Ultima oră

POLITICA: Dezbatere Basescu-Geoana-Antonescu

Ziarul de Vrancea
20 nov 2009 787 vizualizări
DEZBATEREA S-A INCHEIAT Candidatii despre cea mai frumoasa fapta: Mircea Geoana - Nu am dat-o afara din casa pe soacra / Crin Antonescu - Nu am parasit pe nimeni cu care am plecat la drum / Traian Basescu - Am crestinat un copil musulman



Candidatii Traian Basescu, Mircea Geoana si Crin Antonescu se intalnesc, vineri seara, intr-o dezbatere publica la Palatul Parlamentului, intr-o confruntare electorala organizata de Institutul pentru Politici Publice. Moderatorul emisiunii este ziaristul Robert Turcescu, iar televiziunile au fost invitate de organizatori sa transmita evenimentul in direct.



CRONOLOGIA EVENIMENTELOR



UPDATE (ora 18:30) Corneliu Vadim Tudor, insotit de cateva zeci de suporteri, se afla in fata Palatului Parlamentului si critica faptul ca nu a fost lasat sa participe la dezbatere.


UPDATE1 (ora 18:41) Traian Basescu, insotit de sotia Maria si fiica mai mica, Elena, a ajuns la Palatul Parlamentului. Vasile Blaga, Sulfina Barbu, Cristian Boureanu, Liviu Negoita, Monica Macovei, Gheorghe Flutur, Anca Boagiu, Valeriu Stoica, Roberta Anastase sunt prezenti in sala de dezbateri din partea PD-L.


UPDATE2 (ora 18:42) La Palatul Parlamentului a ajuns si Crin Antonescu. Liderul PNL este insotit de sotia sa, Adina Valean. Printre sustinatorii lui Antonescu se numara Calin Popescu-Tariceanu, Petre Roman, Neagu Djuvara, Varujan Vosganian.


UPDATE3 (ora 18:48) Sosesc in sala o parte dintre liderii PSD: Liviu Dragnea, Nicolae Baniciou. Mai sunt prezenti Daciana Sarbu, Gheorghe Nita, Ioan Bazac.


UPDATE4 (ora 18:52) In sala de dezbateri ajunge si Mircea Geoana, care a venit cu sotia, Mihaela. El este aplaudat de suporterii sai. Geoana a dat mana cu Robert Turcescu, i-a pupat mana Mariei Basescu si a trecut mai departe la liberali.


UPDATE5 (ora 18:55) Cei trei candidati si-au strans mainile.


UPDATE6 (ora 19:00): Robert Turcescu da startul dezbaterii si spune ca asteapta un dialog civilizat, nu monoton, o confruntare de idei, nu atacfuri la persoana.


Mircea Geoana e primul la cuvant: Sper ca dezbaterea sa fie legata de proiecte, de solutii pentru economice. Sper ca dezbaterea sa fie orientata spre viitor, mai putin spre trecut.


Mircea Geoana: Candidez pentru ca am un proiect pentru Romania.


Mircea Geoana: Voi fi un presedinte al unitatii romanilor, dupa ani de dezbinare.


Mircea Geoana: Am un plan economic de scoatere a tarii din criza. Voi instala un Guvern pana de Craciun daca voi fi ales.


Mircea Geoana: Voi trata Parlamentul si Opozitia cu respect.


Mircea Geoana: Avem nevoie sa aducem la conducerea tarii o echip[a competenta. Proiectul meu va fi predat la cheie viitorului presedinte.


Crin Antonescu: Candidez la presedintia Romaniei pentru ca trebuie


Crin Antonescu: Nu sunt legat cu obligatii de unii si altii. Nu sunt un ambitios, cariera mea politica a fost una construita cu respectarea principiilor. Sunt un om normal care face politica.


Crin Antonescu: E momentul sa lasam cifrele deoparte si sa spunem adevarul. Romania este condusa de aceeasi oameni politici, Romania este condusa de moguli pe care ii folositi.


Crin Antonescu: Nu vreau sa fiu in situatia din 2000, cand am votat cu Iliescu ca sa nu iasa Vadim, in 2004 cand am votat cu Basescu ca sa nu iasa Nastase sau acum sa votez cu Geoana ca sa nu iasa Basescu.


Traian Basescu: Vreau sa incep prin a multumi romanilor ca mi-au dat prilejul sa le fiu presedinte


Traian Basescu: Am avut un mandat cu realizari si neimpliniri. Greselile n-au fost intentionate.


Traian Basescu: In mandatul meu am facut o prioritate din justitie.


