Ultima oră

Concediul fara plata, cadou de Mos Nicolae de la Guvern

Nicoleta Cristea
16 nov 2009 3161 vizualizări
Bugetarii sint obligati sa plece de azi in concedii fara plata pentru a face economii de 15,5 % la cheltuielile salariale u revoltati, politistii spun ca se gindesc sa-si ia liber chiar de alegeri u si invatamintul si educatia fierb din cauza acestei masuri guvernamentale u zilele de concediu fara plata sint obligatorii, modalitatea de aplicare ramine la latitudinea conducerii institutiilor. Este o masura de solidaritate pentru a nu se face disponibilizari , a declarat subprefectul Sorin Hornea u nu este exclus ca in aceasta perioada sa aiba loc miscari de protest

Angajatii din sectorul bugetar n-au scapat de concediul fortat fara plata, numai ca el nu va mai fi de 10 zile, asa cum se prevedea in lege, ci doar de opt. Prin trimiterea bugetarilor in concedii fortate neplatite timp de zece zile se preconiza reducerea cheltuielilor de personal cu 15,5% lunar. Aplicind procentul la 3 luni, rezulta o economie totala la Bugetul de stat de 1,6 miliarde de lei. Fiindca reducerea de 15,5% va fi integrala doar in decembrie, fractionata in noiembrie si nula in octombrie, economia efectiva va fi mai mica. Desi situatia ii nemultumeste, sindicalistii dau semne ca s-au resemnat. Zilele de concediu sint obligatorii, dar modalitatea de aplicare ramine la latitudinea conducerii institutiilor publice. In timp ce functionarii din Primaria Focsani s-au decis ca de azi sa-si ia zilele neplatite, la Prefectura abia de azi se va stabili cum se fac economiile. Angajatii Directiei Agricole au decis ca in nici un caz nu-si vor lua 10 zile fara plata, ci doar 5, iar cei din Finante incep cu primele 4 zile. Pentru sistemul penitenciar masura de obligare la concediu este mai dificila pentru ca presupune implicit ca si detinutii sa plece in ... concediu. Sindicalistii din invatamint si Sanatate se gindesc la proteste.


La Primarie s-a optat pentru varianta "zile neplatite"


Functionarii din Primaria Municipiului Focsani au decis ca varianta cea mai buna pentru reducerea cheltuielilor ar fi acordarea unor zile fara plata. "Legea 329/2009 nu prevede obligativitatea aplicarii unei anumite masuri - gen concedii fara plata - ci «obligatia de a diminua cheltuielile de personal, in medie cu 15,5% lunar», pina la sfirsitul anului 2009. Ca atare, domnul primar, conducerea primariei si salariatii au analizat posibilitatea aplicarii masurilor necesare pentru respectarea acestor cerinte. Opinia exprimata este acordarea de zile libere - neplatite, prin rotatie, corespunzator coeficientului de diminuare stabilit prin lege", ne-a precizat purtatorul de cuvint al Primariei, Mirela Andrei. La Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, angajatii s-au declarat profund nemultumiti de prevederile Ordonantei 329/2009 si au stabilit ca mai mult de 5 zile libere neplatite nu-si vor lua pina la finele anului. "Sintem extrem de nemultumiti. Ordonanta nu poate avea efect retroactiv. Dat fiind faptul ca legea spune ca nu se pot lua mai mult de patru zile libere pe luna, asta inseamna ca vom lua cel mult cinci zile fara plata pina la sfirsitul anului. Adica 2 zile luna aceasta si alte 3 zile in luna decembrie", ne-a declarat liderul de sindicat din cadrul DADR, Mariana Botea. Nu este exclusa nici posibilitatea ca angajatii sa vina in fiecare zi la munca, insa cu program redus de lucru. Si functionarii din cadrul Directiei de Finante isi vor lua incepind de azi cite patru zile fara plata prin rotatie si fara sa perturbe activitatea institutiei


Ghetu: "Nu am sa va cer sa luati inca 10 zile de fara plata"


