Ultima oră

Gripa porcina s-a imbolnavit de campanie electorala

Raluca Manolache
19 nov 2009 2118 vizualizări
Patru elevi pun Vrancea pe lista gripei porcine. Este vorba de un elev din Focsani si trei din Maicanesti, Gugesti si Tifesti la care s-a confirmat prezenta virusului AH1N1 u cei trei elevi de la Colegiul Tehnic Valeriu D. Cotea si unul de la Scoala Stefan cel Mare nu au forme grave ale gripei u la clasa de liceu unde sint trei cazuri au aparut simptome si la mai multe cadre didactice u confirmarea primelor cazuri de gripa de tip nou a virusat clasa politica, PSD acuzindu-l pe prefectul Ion Oprea de tainuirea epidemiei u oficialii DSP dezmint acuzatiile, afirmind ca testele la Cantacuzino au fost prelevate initial pentru gripa sezoniera u medicii recomanda sa mergeti la control daca prezentati simptome de raceala u vaccinarea impotriva gripei va incepe pe 26 noiembrie

Gripa porcina a fost confirmata ieri oficial in Vrancea la patru elevi din unitati de invatamint din municipiul Focsani. Victimele noului virus gripal AH1N1 sint trei liceeni de la Colegiul Tehnic "Valeriu D. Cotea" din Focsani, colegi in clasa a IX-a C, si un elev de la Scoala "Stefan cel Mare" din Focsani, din clasa VIII-a D. Cele patru cazuri au fost confirmate in urma analizelor de laborator efectuate la Institutul "Cantacuzino". Initial, probele de singe au fost trimise la Bucuresti pentru a fi infirmat sau confirmat virusul gripal sezonier. Ulterior s-a descoperit ca este vorba de noul virus gripal AH1N1. Primele simptome au fost sesizate joia trecuta, iar confirmarea pentru virusul gripei noi a sosit ieri, de la Ministerul Sanatatii. Prefectura a anuntat ieri ca din cele 19 cazuri suspecte inca din data de 12 noiembrie, patru cazuri au fost confirmate pe data de 17 noiembrie. Prefectul Ion Oprea a tinut sa precizeze ca motivul pentru care cetatenii au fost informati cu o zi intirziere este dat de faptul ca persoana desemnata, dr. Marina Maiorov, «nu putea informa opinia publica despre confirmarea cazurilor decit in urma afisarii datelor pe site-ul Ministerului Sanatatii, lucru ce s-a petrecut astazi (n.r. ieri) 18.11.2009 ». «As vrea sa nu se induca panica in rindul populatiei. Doresc sa asigur toti locuitorii judetului ca autoritatile in drept intreprind toate masurile necesare conform protocoalelor specifice pentru a limita raspindirea virusului", a declarat Ion Oprea. De asemenea, Marina Maiorov a incercat sa asigure ca masurile de preventie in astfel de cazuri au fost deja adoptate. «Directia de Sanatate Publica a dispus sistarea activitatii didactice in cele doua clase din unitatile scolare unde au fost confirmate cazurile de gripa noua. S-au identificat toti contactii si a fost efectuat triajul epidemiologic al acestora. Cele doua unitati scolare au fost aprovizionate cu masti si dezinfectante conform protocolului medical", a asigurat dr. Maiorov. Vrancea este printre ultimele judete din tara care se confrunta cu astfel de cazuri de gripa noua.