Traian Basescu: Un lucru pe care romanii si l-au dorit, votul uninominal, a devenit o realitate


Traian Basescu: Am condamnat comunismul si crimele lui.


Traian Basescu: N-am facut compromisuri cu nimeni


Traian Basescu: M-am batut ca Educatia sa primeasca 6% din PIB


UPDATE (ora 19:18) Incepe cea de-a doua runda. Confruntarea directa intre candidati.


Mircea Geoana: L-am ascultat pe Antonescu cu interes dar trebuie sa-l contrazic. Chiar daca presedintele Romaniei nu are atributii, el trebuie sa aiba un plan.


Mircea Geoana catre Antonescu: Care este planul dumneavoastra economic?


Crin Antonescu: N-am contestat importanta cifrelor. E nevoie de un Guvern in a carui alcatuire presedintele joaca un rol constitutional. Ne trebuie un Guvern competent. Viziunea mea este una liberala, pentru ca dintr-o criza in care am ajuns din cauza dumneavoastra si a lui Basescu ne trebuie o viziune noua.


Crin Antonescu: Dincolo de reprosuri, vreau sa va spun ca pentru mine sunteti un demagog


Mircea Geoana: Domnule Antonescu, sariti calu\'!


Crin Antonescu catre Geoana: Care este salariul lui Ionut Costea, directorul de la Eximbank?


Geoana catre Antonescu: Ce motive v-au determinat sa intrati intr-o alianta parlamentara cu PSD?


Antonescu: E nevoie cateodata de compromisuri.


Crin Antonescu: Salariul cumnatului domnului Costea este de 900.000.000 de lei pe luna. Nu aceasta e problema, ca are salariul atat de mare fata de un pensionar.


Traian Basescu citeste Constitutia cit timp se cearta Geoana cu Antonescu


Traian Basescu catre Geoana: Sunt doua lucruri pe care vreau sa i le reprosez: ca a lasat tara fara guvern si ca a citit incorect Constitutia. Remanierea unui ministru nu e motiv de a lasa tara fara Guvern.


Traian Basescu: De ce a fost daramat Guvernul Boc si de ce nu a fost validat Guvernul Croitoru?


Mircea Geoana catre Basescu: Aveti o reputatie de a darama Guverne. Ati provocat aceasta criza in mod deliberat! Ati vrut doar sa ne tineti prizonieri la guvernare


Traian Basescu: Nu sunteti cinstit! Ati daramat Guvernul Boc din motive electorale!


Mircea Geoana: Dupa cinci ani de mandat Basescu romanii traiesc mai bine? Raspunsul este NU! Acesti ani au fost dominati de crize si scandaluri.


Mircea Geoana: Eu am fost ministru de externe cand s-a demarat procesul de la Haga. Va laudati cu lucruri care nu va apartin.


Traian Basescu: Recunosc ca romanii nu traiesc atat de bine cum ar trebui


In timp ce ce Basescu spunea ca pensia a crescut, Antonescu s-a intors cate Tariceanu si, in gluma, l-a invitat la pupitru in locul lui Basescu


Traian Basescu catre Geoana: Cand vorbiti despre platoul continental, il confundati cu canalul Bastroe. Procesul de la Haga a fost un succes al statului roman.


Mircea Geoana: Dupa cinci ani de mandat Basescu, nu traim mai bine si suntem cea mai corupta tara din Europa


Crin Antonescu catre Basescu: Exista multe intrebari pe care nu eu, ci ziaristii si romanii asteapta raspunsuri de la dumneavoastra. Eu nu le mai astept. Nu va pun o intrebare, ci va dau o asigurare: n-aveti o implicare in disparitia flotei, nu v-ati luat o casa in Mihaileanu, familia dumneavoastra traieste bine, traieste bine doamna Udrea si domnul Cocos. Cine are norocul cu cei suspusi, cu cei ca dumneavoastra, Geoana, Blaga, Hrebenciuc, aceea au o sansa. Fiecare roman trebuie sa aiba o sansa.


Traian Basescu (cu un dosar in mana): Domnule Antonescu, daca sunteti cinstit, am rugamintea sa cititi concluzia expertizei de 500 de pagini in cazul "Flota".


Crin Antonescu: Domnul Boc nu e aici? Ca presedintele are un om care sa citeasca acest dosar.


