Ultima oră

Brazii de Craciun, putini dar ieftini

Ciprian Fânaru
28 nov 2009 2471 vizualizări
Directia Silvica Focsani scoate la vinzare 13.000 de brazi, dintre care 10.000 din culturile specializate, dar si 500 de molizi si 500 de brazi din specia Douglas u un brad cumparat de la Ocolul Silvic Panciu costa intre 20 si 30 de lei

Ca si in anii trecuti, Directia Silvica Focsani scoate la vinzare pomi de Craciun. Valorificarea acestora a inceput deja, cu aproape o luna inainte de Sarbatorile de iarna. Mare parte dintre acesti pomi au fost recoltati din culturile specializate aflate in administrarea Ocolului Silvic Panciu, preturile fiind si in acest an unele adaptate crizei. Sint la vinzare si arbori rezultati din regenerarile naturale, dar numarul lor nu este semnificativ. "Majoritatea provin din culturi specializate infiintate in anul 2000. Avem preturi diferentiate pentru categoriile de cumparatori. Societatile comerciale vor avea «tarife» mai mari, in timp ce populatia va beneficia de reducere, daca va merge sa achizitioneze direct de la locatiile noastre. Brazii de la noi nu se vor gasi in piata, tocmai fiindca transportul si celelalte cheltuieli ar majora costurile", ne-a precizat Titi Olteanu, purtatorul de cuvint al Directiei Silvice Focsani. Potrivit datelor furnizate de institutie, totalul pomilor recoltati la sfirsitul lui 2009 ajunge la 13.000 de bucati, dintre care 10.000 taiati din culturile specializate. Pentru cei cu gusturi mai diferite, este important de mentionat faptul ca in afara de brazi sint disponibili doar 500 de molizi si 500 din specia Douglas. Daca in alti ani brazii din muntii Vrancei ajungeau sa bucure oamenii din Roma, Praga sau alte capitale europene, anul acesta nu s-a primit nicio comanda speciala, dupa cum spun reprezentantii DS Focsani. Precum in alti ani, vor veni clienti din judete ca Braila si Galati, care "sufera" la capitolul paduri si plantatii de brad. Pentru firme, pretul unui brad cu inaltimea de 0,70 - 1,30 metri este de 28 de lei, 35 de lei pentru unul intre 1,30 si 2 metri si 46 de lei pentru un "urias" cu inaltimea situata intre 2 si 3 metri. Persoanele fizice au sansa unor preturi mai mici, mai exact 20, 25 si 30 de lei pentru aceleasi trei categorii de inaltime mentionate. Costurile sint valabile si pentru pomii proveniti din regenerarile naturale. In cazul unor comenzi speciale, pentru brazi de 8, 10, 12 metri sau mai mari, preturile vor fi bineinteles unele speciale, confirma reprezentantii DS Focsani. Alte surse de conifere destinate impodobirii sint obstile si proprietarii de paduri, care practica preturi asemanatoare.


Comanda online e mult mai costisitoare


Exista totodata alternativa comandarii pe internet abradului de Craciun, care pare insa costisitoare, daca tinem cont ca un brad de 3 metri poate ajunge la 700 de lei, iar un bradut argintiu in ghiveci va scoate din cont 159 de lei. Ca sa poata ajunge suficient de inalt si de bogat pentru a fi impodobit de Craciun, bradul are nevoie de 8 "" 9 ani de viata. Un exemplar poate trai in conditii optime pina la 160 de ani, dar in climatul din Romania nu rezista mai mult de 120 de ani. (Ciprian FANARU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.