Ultima oră

Vrancea: Geoana 42%, Basescu - 29%, Antonescu - 17%

Ziarul de Vrancea
23 nov 2009 2840 vizualizări
UPDATE!!! Vrincenii sint de acord cu reducerea numarului de parlamentari, pentru care au votat aproape 90% dintre participantii la urne u social-democratul Mircea Geoana a obtinut cele mai multe procente in fiefuri traditionale ale PSD in judet, cu procente cuprise intre 50 si 70% u la Focsani, Basescu si Geoana au mers umar la umar, semn ca democrat-liberalii nu prea s-au implicat in alegeri, desi au ramas singuri la putere u intre cei doi sint doar citeva sute de voturi

Rezultatele partiale ale votului in Vrancea, raportate la ora 14.00, dupa ce se centralizasera datele din 380 de sectii din cele 430, arata ca Mircea Geoana (PSD) conduce in preferintele vrincenilor cu 42,43%. Urmeaza candidatul PD-L , Traian Basescu, cu 29,60% si Crin Antonescu (PNL) cu 17,30%. Corneliu Vadim Tudor a obtinut 4,13%, Sorin Oprescu "" 2,86%, George Becali "" 2,08%. Cel mai mic scor l-a obtinut candidatul UDMR, Hunor Kelemen "" 0,08%. Pentru presedinte si-au exprimat optiunea de vot 53,97% dintre vrinceni. Pentru referendum au votat 48,7% dintre cetatenii din Vrancea, conform datelor centralizate din 89% din sectiile de votare din judet. Pentru reducerea numarului de parlamentari la 300 au fost acord 89,25% dintre vrinceni, iar pentru un parlament unicameral au spus "da" 79,59% dintre cetatenii care si-au exprimat optiunea la urne. Conform numaratorii partiale a PNL, Mircea Geoana a obtinut cele mai multe procente in fiefuri traditionale ale PSD in judet: Nereju "" 72,7%, Slobozia Ciorasti "" 70%, Spulber "" 71%, Negrilesti "" 69,7%, Gologanu- 69,7%, Nistoresti "" 69%, Corbita "" 66,4%, Tanasoaia "" 66%, Paulesti "" 65%, Ploscuteni "" 63,6%, Cirligele "" 61%, Paltin "" 61%, Naruja "" 60%. Cel mai mic scor obtinut de PSD s-a inregistrat la Chiojdeni "" 17,77%, localitate cu primar liberal. Traian Basescu a fost cel mai votat la Valea Sarii "" 49,22%, Paunesti "" 46,81%, Poiana Cristei "" 46,22% si Suraia "" 45,43%. Cel mai slab rezultat l-a obtinut actualul presedinte in localitatea cu primar liberal Slobozia Bradului "" 10,15%. Liberalii au obtinut cele mai bune scoruri pentru Crin Antonescu la Andreiasu de Jos "" 49,18%, Slobozia Bradului "" 46,93%, Jaristea "" 41,72%, Reghiu "" 41%, Chiojdeni "" 41%. Cele mai slabe rezultate ale PNL s-au inregistrat in Nereju "" 3%. In Focsani s-a votat astfel: Traian Basescu "" 33,76%, Mircea Geoana - 33,32% si Crin Antonescu "" 19,26%. In Adjud, Odobesti si Panciu, cele mai multe procente au revenit lui Mircea Geoana, peste 40%, urmat de Traian Basescu. Surpriza este Marasestiul, condus de un edil liberal, aici Crin Antonescu clasindu-se al treilea in optiunile electoratului, cu 15%. (Mihaela BESLEAGA)


De Sfintul Nicolae: finala mare se joaca intre Basescu si Geoana



Mircea Geoana, candidatul PSD, pare sa fie cistigatorul din judet, in vreme ce Traian Basescu se afla pe locul doi, dar cu un avans usor in municipiul Focsani u in mediul rural, s-a votat cam cum a dictat primarul, cu tradarile de rigoare din partea opozitiei liberale u alegerile prezidentiale au demarat in Vrancea intr-o atmosfera tensionata, cu acuzatii lansate din toate partile, dar si cu incercari de influentare a alegatorilor prin orice mijloace: bani, atentii, promisiuni, transport gratuit la sectii si chiar amenintari voalate u 53,39% dintre vrinceni au votat ieri