Crin Antonescu catre Basescu: Nu mai aveti cu ce naviga, nu mai avem flota


Traian Basescu catre Antonescu: As vrea sa stiti ca nu veti castiga alegerile mintind. Domnia sa nu face decat sa sustina inscenarea pregatita de Adrian Nastase in 2004


Crin Antonescu catre Basescu: In aprilie 2006, a fost episodul in care premierul a luat hotararea de a pune in CSAT problema retragerii din Irak. Am fost impotriva acestei decizii. Scrisoarea pe care ati prezentat-o este mai veche cu un an. Nu sunt minciuni sau e ceva incoerenta.


Traian Basescu: La Cluj ati spus ca v-ati opus si ca ati semnat retragerea.


UPDATE Incepe urmatoarea runda: o dezbatere de 60 minute, cu 9 teme de discutat.


Mircea Geoana despre reforma statului: De 20 de ani tot reformam statul. In acesti 20 de ani a lipsit o dezbatere romaneasca despre reforma statului. Noi am modificat forma, fara fond.


Mircea Geoana: Rolul meu ca presedinte este acela sa avem un consens national ca model de urmat.


Crin Antonescu: Cele mai importante reforme au fost luate sub presiunea institutiilor occidentale. Fiecare guvernare a anuntat noi reforme care insa au esuat. Romania nu a dus la capat nicio reforma. Reformarea statului nu primeste numai de la presedinte.


Traian Basescu: Cred ca presedintele Romaniei trebuie sa fie catalizatorul procesului de reformare a statului. Presedintele tracteaza clasa politica spre procesul de reforma.


Traian Basescu: in 2007, dupa suspendare, m-am dus in fata Parlamentului si am spus ca e nevoie de reformarea statului, de votul uninominal, de reducerea numarului de parlamentari. Am propus romanilor referendumul din 22 noiembrie prin care sa raspunda la doua intrebari: Parlament unicameral si reducerea numarului de parlamentari.


Victor Ponta i-a dat lui Mircea Geoana o hirtie, probabil cu indicatii sau informatii suplimentare


Traian Basescu: Trebuie continuate reformele in educatie, sanatate, justitie.


Antonescu catre Basescu: De 20 de ani, politicieni ca dumneavoastra taie panglici.


Basescu: Cand am venit in Parlament sa cer reforma statului, ati batut din picioare. Nu va amintiti pentru ca erati absent, ca de obicei


Antonescu catre Basescu: In cei 4 ani de mandat de deputat, ati avut 7 interpelari in Parlament


Mircea Geoana citeste din Sfantul Ioan Gura de Aur. Sustinatorii PNL si PD-L au izbucnit in ras


Crin Antonescu despre Educatie: Eu, impreuna cu cei din Parlament, voi reusi sa fac reforma in Educatie.


In timp ce Antonescu si Basescu se duelau pe tema absentelor din Parlament, Blaga si Motreanu se certau in culise, aruncandu-si vorbe grele legate de sefii lor de partid


Traian Basescu: Educatia trebuie tratata ca o prioritate majora. Scoala trebuie sa apartina comunitatii. Trebuie schimbat radical sistemul de educatie. Directorul scolii trebuie ales prin concurs. Profesorii trebuie sa faca contract cu scoala. Finantarea urmareste elevul, adica o scoala cu elevi multi si buni primeste o finantare mai mare.


Mircea Geoana: Trebuie sa plecam de la un fapt pozitiv. In urma cu 2 ani am incheiat, cu meritul presedintelui Basescu, Pactul pentru Educatie.


Mircea Geoana: Sistemul trebuie sa dea o sansa fiecarui copil. Doar 5% din copii din mediul rural ajung la facultate.


Traian Basescu despre criza morala: Criza din Romania are la baza cateva intamplari. Romanii nu stiu nici acum ce s-a intamplat la Revolutie. Al doilea lucru este faptul ca 13-15 iunie 1990 nu a fost lamurit. Am comandat crimele comunismului, am predat cele 2 milioane de dolare ale fostei Securitati. Voi ramane foarte interesat de cele intamplate la Revolutie, la mineriade.


Mircea Geoana: Romania este in prezent intr-o profunda criza morala. Exemplul de moralitate trebuie sa plece de la presedinte. Cred cu tarie ca trebuie sa ne adunam acum in jurul unui proiect in care sa incurajam crearea unui sistem viabil. Trebuie sa recladim simtul civic in Romania.


Crin Antonescu: Lipsa crizei vine din lipsa modelelor. In Romania, modelele sunt mogulii, baronii si interesele de partid. Criza morala este cea mai grava din crizele pe care le traim.


Repere de moralitate pentru candidati: sotia mea (Traian Basescu), Parintele Patriarh Daniel (Mircea Geoana), Tudor Chirila (Crin Antonescu).


