Ultima oră

Ne-a luat 19 ani sa facem o hidrocentrala peste Siret

Silvia Vrînceanu Nichita
18 nov 2009 10469 vizualizări
Obosit: la Ciuslea, premierul Emil Boc a incurcat Siretul cu Prutul! Inaugurarea obiectivului strategic a avut ieri mai degraba tenta electorala, la eveniment fiind prezenti de la premier, ministri, deputati si un numeros activ de la PD-L u primul ministru Emil Boc a incurcat riurile patriei, confundind Siretul cu Prutul u hidrocentrala de la Ciuslea-Movileni este singurul baraj construit pe un riu in Romania, dupa 1989 u de pe cimpul de aterizare al elicopterului din satul Ciuslea, ministrul Adriean Videanu a promis copiilor din sat 20 de calculatoare

Premierul in exercitiu Emil Boc a inaugurat ieri, la barajul Ciuslea-Movileni, hidrocentrala peste Siret dintre Ciuslea, Vrancea si Movileni, Galati. Acesta este singurul baraj proiectat si construit in Romania dupa Revolutia de la 1989, investitia fiind de 165 milioane euro, primele demersuri pentru realizarea obiectivului fiind demarate in anul 1990. La eveniment au participat, alaturi de primul ministru Emil Boc, ministrul Industriilor Adriean Videanu, sositi in zona cu elicopterul, ministrul Tineretului si Sportului Sorina Placinta, deputatii Alin Trasculescu si Sergiu Toader sau prefectul de Vrancea, Ion Oprea. De altfel, la inaugurare au participat in corpore majoritatea membrilor democrat-liberali vrinceni, evenimentul avind mai mult iz electoral decit unul administrativ. La fata locului au fost prezente si multe oficialitati de la Galati, in frunte cu primarul din Movileni, care s-a intretinut cordial cu ministrul Videanu. Dupa ce a vizitat hidrocentrala, unde a oprit si repornit sistemul, premierul Boc s-a incurcat la discutia cu presa, confundind riul pe care se afla. Astfel, primul ministru a incurcat Siretul cu"¦ Prutul, fiind corectat de ministrul Videanu. "Este prima hidrocentrala care s-a proiectat, inceput si terminat dupa 1989. Este o investitie care a adus aici 165 de milioane de euro si este o investitie fanion in domeniul productiei de energie. Dupa finalizarea intregii investitii de amenajare a riului Prut (sic!), Siret, mai avem nevoie de inca 135 de milioane de euro pentru finalizarea intregii investitii de amenajare a Siretului. Cu siguranta va fi una dintre cele mai mari si de amploare din tara. Dincolo de producerea de energie, ajuta cel putin alte doua obiective majore, prevenirea inundatiilor si sprijinirea sectorului de irigatii. Tot ce a insemnat proiectare, constructie, materiale, echipamente, sint de productie romaneasca, iar asta inseamna ca avem performanta", a declarat premierul Emil Boc.

Potrivit reprezentantilor Hidroelectrica SA, sucursala Hidrocentrale "Bistrita" Piatra Neamt, intreaga investitie se va finaliza in maximum trei ani, cu conditia sa fie alocati banii necesari. De la inaugurare a lipsit presedintele Consiliului Judetean Vrancea, Marian Oprisan, cel care in media a declarat ca investitia ar apartine guvernarii Nastase, a PSD. Replica a venit de la ministrul Adriean Videanu. "A inceput Burebista aceasta investitie "¦ Cit de penibil este domnul Oprisan! Acestea sint investitii multianuale. Acum doua saptamini am fost pe riul Olt, unde am inaugurat reabilitarea unei hidrocentrale la Ipotesti. Am dat drumul si la o noua hidrocentrala la Islaz", a declarat si ministrul Industriilor, in incercarea de a arata ca se mai face cite ceva prin tara. Cert este ca pentru barajul pe Siret ne-a luat aproape 20 de ani sa-l punem in functiune. Cei din zona sustin ca din materialele necesare ridicarii stavilarului s-ar fi sustras betoane cit pentru zeci sau chiar sute de case. Cei de la Hidroelectrica au admis ca se fura in Romania dar au spus ca sint si zile, cum a fost cea de ieri, in care se simt mindri ca sint romani. La baraj toate comenzile sint automatizate, doar 15 angajati fiind necesari pentru administrarea acumularii. (Iulia CRETU)