Izolati la domiciliu


Din fericire, elevii la care s-a confirmat prezenta virusului nu au forme grave ale gripei porcine, insa pentru urmatoarea saptamina trebuie sa stea acasa, pentru a urma un tratament corespunzator. Si parintii acestora vor fi nevoiti sa lipseasca de la serviciu pentru a nu raspindi virusul, desigur daca sint infectati. Este vorba despre un singur elev din Focsani, cel de generala, restul, cei de la liceu fiind din comunele Tifesti, Gugesti si Maicanesti. Unul dintre acestia era cazat la internatul Colegiului Tehnic, si aici fiind realizate dezinfectii si teste la colegii liceenilor infectati. "Formele de boala fiind usoare si medii, bolnavii au primit tratament la domiciliu, unde au fost izolati pentru sapte zile. Cazurile au fost comunicate medicilor de familie, care vor supraveghea contactii de familie ce vor fi de asemenea izolati la domiciliu pentru o saptamina. începind de marti, la nivelul celor doua unitati de invatamint se va desfasura triajul epidemiologic al elevilor si al cadrelor didactice si se vor recolta probe de la contactii de colectivitate ce prezinta semne de infectie respiratorie", a mentionat dr. Marina Maiorov, directorul adjunct al Directiei de Sanatate Publica. Pentru ca nu sint cazuri grave, cei patru elevi vor fi supusi unui tratament simptomatic al racelii si gripei. In stocul unitatii din sanatate se gasesc 500 de cutii a cite 10 capsule de 75 mg din preparatul Tamiflu. "Se va folosi tratament de specialitate cu antivirale numai in cazurile grave sau cu factori de risc", a mentionat dr. Maiorov. In Romania sint confirmate pina ieri 1.519 de cazuri de gripa noua.


Profesori cu simptome de gripa, la Liceul nr. 5


Autoritatile din sanatate au intrat in alerta si au cerut ca cele doua clase din care fac parte elevii bolnavi sa fie inchise pentru urmatoarele sapte zile. Sala de clasa unde invatau cei trei elevi de clasa a IX-a de la Agricol a fost dezinfectata ieri. La Colegiul Tehnic a fost vorba de 11 suspiciuni pentru gripa noua, insa Institutul Cantacuzino a confirmat virusul numai la trei dintre subiecti. Potrivit declaratiilor directorului Florin Iamandei, ar fi vorba si de citeva cadre didactice care prezinta simptome de raceala. "Avem si cadre didactice care au predat la clasa respectiva. Unul dintre acestia sint eu. Am stat acasa patru zile, dar am facut un tratament dat de medicul de familie. Nu am facut analize, am tratat-o ca pe o gripa obisnuita si nu mai am nimic. Ceilalti doi dintre colegii nostri nu s-au intors la serviciu, sint la domiciliu", a declarat directorul Colegiului Tehnic "Valeriu D. Cotea", Florin Iamandei. Cei de la Sanatate Publica au trimis la scolile unde s-a descoperit virusul gripei noi masti de protectie pentru elevi si profesori, dar si materiale dezinfectante. Daca la Scoala nr. 9 toti elevii au masti, la Liceul Agricol au ajuns numai 200 de bucati. In urma triajului efectuat s-a constatat ca la colegii elevilor bolnavi nu sint simptome de boala, insa nimic nu este sigur. "Atentionam din nou parintii care au copii ce frecventeaza unitati de invatamint de toate tipurile sa nu mai trimita copiii bolnavi la scoala/gradinita intrucit prin aceasta se fac vinovati nu numai de agravarea bolii propriilor copii ci si de favorizarea cu buna stiinta a raspindirii bolilor respiratorii", a atentionat dr. Marina Maiorov. Nu se stie deocamdata de unde au luat virusul cei patru elevi. Potrivit declaratiilor acestora, copiii nu au parasit judetul si nici nu au intrat in contact, din cite stiu ei, cu cineva infectat cu virusul gripei de tip nou.


Gripa porcina viruseaza la nivel politic


Teama de gripa porcina a virusat ieri si lumea politica locala. Intr-un exces de zel, Dragos Birladeanu, vicepresedintele Consiliului Judetean, s-a grabit sa arunce cu acuzatii de tainuire a bolnavilor din partea Prefecturii si a Directiei de Sanatate Publica, conduse de oameni ai PD-L. Acuzatiile au venit in contextul in care DSP a emis ieri un comunicat de presa lamuritor dupa ce Ministerul Sanatatii a confirmat aparitia celor patru cazuri de gripa noua in Vrancea. PSD considera ca prefectul Ion Oprea trebuia sa anunte de saptamina trecuta primele suspiciuni. Insa, DSP a explicat faptul ca testele s-au trimis la Bucuresti pentru verificarea la gripa sezoniera. La rindul sau, prefectul Ion Oprea a sustinut ca Dragos Birladeanu ar fi intrat in posesia unor informatii la care nu ar fi avut dreptul. O persoana infectata cu noul virus AH1N1 poate prezenta simptome asemanatoare gripei normale. Persoana care sufera de gripa porcina prezinta febra, tuse, durere in git, dureri musculare, dureri de cap, frisoane si oboseala. Au existat insa si cazuri in care pacientii au prezentat diaree si varsaturi in urma infectarii cu acest virus. Medicii atrag atentia ca simptomele pot fi provocate si de alte afectiuni, motiv pentru care medicul specialist este singura persoana care poate spune ca un pacient este infectat cu noul virus gripal sau nu.