Mircea Geoana despre politica externa: Am crezut ca dupa intrarea in NATO si UE, lucrurile vor evolua bine pentru Romania. Romania pare mai vulnerabila acum decat in urma cu 5 ani de zile. Nu cred ca trebuie sa alegem axe sau sa creeam aliante de doua categorii pentru Romania. Trebuie sa restabilim aliantele cu vecinii, sa sustinem guvernul democratic de la Chisinau.


Crin Antonescu: Exista o hiperdiplomatie, multe vorbe. Diplomatia noastra are nevoie de o normalizare a relatiilor. Presedintele Romaniei nu trebuie sa fie singura voce din diplomatie, ci un integrator. Nu voi lua nicio decizie majora fara sa ma consult cu opozitia, fara sa anunt media, opinia publica.


Traian Basescu: In acesti 5 ani Romania a facut o diplomatie in interesul romanilor. Am incheiat cinci parteneriate in acesti cinci ani.


Crin Antonescu despre sanatate: Ar trebui aici sa spunem foarte concret ce trebuie facut. Eu nu stiu cum se conduce un spital. Am avut nesansa sa vad cum se sta in spitale, cum se moare. Avem trei probleme mari: problema banilor, a profesionistilor actului medical si a sigurantei pacientului. Sa nu facem de cei din sistem victime. Sanatatea trebuie sa devina un drept, nu o loterie.


Membrii staff-urilor de campanie isi ajuta candidatii dandu-le biletele cu informatii, indicatii


Traian Basescu: Sunt multe lucruri de spus despre sanatate. Managementul spitalelor trebuie imbunatatit.


Mircea Geoana: Sunt convins ca accesul la servicii medicale este pe primul loc. Trebuie sa gasim pachete generoase pentru tinerii medici. Trebuie sa generalizam sistemul SMURD in localitatile cu peste 2000 de locuitori. Trebuie sa construim de la 0, in loc sa ne apucam sa modernizam spitale vechi. Trebuie sa creeam o companie farmaceutica nationala. Trebuie sa producem medicamente mai ieftine care sa produca medicamente pentru tot romanul.


Traian Basescu despre agricultura: E unul din cele trei domenii economice pe care eu le consider prioritare: agricultura, turism si IT. Avem nevoie de depozite regionale pentru micii fermieri, de un sistem de valorificare a productiei chiar in mediul rural.


Mircea Geoana: Importam 60% din aceste produse. Este clar ca agricultura este un ax central. Prima noastra grija este sa asiguram subventii pentru producatorii romani. Trebuie sa eliminam samsarii si sa incurajam micul producator. Trebuie sa incurajam creditul agricol. Lanturile de hipermarketuri strivesc acum micii producatori.


Crin Antonescu: Domnule Geoana, ne-ati mancat 20 de ani din viata si mai vreti inca 20. Cand ati venit la guvernare, ati spus ca alocati agriculturii 4%, ati alocat 1,7%.


Robert Turcescu intreaba candidatii despre formula guvernamentala.


Mircea Geoana: Vom avea un Guvern pana de Craciun, preferam o majoritate cu PNL. Vrem un Guvern solid


Crin Antonescu: Daca devin presedinte, il instalez premier pe Klaus Johannis. Guvernul va fi instalat pe criterii de competenta


Traian Basescu: Guvernul nu trebuie sa fie rezultatul unei intelegeri facute la Grivco, cu Voiculescu, Iliescu si Vanghelie.


Basescu: Guvernul trebuie sa nu fie controlat de Voiculescu, Iliescu, Vantu, Vanghelie. Partidul care are cele mai multe mandate in Parlament va da Guvernul. Premierul trebuie sa fie un om onest.


Al doilea bilet trimis lui Geoana de catre Victor Ponta


Crin Antonescu despre criza economica: Se cunoaste programul meu. Economia vie trebuie lasata sa lucreze. Din criza iesim prin increderea in economia reala. Statul trebuie sa ia masuri imediate: abrogarea impozitului forfetar, o aberatie care a distrus firme, relaxare fiscala, reducerea cotei unice de impozitare, descentralizare, reducerea reala a cheltuielilor bugetare.


Traian Basescu: Romania va trece pe crestere economica in sectorul 2. Vom mentine cota unica si TVA. Gruetate trebuie sa mearga spre industrie alimentara, IT, turism. Nu putem reduce fiscalitatea prin acordul cu FMI.


Mircea Geoana: Obiectivul meu este un program anticriza important. Va trebui sa gasim modalitati de a subventiona rata dobanzii, sa schimbam regula in care statul calca in picioare sistemul privat romanesc. Tipul de liberalism economic nu mai are loc in Europa.