Romania a cunoscut, la 20 de ani de la caderea dictaturii comuniste, una dintre cele mai dure campanii, caracterizata de multe lovituri sub centura, invective, promisiuni populiste si o absenta totala a proiectelor politice. Desi in cursa au fost 12 candidati, in final lupta se va da pe 6 decembrie, de Sfintul Nicolae, intre presedintele in functie, Traian Basescu, si liderul PSD, Mircea Geoana, pentru functia suprema in stat. Lupta se anunta una incrincenata. Conform exit-pollului INSOMAR, difuzat in aceasta seara, la orele 21.00, actualul presedinte in exercitiu al Romaniei, Traian Basescu, este in fruntea clasamentului, cu un procent de 32,8 %, in timp ce candidatul din partea PSD, Mircea Geoana, a obtinut 31,7 %. Liberalul Crin Antonescu se claseaza pe locul al treilea, cu 21,8 procente. In acelasi timp, candidatul PRM, Corneliu Vadim Tudor a obtinut patru procente, candidatul UDMR Kelemen Hunor 3,6 %, independentul Sorin Oprescu 3,5 %, iar candidatul PNG, Gigi Becali, 1,7 %. Fiecare dintre ceilalti candidati a obtinut sub 0,5 %. Cele patru exit-poll-uri comandate de televiziuni au rezultate relativ similare, raportate la ora 19.00, cu doua ore inainte de inchiderea urnelor. Cifrele prezentate la iesirea de la urne de CCSB pentru Antena 3 pastreaza ierarhia pentru primele trei pozitii, insa prezinta procente diferite pentru candidati fata de sondajul Insomar. Astfel, Traian Basescu este cotat cu 34,1%, Mircea Geoana cu 30,9%, iar Crin Antonescu figureaza cu 22,1%. Reprezentantii UDMR si PRM, Kelemen Hunor si Corneliu Vadim Tudor, au obtinut fiecare cite 3,6%, iar Sorin Oprescu a fost votat de 3,4%. George Becali figureaza in exit poll-ul CCSB cu 1,4%. Rezultatele finale ale alegerilor vor fi cunoscute abia peste 48 de ore, intrucit numaratoarea voturilor nu s-a finalizat decit partial. Noaptea trecuta, la sediile partidelor liderii isi socoteau de zor voturile in cadrul numaratorii paralele. Reporterii trimisi pe teren ne-au transmis ca aseara au existat primele contacte intre liderii PNL si PD-L, Nini Sapunaru si Alin Trasculescu, in eventualitatea unei colaborari pentru turul doi al alegerilor prezidentiale.


Primarii au tras de candidatul partidului lor


In cele mai multe localitati vrincene, edilii au tras de scorul partidului. Astfel, acolo unde edilul este social democrat, in top a fost Mircea Geoana, cum s-a intimplat la Adjud, Odobesti ori Cirligele, fiefuri unde PSD a cistigat fara griji. In schimb, in comunele conduse de edili liberali, precum Jaristea ori Vizantea Livezi, diferentele intre Antonescu si ceilalti candidati au fost mai mici. Acelasi tipar s-a aplicat si la comunele PD-L. La Mera, intr-un recent fief liberal, Geoana l-a invins dramatic pe Crin Antonescu. Asta si gratie ex-prefectului "apolitic" Raluca Dan care a dispus improprietarirea cu suprafete importante de paduri a unor persoane aflate inca sub cercetare penala. "Sint foarte necajit, dar anticipam acest scor. Oamenii mi-au spus clar: Ni s-au dat padurile si deci nu putem decit sa mergem cu PSD", ne-a declarat aseara primarul liberal Ion Sticlaru. La Bolotesti Sectia 129 "" Vitanesti primarul Stefan Sichin a respirat insa fericit fiiindca seful sau de partid i-a surclasat de departe pe adversarii politici. La Sectia nr. 314 - Regiu (Valea Reghiului), la fel ca si la cea din satul Raiuti, prezenta la urne a fost de peste 50%, lider a fost Crin Antonescu, urmat indeaproape de Geoana si la mare distanta de Basescu. Potrivit unor rezultate partiale, la Vintileasca scorul a fost destul de strins deoarece Geoana a obtinut 35% dintre sufragii, urmat de Basescu cu 33% si Antonescu cu 28%. La Bordesti, Dumbraveni si Urechesti alegatorii s-au orientat tot catre PSD. Potrivit rezultatelor partiale centralizate in 29 sectii de votare din municipiul Focsani, Mircea Geoana a obtinut 37,5% dintre sufragii, Traian Basescu 33,5% si Crin Antonescu, 18,6%. De exemplu, la Sectia nr. 2 de la Teatru Basescu a primit 256 voturi, Geoana - 237 si Antonescu- 175. Datele partiale arata ca Traian Basescu a intrat intr-un avans usor in Focsani, la o diferenta de o mie de voturi de contracandidatul sau Mircea Geoana. Noaptea trecuta, in jurul orelor 2.00, mai erau de numarat voturile de la zece sectii de votare din Focsani. Rezultatele finale si oficiale vor fi gata cel mai probabil marti.


