Ultima oră

De luni si pina la Sfintul Ion ar trebui sa inchidem Parchetul

Nicoleta Cristea
23 nov 2009 1037 vizualizări
Procurorii isi vor lua concediu fara plata doar pe hirtie, iar in instante se vor adopta masuri cu efect echivalent u Este nelegal sa ni se retina din salariu in conditiile in care noi trebuie sa lucram , spune procurorul Mihaila u din start legea este croita gresit si lasa loc de acumulare a unor tensiuni nedorite , e de parere presedintele Tribunalului

Sefii instantelor si unitatilor de parchet din judet incearca sa evite un eventual blocaj o data cu punerea in aplicare a Legii 329/2009, care prevede si concediile fara plata. Chiar daca magistratii considera actul normativ un abuz fata de personalul din justitie, acestia vor incerca sa ia cea mai fericita decizie. Problema cea mai acuta care se pune in acest moment vizavi de noile reglementari este lipsa de personal, care face ca orele de program sa fie cu mult depasite in fata volumului mare de munca. In aceste conditii, procurorii isi vor lua concediul fara plata doar pe hirtie, intrucit, daca s-ar pleca in realitate acasa, dosarele ar ramine nefinalizate, ordonantele de retinere s-ar dispune cu greu, iar sedintele de judecata ar avea toate sansele sa se desfasoare fara participarea reprezentantului Ministerului Public. "Daca ar fi sa terminam concediile de odihna si sa luam si acele zile de concediu fara plata, de luni si pina la Sfintul Ion ar trebui sa inchidem unitatea", ne-a declarat prim procurorul Parchetului de pe linga Tribunalul Vrancea, Ion Lefter. Parerea acestuia este impartasita si de colegi, care se pling ca anul acesta nu au reusit sa isi ia integral nici concediul de odihna, din cauza ca lasau prea multe dosare in urma. "Concediul fara plata se da numai la cerere. Este nelegal sa ni se retina din salariu in conditiile in care noi trebuie sa lucram", este de parere si procurorul Paul Mihaila, purtatorul de cuvint al Parchetului Judetean.


"Personalul din justitie este creditor al statului"


In ceea ce priveste instantele de judecata, si aici aplicarea legii ar fi dificila. Cu toate acestea, presedintele Tribunalului Vrancea pare sa fi gasit o solutie cit de cit fericita, iar zilele fara plata efective sa fie cit mai putine. "Concediile fara plata nu se pot lua decit cu acordul explicit al judecatorilor si grefierilor, astfel incit din start legea este croita gresit si lasa loc de acumulare a unor tensiuni nedorite. Pentru lunile noiembrie si decembrie reducerea fondului de salarii in plafonul prevazut de Legea 329/2009 va avea loc, la tribunal si judecatoriile din judet, in mare parte prin "masuri cu efect echivalent", respectiv din nenumaratele posturi vacante si finantate de stat. Procedura asigura aproape integral acoperirea plafonului de reducere a cheltuielilor cu salariile stabilit pentru luna noiembrie si partial pentru decembrie. Tinind cont ca datorita unei politici de resurse umane in justitie dramatice personalul in functie depune munca suplimentara ca urmare a posturilor finantate si neocupate, este firesc ca reducerile sa vizeze in primul rind situatia acestor posturi si doar dupa aceea si in completare fondul de salarii al personalului existent. Intrucit legea a intrat in vigoare la 12 noiembrie 2009 si ea nu se aplica decit pentru viitor, cheltuielile de personal pentru luna noiembrie care ar trebui diminuate trebuie sa fie proportionale cu zilele lucratoare ramase din aceasta luna, adica 12, ceea ce, dupa aplicarea reducerii in ce priveste posturile neocupate, va necesita reducerea cu citeva ore libere pentru posturile ocupate. In acelasi timp, personalul din justitie este creditor al statului, intrucit de luni de zile incaseaza efectiv mult mai putine drepturi salariale decit le sint recunoscute prin lege si au trecut in cartea de munca, ceea ce ne pune in situatia de a analiza reducerea fondului de salarii si prin operarea unei compensari acceptata individual de fiecare persoana. "In orice caz, aplicarea legii se va face in asa fel incit sa nu fie in nici un fel influentata continuitatea activitatii, si asa in suferinta crincena datorita depopularii instantelor", explica judecatorul Adrian Neacsu, presedintele Tribunalului. (Nicoleta CRISTEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.