Cei trei candidati se contrazic pe tema acordului cu FMI-ul.


Crin Antonescu: Criza ne obliga sa reducem imediat taxele.


Traian Basescu despre modelul prezidential: Eu! Mircea Geoana: Asta ne mai trebuie!


Traian Basescu: Atributiile presedintelui trebuie sa ramana. Trebuie insa sa exista clarificari in Constitutie, in relatia presedintelui cu Parlamentul. CSM trebuie sa devina un organism in care societatea civila sa aiba un mult mai larg acces.


Mircea Geoana: trebuie sa vedem in primul rand ce s-a intamplat cu nerespectarea drepturilor cetatenilor. Vreau sa fac ca institutiile statului sa functioneze!


Crin Antonescu: Daca asculti Constitutia, iti scrie acoloo tot ce trebuie!



Urmeaza intrebari din partea presei.


Mircea Geoana: Acesti 5 ani de mandat ai domnului Basescu a adus lucruri inedite. Respectand Constitutia, voi respecta vointa majoritatii parlamentare.


Crin Antonescu: Vad relatiile cu Rusia normalizate. In ceea ce priveste situatia de frontiera estica a UE, Romania trebuie sa-si asume rolul de vector al UE.


Traian Basescu: Suntem in situatia de fata si cum am actionat, vedeti (n.red.. referitor la instalarea unui Guvern). Incerc sa instalez in care Guvernul in care are cel mai mare numar de mandate sa treaca. Si va asigur ca va trece.



Urmeaza o intrebare de la Robert Turcescu, care ii intreaba despre cea mai frumoasa fapta facuta de fiecare in viata.



Mircea Geoana: Nu am dat-o p[e soacra-mea afara din casa.


Crin Antonescu: Lucrul de care sunt cel mai multumit e ca n-am parasit pe nimeni in viata publica sau privata.


Traian Basescu: Am crestinat un musulman.


Sala a ris in hohote la replica lui Geoana despre faptul ca cea mai frumoasa fapta din viata sa a fost ca n-a dat-o afara din casa pe soacra sa


Runda finala. Candidatii au doua minute sa transmita un mesaj tarii.


Crin Antonescu: Ajutati-ma sa trec de Mircea Geoana in turul 2 pe 22 noiembrie. Nu ma trage nimeni de sfori, nu m-a ajutat nimeni sa ajung pina aici. M-am batut si sintem foarte aproape de victorie. Va rog, pe 22 nov, aratati-va. Cred ca sintem foarte multi. Doamne ajuta!


Mircea Geoana: Nici Basescu, nici Antonescu nu sint dusmanii mei. Cred ca exista respect in politica. Dati-mi voie ca, in semn de pretuire, sa ofer doamnei Basescu si sotiei domnului Crin Antonescu un buchet de flori in semn de pretuire. Si sotiei mele, Mihaela, ii voi oferi un buchet de flori. SI as vrea sa le urez mult succes contracandidatilor. Fie ca cel mai bun sa invinga!


Traian Basescu: Sint un om mindru de simbolurile tarii lui, mindru de traditiile neamului sau, care isi propune obiective inalte. Timp de 5 ani am probat romanilor ca nu le-am negociat interesele cu cei care l-ar fi prezentat mai frumos la TV daca le-ar mai fi inchis un dosar, le-ar mai fi privatizat o Posta. Mereu ii voi reprezenta pe Romani in fata oricarei institutii, fie ea si Parlament. Asa sa-mi ajute Dumnezeu!


DESFASURATORUL CONFRUNTARII:


* RUNDA 1: De ce vreau sa fiu presedinte? - cate cinci minute pentru fiecare candidat.


* RUNDA a 2-a: Cele trei dueluri unu la unu: Mircea Geoana - Crin Antonescu; Mircea Geoana - Traian Basescu; Crin Antonescu - Traian Basescu.


* RUNDA a 3-a: Dezbatere de 60 de minute.


* RUNDA a 4-a: Trei intrebari din partea presei.


* RUNDA a 5-a: Intrebarea moderatorului.


Ordinea in care candidatii si-au sustinut discursurile de la inceputul dezbaterii a fost trasa la sorti si este urmatoarea: Mircea Geoana, Crin Antonescu, Traian Basescu.


Fiecare candidat va avea dreptul sa vina insotit de 5 membri ai staff-ului de campanie si 30 de sustinatori. Dezbaterea va fi urmata de o masa rotunda la care vor participa cei trei candidati, iar jurnalistii le vor putea adresa intrebari.


de Redactia Stiri HotNews.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.