La Directia Generala de Asistenta Sociala si pentru Protectia Copilului, la initiativa directorului Toader Ghetu, 90% din angajati au "prestat" deja 10 zile de concediu fara plata incepind din iulie. "în prezent, acest Guvern ne obliga prin Legea nr. 329/2009 sa luam inca 10 zile fara plata, netinind cont de buna intentie si disponibilitatea salariatilor care in mod voluntar au acceptat aceasta solutie inainte de aparitia legii. Cu toate aceste conditii improprii, angajatii s-au achitat in mod corect si constant de atributiile pe care le-au avut conform fisei postului. Noi deja ne-am luat concediu fara plata inainte de aparitia prevederilor legale, acum mai trebuie sa ne mai luam o data? Nu mi se pare corect. Din start ne vom opune ca si cei care si-au luat deja 10 zile sa isi mai ia inca 10", a spus Ionel Chetroiu, liderul Sindicatului "Dreptatea" de pe linga DGASPC. Directorul Ghetu le-a transmis angajatilor ca nu le va mai cere sa isi ia alte zile de concediu. "Noi apreciem eforturile pe care le-au facut angajatii, ca si-au luat la recomandarea noastra cite 10 zile de concediu fara plata fiecare atunci cind Guvernul nu legiferase inca luarea concediului fara plata. Dupa aparitia Legii 329 trebuiesc luate in calcul acele 10 zile fara plata ca fiind zile efectuate in vederea reducerii cheltuielilor de personal. Nici nu am acceptat dintr-o structura doua concedii de plata in acelasi timp, am vrut sa putem lua concediile fara plata la solicitarea salariatului, esalonat, sa nu afectam activitatea. Nu am sa cer inca 10 zile de concediu fara plata", a declarat directorul Toader Ghetu. Acesta le-a spus liderilor de sindicat ca ii asteapta luni pentru a discuta modul in care se va aplica aceasta lege.


Economii de 15,5% la fondul de salarii lunar


Si la Prefectura ordinul de aplicare a Legii 329/2009 a venit de la Ministerul Administratiei si Internelor pe 12 noiembrie. Subprefectul Sorin Hornea a declarat ca pina astazi se va lua o decizie asupra modului in care se vor aplica aceste masuri, respectiv 10 zile de concediu fara plata in perioada octombrie "" decembrie, sau diminuarea programului de lucru. "Am avut o consultare cu angajatii, li s-a prezentat ordinul, pentru a percepe cum vad ei aceste masuri, urmeaza sa se faca tabelul. Conform specificatiilor, trebuie diminuat fondul de salarii cu 15,5% lunar, prin aplicarea uneia dintre masuri. Pina luni trebuie sa clarificam situatia", a declarat subprefectul Sorin Hornea. Acesta a completat ca nu primise solicitari de la institutiile deconcentrate asupra modului in care sa se aplice Legea 329/2009, alegerea modalitatilor de a face economie la fondul de salarii fiind optiunea fiecarei institutii in parte. "Aceste 10 zile de concediu fara plata sint obligatorii, modalitatea de aplicare ramine la latitudinea conducerii institutiilor publice. Este o masura de solidaritate pentru a nu se face disponibilizari", a completat Hornea.


