Ultima oră

Concediile fara plata blocheaza scolile si spitalele

Ziarul de Vrancea
18 nov 2009 2358 vizualizări
Se anunta proteste! chiar daca zilele de concediu fara plata nu se pot lua fara acordul salariatului, bugetarii sint trimisi fortat acasa u Ministerul Educatiei a propus trei variante pentru concediul neplatit al dascalilor vrinceni u Iordache Bostan propune ca zilele neplatite sa fie luate in vacanta de iarna, pentru a nu afecta elevii, dar sindicalistii se opun categoric u si angajatii din spitale pot opta pentru reducerea programului zilnic de lucru, în asa fel încit sa nu depaseasca 32 de ore libere lunar u managerii cred ca sistemul se va bloca daca isi vor trimite oamenii acasa u Spunem NU ABUZULUI institutionalizat! , spun sindicalistii de la Cartel Alfa, care le cer bugetarilor sa nu stea acasa si anunta proteste

Concediile fara plata ale bugetarilor dau peste cap Educatia si Sanatatea, dar si alte institutii care au relatii cu publicul, cum ar fi instantele de judecata si parchetele. Totodata, masura guvernamentala ii obliga pe multi bugetari sa traiasca din mai putini bani, adica sub 500 de lei pe luna, in cazul unor dascali. Daca in unele institutii salariatii au fost trimisi acasa sub amenintarea ca vor urma disponibilizari, in parchete si instantele de judecata nu se stie cum se va proceda. Fiecare presedinte de instanta si procuror sef de parchet va decide cum va aplica legea privind zilele de concediu fara plata, in sensul programarii magistratilor, astfel incit sa nu fie intrerupt procesul de justitie. Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii a declarat insa ca zilele de concediu fara plata nu se pot lua fara acordul celui in cauza. Presedintele CSM, Virgil Andreies, spune ca ar fi fost mai simplu daca ar fi fost reduse direct salariile personalului din justitie cu 15,5 % decit sa fie "bulversata" activitatea sistemului judiciar. Si sindicatele reactioneaza si spun ca masura Guvernului este un abuz, motiv pentru care anunta proteste de amploare. Intrucit masura a fost adoptata printr-o lege care se "ciocneste" cu Codul Muncii, singura posibilitate a celor afectati este actionarea in judecata, individual, dar asta ar insemna paralizarea justitiei cu alte mii de procese.


Sindicatele declara razboi Guvernului


Hotarirea Guvernului de a trimite in concediu fara plata lucratorii din sistemul bugetar este catalogata de catre C.N.S. "Cartel Alfa", filiala Vrancea, ca fiind abuziva. "Spunem NU ABUZULUI institutionalizat!", este sloganul sindicatului impotriva ingradirii dreptului la munca. La acest sindicat sint afiliati politistii, profesorii si o parte din functionarii din administratie. "Ne declaram total impotriva masurii de trimitere a lucratorilor bugetari in concediu fara plata fortat, in cuantum de 8 zile, masura ce ar reprezenta o modalitate de realizare a economiilor la buget. Consideram ca acest lucru reprezinta un abuz fata de drepturile si obligatiile angajatului si ale angajatorului, asumate de comun acord prin Contractul individual de munca", transmite Emil Ravoiu, liderul vrincean al "Cartel Alfa", sindicat care numara peste 3.000 de salariati. Acesta ameninta cu organizarea unor manifestatii de protest de amploare in cazul in care Guvernul isi mentine pozitia cu privire la concediul neplatit in perioada octombrie-decembrie 2009. "Concediul fara plata este un drept al lucratorului, nu o posibilitate de manevra pentru angajator. El se acorda doar la cererea lucratorului si nu poate fi folosit in lipsa unei cereri a acestuia. Abuzul, chiar daca este institutionalizat prin legiferare, tot abuz se cheama. Cerem suprimarea, de urgenta, a masurii propuse, in caz contrar, vom fi nevoiti sa punem capat acestei situatii, prin actiuni sindicale de protest. AcÃiunile noastre vor fi pe masura abuzului la care sint supusi lucratorii pe care ii reprezentam", mai arata Emil Ravoiu. Pachetul de legi asumat de Guvernul Boc inainte de demitere contine si Legea 329/2009 care prevede ca in perioada octombrie-decembrie 2009, conducatorii autoritatilor si institutiilor publice, indiferent de modul de finantare, au obligatia de a diminua cheltuielile de personal, in medie cu 15,5% lunar. Emil Ravoiu considera legea "total anticonstitutionala, deoarece este ingradit dreptul la munca". Cele mai mari implicatii sint in ordinea publica, intrucit si asa sint insuficienti politisti pe strazi, intr-o perioada de mari framintari sociale si politice.


