Ultima oră

JUSTITIE: Angela Ciurea sustine ca nu are nici o proba privind imixtiunea lui Kovesi

Ziarul de Vrancea
18 nov 2009 809 vizualizări
Vezi cum a ajuns Ciurea sa stea la un hotel de 4 stele la Nisa pe banii presupusului spion Stamen Stancev

Fostul procuror Angela Ciurea a declarat pentru HotNews.ro ca nu exista nici un ordin scris prin care sa ateste ca ea a coordonat anchetele in dosarele Fuga lui Hayssam, Dosarul traficului de armament si cel al privatizarilor strategice. "Nu exista un ordin scris, ci doar munca pe care am derulat-o alaturi de colegii procurori. In acele dosare veti vedea ca eu am confirmat rechizitoriile si am avizat interceptarile, ceea ce reprezinta o proba", a declarat Angela Ciurea.




Procurorul Angela Ciurea a revenit asupra declaratiei si a mentionat ca nu exista un ordin scris care sa ateste ca a instrumentat dosarul privatizarilor strategice ci doar un ordin verbal. "A fost un ordin verbal al procurorului sef Codrut Olaru. Si acuma regret ca i-am dat curs si o sa regret toata viata", a declarat Angela Ciurea. Fostul procuror a mai adaugat ca in dosarele Fuga lui Hayssam si cel al traficului de arme ea a fost desemnata procuror de caz.


Cat despre presiunile exercitate in aceste dosare, Angela Ciurea si-a reconfirmat declaratiile facute luni seara la Realitatea TV, si anume ca "procurorul general i-a cerut sa o lase mai moale". "Dupa cum am mai spus, in dosarul Fuga lui Hayssam mi s-a cerut arestarea unor persoane si eu am refuzat", a mai declarat Ciurea.



Nu exista un ordin scris, ci doar munca pe care am derulat-o alaturi de colegii procurori



Angela Ciurea despre presupusa insarcinare de a coordona anchete grele

Fostul procuror a mentionat ca nu exista insa nici un document care sa ateste faptul ca i s-a cerut arestarea unor persoane. "A fost vorba de o cerere verbala. Eu nu i-am dat curs. Vreau sa va spun ca presiuni asupra procurorilor au existat, dar niciodata ca in mandatul Kovesi. Nu stiu de ce. Poate pentru ca exista o lipsa de verticalitate", a mai adaugat Ciurea.


Kovesi respinge toate acuzatiile


Procurorul general, Laura Codruta Kovesi, a declarat, marti, la Radio Romania Actualitati, ca "Cei doi procurori (Ciprian Nastasiu si Angela Ciurea - n. red.) au fost sanctionati disciplinar pentru comiterea mai multor abateri disciplinare, au fost revocati din structura specializata DIICOT pentru abateri disciplinare, iar in cadrul acestor proceduri, atunci cand au fost verificati de catre CSM, cand au fost sanctionati de catre CSM, cand Inalta Curte de Casatie si Justitie le-a respins recursurile cu privire la anumite aparari sau exceptii invocate, niciodata cei doi procurori nu au spus ca s-au facut presiuni asupra lor. Mai mult decat atat, in cazul doamnei Ciurea Angela, a facut referire la un dosar pe care nici macar nu il instrumenta si pe care nu l-a avut niciodata in instrumentare (dosarul privatizarilor strategice - n. red)".



La toate discutiile cu cei doi procurori au fost prezente intotdeauna si alte persoane



Laura Codruta Kovesi

Kovesi a respins toate acuzatiile aduse de Ciurea si Nastasiu: "Dosarul nu a fost repartizat doamnei Ciurea Angela si nu am avut nici un fel de discutie referitoare nici la interceptari, dar nici la acte de urmarire penala pe care ea nu le putea efectua intrucat dosarul nu i-a fost repartizat dumneaei. La toate discutiile cu cei doi procurori au fost prezente intotdeauna si alte persoane, insa trebuie sa fac aceasta aparare si cred ca aceste verificari ale Inspectiei Judiciare vor arata, in cele din urma, cine a mintit", a mai spus Kovesi.