Concediul fara plata al dascalilor, intre ISJ si sindicate


In aceste zile se poarta negocieri aprinse intre liderii de sindicat si seful ISJ, Iordache Bostan, pentru a stabili modul in care dascalii isi vor lua liberele fortate. "Dl Bostan ne-a propus munca voluntara, dar l-am refuzat. Trebuie sa discut cu colegii, iar saptamina viitoare vom decide", a declarat liderul SLI, Constantin Grigore, care s-a declarat profund nemultumit de Legea 329, mai ales pentru ca dascalii au fost mai tot timpul amagiti de guvernanti. Printre formele de protest s-ar putea numara nedesfasurarea activitatilor cu publicul, un mars al tacerii, neparticiparea la comisiile de dialog social unde se discuta aplicarea acestei legi sau demersuri la institutii internationale. Pe de cealalta parte, Paulina Roscan, liderul FEN, i-a propus sefului ISJ sa convoace astazi un consiliu care sa dezbata problema. "FEN Vrancea considera ca prin aplicarea zilelor de concediu fara plata, elevilor si studentilor li se interzice dreptul la educatie. Programa nu poate fi parcursa in totalitate. Cerem Executivului sa caute solutii in alte zone, fara sa afecteze scoala", a precizat Roscan. Seful ISJ, Iordache Bostan, spune ca inca nu a primit nici un document din partea MECI, astfel ca inca nu se poate stabili nimic concret. FEN a trimis recent si o nota de protest intitulata "Nu spoliati scoala!", prin care considera ca s-au facut suficiente reduceri in sectorul educatiei si cere exceptarea de la prevederile articolului 10 din Legea 329/2009.


Politistii in repaus


Si politistii vrinceni au primit ordinul de concendiu fortat semnat de ministrul Vasile Blaga. Fiecare politist va fi nevoit sa stea acasa timp de patru zile, in luna noiembrie, si patru zile in decembrie. "Ordinul va fi pus in aplicare si la nivelul politiei vrincene. Graficul de concedii va fi facut pe fiecare formatiune in parte, astfel incit activitatea sa se poata desfasura normal", ne-a spus subinspectorul Catalina Olteanu, ofiterul de presa al Politiei. Sindicalistii nu vad cu ochi buni munca fara plata. Vineri, Ciprian Grosu, presedintele filialei SNPPC, a participat la Congresul National in cadrul caruia s-a luat in discutie masura. "Nu sintem de acord cu aceste zile de concediu fara plata. Le vom recomanda insa membrilor de sindicat sa respecte legea, dar sa nu semneze pentru aceste zile. Membrii de sindicat vor merge in concediu daca vor fi trimisi, dar daca vor fi mai mult de sase zile vom deschide actiune in instanta. Nu e normal sa ni se impuna", ne-a spus Ciprian Grosu. Acesta ne-a precizat ca fiecare politist are dreptul sa-si aleaga perioada si ca este posibil ca unii sa stea acasa in campanie sau de alegeri. "Este la alegerea fiecaruia cum alege sa stea acasa", spune Grosu.


Militarii stau acasa 12 zile


Nici cadrele militare din Garnizoana Focsani nu fac exceptie si vor trebui sa stea acasa fara sa fie platite 12 zile calendaristice, sase in luna noiembrie si sase in decembrie. Deja la Brigada 8 Artilerie Mixta "Al. I. Cuza" cadrele militare, soldatii si gradatii voluntari au fost bagati in sedinta pentru a li se aduce la cunostinta legea. "Legea a fost adusa la cunostinta intregului personal. Li s-a dat posibilitatea sa-si aleaga zilele de concediu", a precizat capitanul Eugen Ciobotaru, purtatorul de cuvint al Brigazii. Militarii care actioneaza in teatrele din Afganistan vor fi exceptati de la legea care prevede concediul fara plata. Afirmatia a fost facuta de ministrul interimar al Apararii, Mihai Stanisoara, care a precizat ca se cauta o solutie pentru acestia. Peste 400 de militari vrinceni se afla in cel mai fierbinte punct de pe glob, Afganistan.


"Un atentat la siguranta pacientilor"