Masti suplimentate si copii ramasi acasa


Directorul Scolii "Stefan cel Mare", Roxana Vornic, spune ca deja s-au luat masuri in scoala pentru a evita alte imbolnaviri. "Am igienizat si am inchis sala de clasa si i-am trimis acasa pe toti copiii. In seara aceasta, diriginta clasei va lua legatura cu parintii elevilor pentru ca acestia sa stea o saptamina in casa, pentru a nu lua contact cu alti copii. Inca mai avem din rezerva de masti, am achizitionat inca 600 si pentru ciclul gimnazial. Cit despre baietelul bolnav, parintii mi-au spus ca nu au fost plecati din localitate si ca nici nu au primit rude in vizita", a precizat Roxana Vornic. Pe de alta parte, inspectorul scolar general, Iordache Bostan, afirma ca toate masurile care au depins de Inspectoratul Scolar au fost luate si ca ramine in sarcina DSP-ului sa asigure masti si substante dezinfectante pentru scoli. In plus, acesta le recomanda profesorilor de la cele doua unitati scolare sa nu mai participe la cercurile pedagogice din zilele urmatoare, pentru o mai mare siguranta. De remarcat ca tocmai clasa scolii "Stefan cel Mare", de unde provine unul dintre cazuri, se pare ca a fost desemnata ca sectie de votare. Se pare insa ca votul se va desfasura intr-o alta clasa a unitatii de invatamint. (R. MANOLACHE, I. CRETU, I. NICOLAIE, D. GIRLEANU)


  • 51.000 de vrinceni "programati" la vaccinare


  • Elevii si personalul sanitar vor avea intiietate la vaccinarea impotriva noului virus gripal. DSP Vrancea a transmis Ministerului Sanatatii situatia cu elevii si cadrele medicale care ar trebui sa fie imunizate. Este vorba de 48.500 de elevi si 3.578 cadre medicale. Vaccinarea ar trebui sa demareze pe 26 noiembrie, asa cum a anuntat Adriean Videanu, ministrul Sanatatii, si in Vrancea, la Ciuslea. (R. M.)


  • Suspiciuni de gripa sezoniera


  • Si gripa sezoniera si-ar putea face aparitia in Vrancea. Pe mina medicilor de la sectia de Infecto-Contagioase de la Spitalul Judetean de Urgenta "Sf. Pantelimon" Focsani au ajuns saptamina trecuta 15 persoane care prezentau simptomele unei gripe de sezon. In toate cazurile au fost recoltate probe nazale, faringiene si de singe, acestea din urma fiind trimise la Institutul "Cantacuzino". Din fericire, nu s-a confirmat nici un caz pina acum, insa medicii cred ca valul de viroze si pneumonii abia incepe. "Sectia de contagioase nu este aglomerata. Au fost cazuri usoare, iar majoritatea au fost tratate la domiciliu", a precizat Alina Pelin, purtatorul de cuvint al Spitalului. Astfel, pacientii virusati, dupa ce au fost consultati, fie au ramas in spital, fie au fost trimisi acasa pentru a urma tratamentul medical. (R. M.)


    În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

    Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

    Comentarii: 2

    Adaugă comentariu
    , acum 739392 zile, 10 ore, 31 minute, 58 secunde
    lasa-i sa moara, da-i dreaq!
    , acum 739392 zile, 10 ore, 31 minute, 58 secunde
    sa moara mata ma nu copii
    Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
    Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
    1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
    2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
    3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
    4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
    Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
    Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
    Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.