  • Hidrocentrala are 7 cimpuri deversoare in caz de inundatii


  • Amenajarea riului Siret pe sectorul Ciuslea-Movileni a fost proiectata pentru o productie medie anuala de energie de 67 GW/h in 1991, ulterior indicatorul fiind modificat la 112,4 GW/h, apa cazind de la o inaltime de 14 metri si nu de la 12 metri cum fusese proiectat initial. "In anul 2006 s-au terminat lucrarile necesare pentru inceperea acumularii si realizarea nivelului minim necesar functionarii celor doua hidroagregate mici, HA1 si HA2. Acumularea apelor Siretului in lac si finalizarea liniei electrice au permis ca in octombrie 2008 aceste hidroagregate sa fie puse in functiune. Prin finalizarea lucrarilor la linia electrica de 110 KV in octombrie 2009, hidroagregatele mari HA3 si HA4 sint cuplate si ele la Sistemul Energetic National", arata reprezentantii Hidroelectrica, cel mai mare producator de energie din tara. Lacul de acumulare de la Ciuslea are o suprafata de 25.800 km patrati, volumul la nivelul maxim fiind de 72 milioane metri cubi. De asemenea, hidrocentrala beneficiaza de 7 cimpuri deversoare si dispune de un volum pentru atenuare viituri de 25,5 milioane metri cubi. Potrivit datelor tehnice, productia de energie electrica va fi de 113 GW/h. Lacul de acumulare este preferatul pescarilor din zona, care erau prezenti cu unditele si la inagurare.


  • Promisiune pe islaz: calculatoare pentru copiii din Ciuslea


  • Premierul demis Emil Boc si ministrul delegat al Industriilor Adriean Videanu s-au intilnit ieri si cu copiii din satul Ciuslea, comuna Garoafa, pe cimpul unde au aterizat cu elicopterul. Curiosi sa vada elicopterul, picii i-au povestit lui Boc despre cunostintele lor la istorie, dupa ce premierul tocmai gafase la capitolul geografie. Emil Boc le-a dezvaluit copiilor ca are o fetita in clasa a IV-a care invata bine la scoala. Pe islaz li s-a promis ca scoala lor va fi dotata pina saptamina viitoare cu 20 de calculatoare. Promisiunea, despre care ministrul Adriean Videanu a punctat ca nu este electorala, a fost facuta de reprezentantul Hidroelectrica, Mihai David, care a promis ca se va ocupa de sponsorizare. Cei mici, care au venit in zona asa cum erau imbracati de joaca, ne-au povestit ca nu au acasa calculatoare desi le-ar placea sa navigheze pe internet. Informatia a ajuns apoi si la cei doi oficiali guvernamentali care au promis ajutor pe loc. Cu putin inainte ca premierul sa dea ochii cu ei, un responsabil de securitate a confiscat pistolul de jucarie al unui baietel care il vintura deasupra capului. Jucaria a fost inapoiata abia la final. Cei de la Hidroelectrica spun ca PC-urile vor ajunge la scoala din satul Ciuslea intr-o saptamina, spre bucuria copiilor. (S. V.)



    În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

    Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

    Comentarii: 5

    Adaugă comentariu
    , acum 739393 zile, 4 ore, 47 minute, 45 secunde
    Atentie la unitatea de masura !!!!!! poate vorbiti de 112,4 GWh nu GW/h
    , acum 739393 zile, 4 ore, 47 minute, 45 secunde
    CE DRACU CAUTA MAIMUTA ACEASTA DE LA CLUJ LA FOCSANI, CE MERITE ARE EL IN CONTRUIREA ACESTUI BARAJ, EL NICI NU CUNOASTE NUMELE RAULUI PE CARE A FOST CONSTRUIT BARAJUL. BOUL DE VIDEANU A VENIT POATE SA citeste integral
    , acum 739393 zile, 4 ore, 47 minute, 45 secunde
    bravo monte cristo
    , acum 739393 zile, 4 ore, 47 minute, 45 secunde
    Ce o sa faca locuitorii din Marasesti?Pinza freatica creste,nu sunt canalizari.Unde isi vor face nevoia lcuitorii.?Ce aveti de spus?Locuitorii arunc mizeria in strada si miroase.bine ca atrecut vara.
    , acum 739393 zile, 4 ore, 47 minute, 45 secunde
    plecati fratilor din romania si lasatii pe ei in tara ca nu le mai ajune ,mama lor de hoti ca deaia plecam de hotia si manarelile lor
    Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
    Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
    1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
    2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
    3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
    4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
    Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
    Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
    Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.