Ultima oră

POLITICA: Ce a discutat Geoana la Moscova

Ziarul de Vrancea
13 nov 2009 559 vizualizări
Discutiile din cadrul vizitei secrete efectuate pe 27 aprilie 2009 de catre Mircea Geoana la Moscova au durat peste doua ore si au avut ca tema privatizarea Romgaz, chestiuni legate de energie, au declarat pentru HotNews.ro surse politice

Liderul PSD ne-a transmis prin intermediul staff-ului de campanie ca refuza sa discute detalii "fiind vorba de o vizita privata" si ca "n-a fost vorba despre privatizarea Romgaz" si ca "Adrian Videanu a primit mandat de la Traian Basescu sa discute acest subiect". In urma cu doua zile, HotNews.ro a publicat in exclusivitate informatii despre vizita secreta la Moscova.


A doua zi dupa vizita lui Mircea Geoana la Moscova, liderul PSD a participat la o sedinta CSAT. Pe ordinea de zi a sedintei CSAT din 28 aprilie 2009 s-a aflat si un punct referitor la strategia energetica a Romaniei. "De asemenea, ministrul Economiei, Adriean Videanu, a prezentat o informare cu privire la actualizarea Strategiei Energetice a Romaniei pentru perioada 2007 - 2020 ºi măsuri pentru reorganizarea operatorilor economici cu capital de stat din Sistemul Electroenergetic NaÃional, document care va fi aprobat după ce va fi discutat de către Guvern", se arata pe ordinea de zi a sedintei. Vezi detalii aici.


Vizita ar fi fost aranjata de Boris Golovin, om de afaceri cu interese in domeniul energetic din Romania, despre care presa a scris ca ar fi ex-ofiter GRU. Golovin i-ar spus lui Geoana ca poate aranja o intalnire cu Putin, insa liderul PSD s-ar fi vazut doar cu unul dintre consilierii premierului rus.


Contactat de HotNews.ro, Golovin a negat orice legatura cu liderul PSD si cu vizita sa la Moscova. Initial, Viorel Hrebenciuc si Cozmin Gusa au declarat ca nu stiu nimic despre vizita privata facuta de Geoana la Moscova. Dupa catava ore, Cristian Diaconescu, fost ministru de externe, a confirmat ca Geoana a efectuat pe 27 aprilie o vizita privata la Moscova, dar spune ca nu stie cu cine s-a intalnit liderul PSD, ce a discutat si cat a durat vizita.


Patriciu si Romgaz


Referiri la privatizarea Romgaz a facut Traian Basescu in campania electorala. Pe 24 octombrie, Traian Basescu afirma ca Sorin Ovidiu Vantu, Dinu Patriciu si Dan Voiculescu si-au dezvoltat afacerile sub mandatul lui Ion Iliescu si acum doresc o noua perioada de \'liniste\', pentru a putea pune mana pe companii precum Posta Romana, Romgaz, Transgaz, Conpet sau Oil Terminal.


In februarie 2008, Dinu Patriciu, omul de afaceri care il sprijina pe Crin Antonescu la presedintie, cerea privatizarea celor 200 de licente detinute de compania Romgaz, administrata de stat. Patriciu mai spunea ca statul este un prost manager si ca Romgaz ar trebui desfiintat. Vezi detalii aici despre viziunea lui Dinu Patriciu asupra privatizarii Romgaz, intr-un interviu acordat HotNews.ro in februarie 2008.


In replica, oficialii Romgaz au declarat ca Dinu Patriciu vrea sa fie luate cele 200 de licente cu care opereaza Romgaz dupa principiul nationalizarii. Lucian Stancu, director adjunct la Romgaz a explicat la "Discutia Saptamanii" difuzata de HotNews.ro-BBC ca Romgaz are contracte, pentru 130 de licente, incheiate pe o perioada de 30 de ani. Patriciu declarase ca nu are nici un interes personal pe piata de gaze, insa Romgaz sustine ca omul de afaceri s-a aratat interesat de depozitul de la Margineni.



2009, anul privatizarii


Privatizarea Romgaz s-a aflat pe agenda CSAT inca din 2006. Atunci, presedintele Traian Basescu anunta ca i-a cerut ministrului economiei, Adriean Videanu, ca procedurile de privatizare ale companiilor din domeniul energetic, in special Romgaz, să nu fie accelerate, cel puÃin pană ce rezultatele privatizării Petrom nu vor fi analizate. Tot atunci, Guvernul anunta o posibila amanare cu trei ani a privatizarii Romgaz. Altfel spus, subiectul urma sa revina in actualitate in 2009.


"în trei ani ne putem gandi la privatizarea Romgaz cu un investitor strategic. Pentru moment, varianta asta este exclusa, dar in conditiile in care prin contractul de privatizare statul isi va lua toate masurile de precautie, se poate pune aceasta problema", declarase in iunie 2006 seful Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), Mihai Catuneanu, citat de NewsIn.


Ministrul Videanu a anuntat in luna iunie 2009, dupa o vizita la Moscova, semnarea unui memorandum cu Gazprom, primul de colaboare directa dupa 1989, urmand ca studiul de fezabilitate al viitoarei colaborari sa fie finalizat pana la sfarsitul acestui an. Videanu afirma ca urmeaza sa se realizeze o companie mixta Romgaz - Gazprom, care sa includa si exploatarea depozitului de gaze de la Margineni. Compania nu s-a realizat, nici studiul de fezabilitate.



de Dan Tapalaga HotNews.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.