Sindicalistii din Sanatate nu privesc cu ochi buni legea care ii trimite acasa pe bugetari. Daca halatele albe vor fi nevoite sa stea acasa cel putin 4 zile, sindicalistii cred ca sistemul va "paraliza" in conditiile in care exista deja un deficit de personal. "Lucrurile nu vor sta deloc bine, mai ales acum cind este nevoie de noi. Exista discutii cu ministrul Sanatatii fata de modul de aplicare a legii. Este un atentat la siguranta pacientilor", a precizat Claudiu Grosu, liderul Sanitas. La Casa de Asigurari de Sanatate noile reglementari au fost aduse la cunostinta salariatilor in urma unei sedinte fulger. Acestia trebuie sa decida ce vor, sa stea acasa fara sa fie platiti sau sa aiba un program mai scurt. Si la Ambulanta trebuie sa se gaseasca solutii. "Trebuie sa reducem fondul de salarii cu 15,5% lunar", a precizat managerul Cristian Onia. Chiar daca nu au gasit cea mai buna modalitate de a-i impaca pe salariati, cel mai probabil acestia vor fi nevoiti sa stea acasa cel putin cite patru zile. Daca personalul operativ va intra fortat in concediu, Vrancea ca ramine descoperita, iar urgentele medicale nu vor mai putea fi rezolvate. Liderul sindicalistilor, Stan Irimia, spune ca Federatia "Ambulanta" a facut o nota de protest Ministerului Sanatatii si ca asteapta un raspuns. Deja, salariatii sint in pragul revoltei si acuza ca sefii nu le reprezinta bine interesele.


Concediu la alegere


Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca are 52 de angajati care vor fi obligati sa declare perioada in care vor "fara plata". S-au intocmit deja tabelele, astfel ca unii au ales sa nu munceasca citeva ore pe zi sau sa isi ia zile libere de sarbatori. "Fiecare isi ia cind doreste. Nu ne convine situatia, dar asta e. Nimeni nu e incintat sa munceasca fara sa fie platit", ne-a declarat Daniela Brihoianu, purtator de cunvint al AJOFM. De asemenea, singurul director din institutie, Mioara Lazar, spune ca incearca sa organizeze orele neplatite astfel incit institutia sa functioneze la parametri normali. Anuntul privind concediile fara plata a ajuns si la Protectia Consumatorilor, insa nu s-a stabilit cum se va aplica masura. Seful delegat al institutiei, Dumitru Dila, a precizat ca vineri a sosit de la regionala Galati o circulara privind concediile fara plata, iar zilele acestea se va stabili procedura. Chiar daca oficial vor fi in concediu, bugetarii sint obligati sa nu-si lase treaba nefacuta, asa ca liberele vor fi de fapt munca fara plata.


Grupaj coordonat de Silvia VRINCEANU


  • "Concedierea detinutilor"


  • Sindicatele din Penitenciare sint ingrijorate de masura concediilor fara plata. "Pentru sistemul penitenciar masura de obligare la concediu fara plata a salariatilor presupune implicit concedierea detinutilor sau speranta ca acestia "vor sta cuminti" chiar daca nu vor fi paziti. Un singur factor poate contribui la aplicarea masurii si anume faptul ca si colegii din Politie vor fi concediati, iar numarul de infractori prinsi va fi in scadere. Un calcul elementar arata ca aceste zile libere fara plata vor insemna de fapt reducerea sigurantei in penitenciare. In sectorul operativ se preconizeaza o reducere cu 20% a personalului in serviciu pentru toata perioada noiembrie - decembrie si suspendarea concediilor de odihna platite", spun liderii sindicalistilor. Acestia au mai precizat si ca cei care lucreaza in sistem au de primit contravaloarea a 220.000 de ore suplimentare neplatite efectuate din cauza lipsei de personal. Administratia Nationala a Penitenciarelor sustine insa ca masurile au fost luate dupa consultarea organizatiilor sindicale, chiar daca sindicalistii neaga. Este vorba despre acordarea a cite 26 ore libere fara plata, in lunile noiembrie si decembrie, insa nu se vor efectua in zilele de sarbatori legale, respectiv 1, 25 si 26 decembrie. (Nicoleta CRISTEA)


    Ce zice Legea nr. 329 din 5 noiembrie 2009


    Potrivit legii privind reorganizarea unor autoritati si institutii publice, rationalizarea cheltuielilor publice, sustinerea mediului de afaceri si respectarea acordurilor-cadru cu Comisia Europeana si FMI, in vederea incadrarii in constringerile bugetare determinate de situatia de criza economica, in perioada octombrie-decembrie 2009, conducatorii autoritatilor si institutiilor publice, indiferent de modul de finantare, au obligatia de a diminua cheltuielile de personal, in medie cu 15,5% lunar, prin aplicarea uneia dintre urmatoarele masuri:

    a) sa acorde personalului propriu, indiferent de statutul acestuia, zile libere fara plata pentru o perioada de pina la 10 zile lucratoare;

    b) sa reduca programul de lucru;

    c) sa dispuna o masura ce combina alternativele prevazute la lit. a) si b);

    d) alta masura cu efect echivalent.

