrei au fost aduse la Constantinopol si asezate in Biserica Sfintilor Apostoli in anul 357. în timpul Cruciadei a IV-a, Cardinalul Petru de Capua a dus moastele in Italia, in catedrala din Amalfi. în 1462, in timpul Papei Pius al II-lea, capul Sf. Andrei a fost dus la Roma. De aici, el a revenit in Patras, orasul martiriului său.


Agerpres Jurnal


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.