Ultima oră

MASS MEDIA IN ALEGERILE PREZIDENTIALE 2009 :Basescu, hartuit la B1 TV

Ziarul de Vrancea
14 nov 2009 704 vizualizări
B1 TV a ajuns un fel de Realitatea si Antena 3 pe invers, nu face propaganda anti, ci pro Basescu si PDL. Propaganda de orice tip vanduta pe post de jurnalism e la fel de gretoasa si greu de digerat

In cazul unor realizatori, ca Radu Moraru, atitudinea pro-Basescu e asumata, la fel cum Victor Ciutacu face parada la Antena3 cu pozitia sa anti. Moraru sustine ca-l sprijina pe Traian Basescu pentru ca ziaristii mogulilor s-au coalizat in bloc impotriva sa si ca simte ca are aproape o datorie civica sa-i ofere tribuna.


Orice ar fi la mijloc, interes politic sau buna credinta, Moraru nu mai face jurnalism, ci propaganda. A dovedit-o plenar joi seara, in interviul luat sefului statului, hartuit cu intrebari despre realizarile din mandatul sau.


Traian Basescu a reusit sa para critic cu el insusi chiar mai bine decat ziaristul din fata sa. Moraru, pe scena unei sali de teatru fiind, falsa in rolul de ziarist. Punea intrebari admirative si cadea in stari extatice incercand in paralel sa mimeze curiozitatea gazetareasca si spiritul critic.


Aceste stradanii au produs si momente de comic involuntar: ce noroc chior aveti! Exclamatia lui Radu Moraru l-a luat prin suprindere pana si pe cel care s-a simtit asa. Nu era limpede daca-i ironie sau stangacie. Basescu s-a fastacit putin si a ras. Altfel, a fost una dintre cele mai convingatoare si bine articulate prestatii de candidat, jurnalistul facand tot posibilul sa ne convinga ca asistam la un spectacol propagandistic prost regizat.


Pe de alta parte, Realitatea TV se straduieste fara succes sa cenzureze subiecte majore pe durata campaniei. Adevarurile incomode varate sub pres strapung in cele din urma barajul cenzurii. Realitatea TV se insterizeaza impotriva lui Basescu si il sustine pe fata Mircea Geoana, fiind atenti sa minimalizeze sau sa oculteze orice i-ar afecta sansele. Au facut tot posibilul sa evite subiectul referitor la vizita lui Mircea Geoana la Moscova. HotNews.ro a facut dezvaluirea marti seara iar Realitatea s-a apucat de subiect abia joi seara, dupa interventia publica a candidatului PNL, Crin Antonescu.


Si in cazul SRS-Chireac si in cazul Geoana, Realitatea TV a tacut nepermis, a ignorat temele. Abia cand ele au fost preluate de politicieni, cand presiunea publica a atins paroxismul si a devenit clar ca nu le mai poate ascunde, s-a trezit sa le abordeze.


S-a vazut iarasi forta internetului si inutilitatea cenzurii intr-o lume democratizata si transparentizata de bloguri si site-uri libere. Informatia valida, bine documentata si relevanta curge ca argintul viu, se raspandeste rapid si se varsa peste barajul pus de televiziuni. Spalatori profesionisti de cadavre ca Razvan Dumitrescu au la dispozitie o oglinda paralela, internetul, in care-si pot admira zilnic adevarata fata si pot constata, eventual, ridicolul prestatiei lor.



de Dan Tapalaga HotNews.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.