Referendumul, arma pentru turul doi


Traian Basescu a organizat duminica si un referendum, cerindu-le romanilor sa reduca numarul parlamentarilor. Pentru referendum, s-au prezentat la vot, pina la inchiderea urnelor, 50,16% din totalul alegatorilor inscrisi pe listele electorale. Prezenta in urban a fost de 48,14%, in timp ce in zona rurala a fost de 52,94%. Un sondaj CURS-TVR arata ca, din totalul celor care au votat la referendum, 87,43% au votat pentru reducerea numarului de parlamentari si 77,4% au votat pentru Parlament unicameral. Daca aceste rezultate vor ramine neschimbate, referendumul pentru reducerea numarului de parlamentari si trecerea la Parlament Unicameral va fi validat. Aceasta va fi arma de lupta in turul doi pentru Traian Basescu, astfel incit sa mai ramina inca cinci ani la Cotroceni. De altfel, prima tinta a mesajelor presedintelui a fost electoratul PNL.


Cistigatorul ia totul, inclusiv recesiunea economica


Cistigatorul alegerilor va mosteni un cadou otravit - o instabilitate politica ce risca sa devina cronica, dublata de o recesiune care a obligat Bucurestiul sa ceara ajutorul FMI - si va trebui sa puna capat certurilor care impiedica orice reforma. Romania inca mai are de aplicat multe reforme vitale la 20 de ani dupa caderea comunismului si ramine una dintre cele mai sarace tari membre UE. Alegerile nu vor rezolva criza guvernamentala care blocheaza investitiile si reformele. Pe 6 decembrie urmeaza un scrutin crucial pentru o tara cazuta in recesiune si minata de o criza politica acuta de la caderea Guvernului, la jumatatea lunii octombrie. Una dintre principalele provocari ale viitorului presedinte va fi reinstaurarea stabilitatii politice, in vederea obtinerii celei de-a treia transe dintr-un ajutor de 20 de miliarde de euro acordat de FMI, UE si Banca Mondiala.


  • In Vrancea, prezenta de 53% la urne


  • La inchiderea urnelor, 53,39% dintre vrincenii cu drept de vot trecusera pragul sectiilor de votare, pentru a-si alege presedintele. Scor al prezentei care ne-a clasat la mijlocul clasamentului pe judete, la ora 21.00, procent care coincide cu media nationala de 53%. La orase au votat 51,37% dintre cetatenii cu drept de vot, in timp ce in mediul rural prezenta a fost mai mare, respectiv 54,66%. Diferenta scazuta arata ca de aceasta data orasenii s-au mobilizat mai bine, fata de scrutinele precedente. Pentru referendum au votat 48,48% din totalul persoanelor cu drept de vot. In mediul urban s-a votat in proportie de 47,29%, iar in rural 49,23%. (M. B.)


