Ultima oră

Focsanii lui 2009 produc de doua ori mai multa apa uzata decit in ă€˜70

Iulia Crețu
20 nov 2009 1087 vizualizări
Investitia la statia de epurare de la Mindresti se ridica la 13 milioane de euro u CUP beneficiaza de tehnologii inovatoare in domeniul tratarii apelor menajere

Compania de Utilitati Publice SA Focsani a receptionat ieri investitia de la noua statie de epurare a apelor uzate rezultate din municipiu in prezenta autoritatilor locale si centrale, dar si a firmelor proiectatoare si contractoare. Prin extinderea si reabilitarea statiei de epurare de la Mindresti s-a marit capacitatea de preluare si tratare a apelor uzate la 1.100 l/sec fata de 650 l/sec, la cit a fost proiectata in anii "â„¢70. De asemenea, prin proiectul "Reabilitarea si extinderea retelelor de canalizare si a statiei de epurare din Focsani" masura ISPA, municipiul Focsani a atras fonduri europene nerambursabile pentru doua contracte de constructie. Este vorba de un contract pentru extinderea canalizarii, in valoare de 2,5 milioane de euro. Proiectul a fost realizat in octombrie 2006 si presupune lucrari de 14 km, la 46 de strazi din Focsani si 0,7 km la Canalul Sturdza, lucrari facute de firma Scamoter Italia. Al doilea contract este cel pentru care s-a facut inaugurarea ieri, reabilitarea statiei de epurare, in valoare de 12,76 milioane de euro. Contractul pentru marirea statiei s-a semnat pe 31 august 2006, in proiect fiind implicate firmele Ginzler Austria si BHU Germania. Din suma totala de 15,9 milioane de euro alocata pentru aceasta masura, 74% reprezinta finantare nerambursabila din partea Comunitatii Europene si 26% dintr-un imprumut de la Banca Europeana de Investitii.


La Focsani s-au aplicat tehnologii unice in tara


Panglica inaugurala a fost taiata in prezenta directorului CUP Gheorghe Vasilescu, a primarului Decebal Bacinschi, a presedintelui CJ, Marian Oprisan, si a reprezentantilor firmelor straine care au lucrat la statia de la Mindresti. De asemenea, la Focsani au venit responsabili de la Ministerul Mediului si de Finante. Printre acestia s-a numarat si Eugen Teodorescu, fost candidat la Senat din partea PNL, care raspunde de programele ISPA in Ministerul de Finante. "Noua statie de epurare este proiectata pentru o cantitate de prelucrare a apelor uzate de 1.100 l/sec, consta dintr-o treapta mecanica, cu o linie de gratare denisipatoare separatoare de grasimi, doua decantoare primare din care unul este nou, un bazin de retentie, o treapta biologica avansata, constind in bazin de aerare cu bule fine, doua decantoare secundare, postaerare, si o laguna", a declarat Gheorghe Vasilescu. Directorul CUP Focsani, beneficiarul direct al investitiei, spune ca la Focsani s-au aplicat tehnologii unice in tara. "Ca noutati tehnologice avem deshidratarea namolului rezultat din procesul de epurare a apelor, tratarea mecanica combinata cu uscarea prin energie solara, purificarea biogazului prin folosirea instalatiilor de desulfurizare, producerea de energie electrica cu electrogeneratoare utilizind drept combustibil biogazul, produs in cadrul statiei, eliminarea mirosurilor degajate de namolurile rezultate din procesul tehnologic, amestecarea namolurilor in metantanc cu ajutorul biogazului si tratarea apelor epurate cu ultraviolete", a completat Vasilescu. Oficialii companiei au declarat ca vor incerca de acum incolo ca proiectele pe bani europeni sa vizeze modernizarea statiilor din judet, dat fiind ca institutia a devenit operator regional pe apa-canal. (Iulia CRETU)





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.