    (2) Cu respectarea prevederilor alin. (1), autoritatile si institutiile publice au obligatia de a-si organiza activitatea astfel incit sa asigure continuitatea serviciilor de interes public.

    (3) Modalitatea de aplicare a masurilor prevazute la alin. (1) se stabileste cu acordul salariatului, dupa consultarea organizatiilor sindicale sau, dupa caz, a reprezentantilor salariatilor.


    DEZBATERE: Sinteti de acord sa ajutati tara sa iasa din criza cu salariul vostru pe opt zile, pina la sfirsitul anului?



    În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

    Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

    Comentarii: 10

    Adaugă comentariu
    , acum 739398 zile, 15 ore, 22 minute, 46 secunde
    Ne-am saturat de politicieni si sefi subjugati politic! Pe 22 noiembrie avem ocazia sa ne facem vazuti si auziti... mai mult ca niciodata trebuie sa le dam cartonasul rosu politicienilor citeste integral
    , acum 739398 zile, 15 ore, 22 minute, 46 secunde
    In mod sigur dupa 6 decembrie,indiferent de cine o sa fie presedinte,o sa se intample ceea ce trebuia sa se intample de mai demult:concedierea definitiva a multor bugetari care nu-si justifica citeste integral
    , acum 739398 zile, 15 ore, 22 minute, 46 secunde
    Reducerea nu este 15.5% ci 19.04%(calculati in nov din 21 de zile lucratoare daca se reduc 4zile). Deci o noua minciuna. Dragi colegi nu va lasati pacaliti din nou de \"grija pentru elevi, parcurgerea citeste integral
    , acum 739398 zile, 15 ore, 22 minute, 46 secunde
    Daca s-ar ajuta tara ,ar fi bine, dar se ajuta hotii care participa la alegeri in aceasta toamna. Ce n-am face noi daca ar fi vorba de tarisoara noastra. Pentru ca romanul este invatat sa cedeze, sa citeste integral
    , acum 739398 zile, 15 ore, 22 minute, 46 secunde
    banc socialist=realitate capitalista: In timpul lui Ceausescu, Sindicatul Muncitorilor din Romania face un schimb de vizite cu Federatia Sindicatelor din Suedia. Ca urmare, o delegatie a Sindicatelor citeste integral
    , acum 739398 zile, 15 ore, 22 minute, 46 secunde
    1) Legea este discriminatorie! Statul ca patron, prin guvernul sau si-a \"tras\" o lege ce se aplica numai bugetarilor, si nu tuturor salariatilor din Romania. Daca Statul nu are bani pentru salarii citeste integral
    , acum 739398 zile, 15 ore, 22 minute, 46 secunde
    5)Noiembrie=21 zile lucratoare; decembrie=21 zile lucratoare. Deci 42 zile lucratoare*15,5%= 6,5 zile libere. legea nu se poate aplica retroactiv!
    , acum 739398 zile, 15 ore, 22 minute, 46 secunde
    si mai e ceva, de ce ordonatorii de credit s-au orientat din prima la reducerea salariilor si nu la reducerea altor cheltuieli ale institutiei??!!
    , acum 739398 zile, 15 ore, 22 minute, 46 secunde
    bla bla...
    , acum 739398 zile, 15 ore, 22 minute, 46 secunde
    sa vedem pe cine vor arata cu degetul mai-marii nostri daca, Doamne fereste, moare cineva pentru ca un echipaj de ambulanta nu a ajuns, in timp util, la pacient. Serviciile de Ambulanta ar trebui citeste integral
    Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
    Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
    1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
    2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
    3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
    4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
    Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
    Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
    Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.