    Rezultate partiale pina la ora inchiderii


    Rastoaca


    Mircea Geoana "" 52 %

    Traian Basescu "" 23,9 %

    Crin Antonescu "" 15, 8%


    Vintileasca


    Mircea Geoana - 35 %

    Traian Basescu "" 33 %

    Crin Antonescu "" 28 %


    Adjud

    Mircea Geoana, 36-37%

    Traian Basescu, 30%

    Crin Antonescu, aproximativ 20%


    Odobesti


    Mircea Geoana, 50%

    Traian Basescu, 25%

    Crin Antonescu, 20%


    Andreiasu de Jos


    Crin Antonescu, 50%

    Mircea Geoana, 30%

    Traian Basescu, 16%


    Biliesti


    Numaratoare partiala

    Mircea Geoana, 207 voturi

    Traian Basescu, 165 voturi


    Cirligele

    Mircea Geoana, 62%

    Traian Basescu 22%

    Crin Antonescu, 7%


    Jaristea


    Crin Antonescu, 856 voturi

    Mircea Geoana, 574 voturi

    Traian Basescu, 439 voturi

    Suraia


    Traian Basescu, 940 voturi

    Mircea Geoana, 600 voturi

    Crin Antonescu, 280 voturi


    Vizantea Livezi


    Crin Antonescu, 40%

    Mircea Geoana, 30%

    Traian Basescu 28%


    Urechesti

    Mircea Geoana "" 347 voturi

    Taian Basescu "" 252 voturi

    Crin Antonescu "" 174 voturi


    Dumbraveni


    Mircea Geoana - 374 voturi

    Traian Basescu "" 224 voturi

    Crin Antonescu "" 111 voturi


    Bordesti

    Mircea Geoana- 217 voturi

    Traian Basescu "" 204 voturi

    Crin Antonescu "" 97 voturi


    Ultima ora: Rezultatele centralizate in aceasta noapte din 83 de sectii de votare, intre care 2/3 din municipiul Focsani, arata ca social - democratul Mircea Geoana se afla pe primul loc cu 38,51%, Traian Basescu, candidatul PD-L, pe locul doi cu 31,94, in vreme Crin Antonescu a adunat 17,56% din preferintele electoratului.


    Ziarul de Vrancea va reveni in prima parte a zilei cu rezultatele inregistrate in Vrancea imediat ce acestea vor fi raportate din sectiile de votare si centralizate.


    În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

    Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

    Comentarii: 18

    Adaugă comentariu
    , acum 739397 zile, 15 ore, 30 minute, 54 secunde
    Am un mesaj pentru cei care continua sa voteze PDSR alias Frontul National alias COMUNISTII: Noi cei care va platim pensiile speram sa scapam de voi in urmatorii 10 ani ca sa putem salva aceasta citeste integral
    , acum 739397 zile, 15 ore, 30 minute, 54 secunde
    Domnule Patras, dumneata ai emigrat pentru ca nu ai fost capabil sa realizezi ceva in Romania. Nu cred ca in Canada traiesti pe roze si nu cred ca ai dreptul sa critici oameni care au construit o citeste integral
    , acum 739397 zile, 15 ore, 30 minute, 54 secunde
    psd-isti imputiti...ati nenorocit tara cu iliescu, nastase, iar acum vreti tot cu iliescu, geoana marioneta, nastase si vanghelie....halal vranceni. Sa va fie rusine, comunistilor. Felicitari pentru citeste integral
    , acum 739397 zile, 15 ore, 30 minute, 54 secunde
    Ba Gogule,asa de curiozitate,tu ce cacat ai realizat in Romania?Apoi ne spui si ce cacat ai construit,ca io stau de ceva anisori in tara asta si n-am vazut nimic!
    , acum 739397 zile, 15 ore, 30 minute, 54 secunde
    SINT ALATURI CELOR CARE SINT IMPOTRIVA P.S.D. ului SI MAI ALES IMPOTRIVA CLANULUI OPTISAN CARE SI-A ADUNAT TOTI HOTII SI BORFASII PE LINGA EL .ACESTI BORFASI AI JUDETULUI VRANCEA AU BAGAT SPAIMA IN citeste integral
    , acum 739397 zile, 15 ore, 30 minute, 54 secunde
    Bravo SURAENI !-sunteti singura comuna din judet unde PSDul adica comunistii nu au avut succes. Va apreciez demnitatea, consecventa si mandria. PDL-ul si Liberali adica dreapta a surclasat stanga citeste integral
    , acum 739397 zile, 15 ore, 30 minute, 54 secunde
    \"Suntem multi asa ca fiti linistiti...... sper ca pe toti primari comunisti nenorociti ce-au manevrat lumea sai vad spinzurati in gardul de 3 m de la vila lui Oprisan. Am vorbit cu oameni din citeste integral
    , acum 739397 zile, 15 ore, 30 minute, 54 secunde
    s-a produs ceea ce s-a vazut de la mare distanta cu luni in urma. Finala prezidentiala se va da intre sapca proletara iliesciana si buzele rosii, umede si in erectie a ilenelor. Dar principalul autor citeste integral
    , acum 739397 zile, 15 ore, 30 minute, 54 secunde
    Vestea buna pentru Basescu e ca are 32.8% si e pe primul loc. Vestea proasta pt. Basescu e ca are doar 32.8% si asta nu e deloc suficient. Deci finala nu e in nici un caz decisa.
    , acum 739397 zile, 15 ore, 30 minute, 54 secunde
    Daca presedinte iese Mircea Geoana ,Vrancea va fi pierduta atit timp cit Oprisan este la putere,taie si spinzura. Va fi rau de vrinceni,de la omul de rind pina la cel de afaceri...nu stiu daca mai e citeste integral
    Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
    Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
    1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
    2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
    3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
    4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
    Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
    Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
    Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.