Ultima oră

Cultivarea nucilor, alternativa la iesirea din criza

Doina Ganea
20 nov 2009 8135 vizualizări
Specialistii in pomicultura sustin ca o livada de nuci este mai profitabila decit un hectar de vie

Oficiul Judetean de Consultanta Agricola (OJCA) a organizat ieri o intilnire intre fermierii vrinceni si reprezentanul unei firmei franceze cu traditie in cultivarea nucilor. Ovidiu Lazar a pus bazele unei livezi de nuci la Tataranu, a recomandat cultivarea nucilor ca alternativa la alte culturi, fiind, in conceptia sa, cea mai profitabila. Potrivit lui Ovidiu Lazar, o plantatie de 400 de nuci, ajunsa la maturitate, in afara de productia recoltata anuala de 6-8 tone la hectar, valoreaza peste 600.000 de euro. Acesta a explicat ca din trei nuci poate fi obtinut usor un profit anual de 1.000 "" 1.500 lei, cu un efort financiar de cel mult 20 de euro pentru un puiet. In Vrancea exista un singur distribuitor de puieti de nuci din soiuri franceze, mult mai apreciate din punct de vedere cantitativ si calitativ. "Firma noastra este membra a firmei Linard Franta si comercializeaza pui de nuci, fiind singura firma din Romania pe acest domeniu si cu comercializarea acestor specii", a precizat Ovidiu Lazar. Nucul are o importanta economica si sociala deosebita, datorita valorii alimentare a fructelor sale, calitatii superioare a lemnului, folosirii celorlalte organe ale lemnului (frunza, scoarta, endocarp, lastari) ca izvor de materie prima pentru industria chimica, farmaceutica si ca specie decorativa si eco-ameliorativa de mare efect. Prezent la seminar, directorul OJCA Vrancea, Ion Rosu, a tinut sa sublineze importanta cultivarii acestei specii si pentru consolidarea terenurilor. "Prin particularitatile sale biologice, nucul forestier prezinta un mare interes din punct de vedere ecologic, iar hibrizii forestieri in special au un sistem redicular foarte puternic si adinc, care pe versanti actioneaza ca un factor veritabil de consolidare a terenului si respectiv de reducere a pierderilor de sol fertil. Acestea sint doar unele particularitati pentru care incepind cu anii 80 nucul a fost plantat de-a lungul drumurilor si in fisii de protectie a cimpurilor agricole, in parcuri si alei", a spus inginerul Ion Rosu. Agricultorii prezenti s-au aratat destul de interesati, unii chiar exprimindu-si dorinta de a se inscrie in Asociatia Cultivatorilor de Nucifere prezidata acum chiar de Ovidiu Lazar. Mai multi agricultori isi faceau deja socotelile pentru plantarea de nuci contind si pe posibilitatea accesarii unor fonduri europene. Potrivit cultivatorilor, pe linga soiurile romanesti de nuc, in conditiile din zona subcarpatica sint testate si soiuri provenind din Franta, Germania, SUA, Bulgaria, in scopul imbunatatirii sortimentului existent. Pina in prezent, unele dintre acestea au dat rezultate promitatoare. Este vorba de soiul cu fructificare terminala Franquette, soiul cu fructificare laterala Ferjean si Vina. Soiurile Farnette, Fernor si Lara sint si ele testate in zona. (Doina GANEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.