Cine este Angela Ciurea, fostul procuror care face dezvaluiri despre procurorul general Laura Kovesi


Angela Ciurea a detinut functia de adjunct al DIICOT intre august 2006 si ianuarie 2009. Fostul procuror a fost exclus din magistratura pentru incompatibilitate si pentru exercitarea functiei cu rea-credinta. In urma unor verificari realizate de inspectorii Consiliului Superior al Magistraturii s-a descoperit ca Angela Ciurea s-a intalnit la Nice-Franta cu spionul bulgar Stamen Stancev.


Prin avocatul sau, Stancev i-a platit fostului procuror deplasarea si cazarea la un hotel de 4 stele. Potrivit investigatiilor CSM, Angela Ciurea si Stamen Stancev au baut o sticla de vin si au discutat despre contractele de energie din Romania, desi fostul procuror nu avea in lucru un astfel de dosar.


Procurorul Angela Ciurea a declarat in repetate randuri ca de fapt ar fi fost exclusa din magistratura datorita dosarelor grele pe care le investiga si pentru ca nu a cedat presiunilor facute asupra ei. Pana luni, 16 noiembrie, nu a mentionat explicit cine a facut aceste presiuni. Dupa ce fostul ei coleg din cadrul DIICOT, Ciprian Nastasiu, a prezentat o carte prin care il acuza direct pe Traian Basescu de imixtiune in cadrul cazului Hayssam, Angela Ciurea a declarat ca si asupra ei s-au facut presiuni din partea procurorului general Laura Codruta Kovesi.


Fostul procuror Angela Ciurea, in calitate de procuror DIICOT, sustine ca a fost implicata in investigatiile derulate in cateva din cele mai controversate dosare din ultimii ani precum: Dosarul "Fuga lui Hayssam"; Dosarul privind traficul de armament; Dosarul privatizarilor strategice.


Procurorul Angela Ciurea a fost insa si protagonista mai multor scandaluri publice lagate de activitatea sa de procuror. In urma unor investigatii derulate de inspectorii judiciari ai CSM, in septembrie 2009, Angela Ciurea a fost exclusa din magistratura pentru incompatibilitate si exercitarea functiei cu rea credinta. "Aceasta sanctiune disciplinara a fost aplicata doamnei procuror, ca urmare a incalcarii prevederilor legale referitoare la incompatibilitati si interdictii privind judecatorii si procurorii; precum si la exercitarea functiei cu rea-credinta, potrivit art. 99 lit. a si lit h, teza a- II-a din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare", se arata intr-un comunicat al CSM din 16 septembrie.



Parata procuror a acceptat propunerea avocatului lui Stancev, conditionat de plata in avans a sumei ce ii revenea pentru deplasare si cazare



Concluzii ale Inspectiei CSM

Inspectorii CSM au stabilit ca Angela Ciurea s-a intalnit la Nice, Franta cu spionul bulgar Stamen Stancev in decembrie 2008 participand la o vizita platita si ceruta de acesta. Sectia pentru Procurori a CSM a efectuat mai multe cercetari in urma carora s-a stabilit ca "procurorul Angela Ciurea si Alexandru Chiciu (avocatul lui Stancev) s-au deplasat in Franta, pe ruta Bucuresti Amsterdam Nice, fiind imbarcati la bordul avionului apartinand companiei KLM cursa 1360... Referitor la acesta imprejurare avocatul Florin Chiciu a mentionat in declaratia sa din 25 februarie 2009, ca a stabilit o intalnire la Nice cu Stamen Stancev si parata procuror Angela Ciurea la solicitarea clientului sau. Urmare a disponibilitatii manifestate expres de parata procuror de a se deplasa la Nice si solicitarii clientului sau de a-l asista la discutiile care vor avea la cu reprezentantul Ministerului Public, aceasta s-a oferit sa se ocupe de toate formalitatile de transport cazare... Potrivit sustinerilor acestuia, parata procuror a acceptat propunerea sa, conditionat de plata in avans a sumei ce ii revenea" se arata in nota CSM aferenta deciziei de a o exclude din magistratura pe Angela Ciurea.