"Se va intra intr-o avalansa de neplata"


Si liderii de la BNS Vrancea, care reprezinta interesele angajatilor din penitenciare, servicii de ambulanta sau primarii, spun ca masura concediului fara plata este una extrema, generata de lipsa de chibzuinta a guvernantilor. "Este o masura extrema determinata de o proasta gestionare a bugetului de stat. Sint si dobinzile foarte mari care s-au acumulat pentru imprumuturile luate pentru plata pensiilor, iar bugetarii au intrat in rindul doi si sint cei sacrificati. Cred ca se poate ajunge la o paralizare a vietii sociale prin aceste masuri. Sanatatea are si asa destule deficiente si, ca sa vii cu o masura de acest fel in conditiile in care sint atitea probleme in sistem, nu este in regula", ne-a declarat liderul vrincean de la BNS, Dumitru Adam. Acesta mai spune ca ideea de voluntariat propusa de autoritati pentru scaderea deficitului bugetar nu este potrivita anului 2009. "Este un sacrificiu al unora datorita proastei gestionari a altora. E o nedreptate. Nu poti sa nu platesti munca, si nu poti cere voluntariat intr-o structura care cere multa raspundere. S-a ajuns ca prin lege sa trimiti oamenii acasa, ceea ce e o incalcarea a Codului Muncii. Noi functionam dupa bunul plac, dupa scrisori ministeriale, care culmea sint luate in considerare. Se va intra intr-o avalansa de neplata", este de parere sindicalistul Dumitru Adam. Acesta adauga ca salariatii se pot opune masurii de trimitere fortata in concediu, ba chiar pot da angajatorul in judecata. "E un drept, dar acesta va crea o sufocare a justitiei", apreciaza liderul de la BNS.



Profesorii au si nu au de ales


Ministerul Educatiei a venit cu trei propuneri pentru diminuarea cu 15,5% a cheltuielilor de personal din invatamint. Astfel, dascalii vor trebui sa aleaga dintre opt zile libere fara plata in perioada vacantei de iarna, reducerea programului de lucru, fara a afecta norma didactica de predare-invatare, si o alta masura cu efect echivalent care combina celelalte doua alternative si care trebuie stabilita de catre directorul unitatii, fara a afecta norma didactica, instruirea practica sau evaluarea elevilor. Reducerea cheltuielilor de personal cu 15,55% se va face lunar, pentru lunile noiembrie si decembrie 2009, din drepturile salariale aferente fiecarei luni. Masurile mentionate vor fi stabilite astfel incit sa nu afecteze orarul de desfasurare a activitatilor didactice de predare-invatare, de instruire practica si de evaluare, conform planurilor de invatamint, precum si durata orelor de curs. Inspectorul scolar general, Iordache Bostan, le propune cadrelor didactice si sindicalistilor prima varianta, cea a zilelor fara plata luate in perioada vacantei de iarna. "Pina pe 19 noiembrie le voi solicita directorilor de scoli sa-mi comunice masura adoptata la nivelul unitatii de invatamint pe care o conduce. Pe 20 noiembrie am obligatia sa transmit la Ministerul Educatiei situatia centralizata. Am stat de vorba si cu Constantin Grigore, de la FSLI, a luat la cunostinta comunicarea MECI. Eu i-am recomandat prima masura, insa dumnealui nu si-a exprimat nici un punct de vedere", ne-a declarat seful ISJ Vrancea. Pe de alta parte, liderul FEN Vrancea, Paulina Roscan, considera ca documentul de la Minister este unul care denota lipsa de respect la adresa salariatilor din invatamint. "Nota Ministerului Educatiei este un abuz fata de drepturile angajatului si ale angajatorului, asumate prin contract colectiv de munca. Daca nu exista acordul salariatului atunci cind este trimis acasa, acesta va raspunde in consecinta. Masura este neconstitutionala, intrucit ingradeste dreptul la munca", a declarat Roscan, care a mai adaugat ca in articolul 10, invocat de MECI, la aliniatul 6 se spune ca zilele de concediu fara plata nu ar trebui sa afecteze zilele de concediu de odihna. Salariul unui profesor debutant este de circa 700 de lei brut, iar in conditiile in care opt zile nu ar fi platite, acesta ar scadea dramatic, sub valoarea de 500 de lei.