In acelasi document se arata ca avocatul lui Stancev a platit 1524 de lei pentru doua camere single la hotelul Massena si 3.048 de lei pentru biletele de avion dus-intors.


Inspectorii CSM au denumit actiunea procurorului drept incompatibilitate, mai ales ca anterior Angela Ciurea a participat ca procuror de sedinta la mai multe procese in care era judecat Stamen Stancev. "In motivarea actiunii disciplinare s-a retinut ca parata Angela Ciurea s-a deplasat la Nice-Franta impreuna cu avocatul Florin Chiciu si a acceptat sa poarte discutii cu inculpatul Stamen Stancev, intr-un alt cadru decat cel procesual, in conditiile in care nu a anuntat conducerea DIICOT si Ministerul Public, creand astfel aparenta unei lipse de impartialitate", se mai arata in documentul CSM.


Din acelasi document reiese ca procurorul Angela Ciurea nu s-a dus sa discute cu Stamen Stancev aspecte legate de vreo cauza pe care o investiga chiar ea. "Avocatul Chiciu a precizat ca discutiile dintre procuror si Stamen Stancev s-au cantonat asupra unor operatiuni privind contractele de achizitie a energiei electrice dintre consultanti internationali si oficialii romani, informatii care ar fi interesat-o pe parata procuror pentru solutionarea altor cauze aflate pe rolul DIICOT; din declaratiile procurorului sef Codrut Olaru si a procurorului sef Ioan Doru, Angela Ciurea nu avea in curs nici un dosar privind activitatea inculpatului Stamen Stancev".


Din acelasi dosar aflam ca Angela Ciurea s-a cazat la un hotel de patru stele si ca discutia cu Stancev a purtat-o la un restaurant unde cei doi au consumat si o sticla de vin. Potrivit documentului, Angela Ciurea a sustinut in fata procurorului general ca s-a intalnit cu Stancev si avocatul sau intamplator la Nice.


Contactata de HotNews.ro Angela Ciurea a declarat urmatoarele despre episodul Stancev: "In principiu nici nu as vrea sa discut despre acest subiect si as vrea ca Inalta Curtea de Casatie si Justitie sa lamureasca aceasta problema. Dar nu vreau sa se raspandeasca informatia ca eu am plecat pe banii nustiu cui in acea vacanta la Nice. Acea vacanta, asa cum a numit-o domnul Boureanu m-a costat pe mine 460 de euro si daca cei de la CSM ar fi avut buna-vointa puteau sa vada ca am scos acesti bani de pe card. Ceeea ce am discutat eu acolo cu Stancev am sa spun cand vor exista urechi sa auda, adica institutii abilitate. In acest moment eu nu mai am certificat ORNIS si nu pot sa discut despre acest subiect. Dar vreau sa va spun ca in acel moment eu eram in procedura de verificare pentru certificatul ORNIS si stiam ca sunt filata. Credeti ca ma duceam asa de capul meu acolo? Ca sa ce? Sa fac un act de vitejie? Oricum ICCJ va stabili si daca am avut un mandat sau nu si sper sa rezolve acesta problema pentru totdeauna."


Dintr-un interviu dat de Stancev in Q-magazine aflam si ce intrebari i-a adresa fostul prcuror Ciurea. "Mi-a pus intrebari specifice despre eventuala implicare a lui Radu Berceanu, Traian Basescu sau Adriean Videanu in afacerile pe care le coordonam eu. Cred ca avea niste informatii, dupa parerea mea, care conduceau spre acestia. I-am spus ca nu stiu nimic.", a declarat Stancev pentru Q-magazine. Reamintim ca potrivit procurorului general Angela Ciurea nu avea in cercetare vreun dosar care sa ii vizeze pe cei mentionati mai sus. Victor Gaetan a declarat, marti la Realitatea Tv ca alaturi de Ciprian Nastasiu, Angela Ciurea a colaborat si ea la cartea Pradarea Romaniei carte care il acuza direct pe Traian Basescu de imixtiune in cazul Hayssam.



de Attila Biro HotNews.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.