Personalul medical se chinuie sa intre in concediu


Spitalele si unitatile sanitare, indiferent de finantare, sint obligate sa diminueze cheltuielile de personal cu 15,5% lunar, pina la sfirsitul anului. Acest lucru este transmis chiar de Ministerul Sanatatii care solicita respectarea Legii 329/2009, fara exceptii. "Modul de aplicare a legii se va stabili la nivelul fiecarei unitati sanitare, cu acordul salariatului, dupa consultarea organizatiilor sanitare. Angajatul poate opta fie pentru reducerea programului zilnic de lucru, in asa fel incit sa nu depaseasca 32 de ore libere lunar, fie pentru acordarea a cite 4 zile libere, in lunile noiembrie si decembrie. De asemenea, se poate opta si pentru o masura care sa combine cele doua alternative", se arata in adresa sosita de la minister. Chiar daca oamenii sint trimisi acasa, Ministerul anunta ca legea nu trebuie sa perturbe continuitatea serviciilor de asistenta medicala si ca managerii au obligatia de a-si coordona activitatea astfel incit pacientii sa nu aiba de suferit. Managerii de spitale nu vad insa cu ochi buni aceasta decizie, motiv pentru care in unele spitale legea nu s-a pus inca in aplicare. "Nu avem cum sa asiguram continuitatea. O sa facem o sedinta cu salariatii si o sa vedem cum putem rezolva aceasta situatie. Deja in spital se resimte lipsa personalului pentru ca posturile vacante sint blocate", spune dr. Valentina Popa, managerul Spitalului din Panciu. Nici la Odobesti nu s-a luat pentru moment o decizie. "Urmeaza sa avem o intilnire cu salariatii. Nu vom putea respecta aceasta lege pentru ca nu se vor putea respecta turele. Si in prezent ne chinuim", a declarat dr. Ilie Manole, managerul Spitalului din Odobesti. Sint insa si unitati unde deja oamenii au intrat in concediu fara plata. De exemplu la Spitalul din Adjud personalul TESA va trebuie sa stea acasa cite 4 zile in noiembrie si decembrie, situatie in care se vor afla si medicii. De asemenea, turele nu vor mai fi asigurate de cite doua asistente, acestea urmind sa isi ia liber prin rotatie. Cert este ca Ministerul doreste ca banii economisiti prin diminuarea salariilor sa fie folositi pentru achizitia de materiale sanitare si medicamente, in conditiile in care si asa se moare la usa spitalelor si policlinicilor.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 13

Adaugă comentariu
, acum 739398 zile, 23 ore, 27 minute, 54 secunde
Legea 329 la articolul 10 spune clar:concediul fara plata se acorda cu acordul salariatului. DOVLEACUL SI CEI DE LA MINISTER ORI SUNT IPOCRITI ORI IGNORANTI.De la minister vine o NOTA SEMNATA DE UN citeste integral
, acum 739398 zile, 23 ore, 27 minute, 54 secunde
Domnilor de la FSLI si mai ales domnu cu mustata, daca mai vii in teritoriu (pe Valea Vrancei) cu ceva "pt greve, s-au altele" iti rupem picioarele. Va rugam frumos sa ne transmite-ti si noua in citeste integral
, acum 739398 zile, 23 ore, 27 minute, 54 secunde
Să mergem la vot fraţilor şi să le dăm PD-L -ştilor peste bot. PD-L nu s-a înţeles cu nimeni la guvernare. Boc este cel mai prost premier din cîţi a avut citeste integral
, acum 739398 zile, 23 ore, 27 minute, 54 secunde
Bai,dar unde-i db sa ne spuna ce facem cu aceste zile de concediu fara plata ?cred ca are lipsa de inspiratie sau nu a primit directive de la partid.!!!Il asteptam caci nu avem pe cine injura...
, acum 739398 zile, 23 ore, 27 minute, 54 secunde
chiar asa de rau au ajuns domnii profesori? dar dau meditatii contra cost la niste preturi.....pe care le suporta parintii dintr-o leafa de500 lei. rusine sa va fie.
, acum 739398 zile, 23 ore, 27 minute, 54 secunde
Nu-i obliga nimeni pe elevii sa se duca la pregatire (asta e o moda scoasa tot de parintii figurantii si cu banii). Fiecare dintre noi am fost la scoala si stim ca daca vrem sa invatam, putem si fara citeste integral
, acum 739398 zile, 23 ore, 27 minute, 54 secunde
Haideti fratilor nici chiar asa.Profesorii si in general bugetarii,au avut si au ocazia daca sunt uniti si puternici asa cum pretind, sa faca acum,acum,acum,greva generala ca sa-si obtina drepturile citeste integral
, acum 739398 zile, 23 ore, 27 minute, 54 secunde
Db este in concediu fara plata.Nu mai are pd-----l-ul bani asa ca s-a descotorosit de el.Iar cu banii care ii ia de nemti [spunea un forumist cum ca ar matura strazile pe acolo] nu-si mai permite sa citeste integral
, acum 739398 zile, 23 ore, 27 minute, 54 secunde
Cu ingaduinta dumneavoastra as dori sa-mi aleg articolele pe care le comentez. Am postat comentarii la articolul "Panourile «rusinica»: Alesii PD-L si PNL..." si va invit sa le lecturati. In citeste integral
, acum 739398 zile, 23 ore, 27 minute, 54 secunde
Tanti meri la oras s-o face pregatire nu zic nu dar in mediul rural nu se face pregatire. Unui profesor care are vreo 800 ron pe luna sa ii mai iei din ei 200 e cea mai mare tampenie. Draga Meri iti citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.