Ultima oră

POLITICA:Ce nu s-a vazut la televizor in ziua cand a cazut la vot cabinetul Croitoru

Ziarul de Vrancea
5 nov 2009 731 vizualizări
Adriean Videanu (PDL) se intretine radios cu Adrian Nastase (PSD) si bat palma ca doi vechi prieteni. Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu si Cristian David gasesc si ei timp sa discute ca intre doi fosti colegi de guvern si de partid.

Ziua in care Guvernul Croitoru a picat la vot a insemnat si altceva decat discursuri si atacuri intre PDL si majoritatea formata din PSD, PNL si UDMR. Rivalii de la televizor par buni amici in culise. Au fost la votul de miercuri si personaje politice complet autiste. Tot vacarmul zilei a trecut pe langa un ministru PD-L, cufundat in lectura. Imperturbabil, Paleologu a citit si subliniat intr-o carte.



Sedinta din 4 octombrie in care a fost supus la vot cabinetul premierului propus Lucian Criotoru a inceput cu o pauza de 45 de minute timp in care senatorii si deputatii si-au cautat locurile in sala ori au intarziat. Daca la votul motiunii din 13 octombrie, in urma caruia a cazut cabinetul Boc, pe holurile parlamentului parlamentarii misunau continuu si negociau voturi, la votul de miercuri, 4 octombrie, nimeni nu se agita.


Inainte ca premierul desemnat sa isi rosteasca discursul in sala, senatorul PSD Ion Vasile presedintele comisiei pentru sanatate publica a Senatului, a intrat cu un brat de masti medicale. Le-a impartit colegilor in speranta ca vor scapa de virusul gripei porcine. Mai tarziu au primit masti si ministrii propusi de Croitoru.


Ministrul Justitiei Catalin Predoiu a stranutat de cateva ori pe holurile Parlamentului in timp ce Roberta Anastase a folosit asiduu servetelele de unica folosinta. La inceputul sedintei ministrul Culturii, Theodor Paleologu era impasibil, citea dintr-o carte.


In timp ce Lucian Croitoru isi expunea motivele pentru care ar fi bun de premier, senatorii si deputatii isi vedeau fiecare de treaba. Majoritatea parlamentarilor au preferat sa se joace cu telefoanele mobile, sa citeasca presa, sa citeasca ziarele pe internet sau sa isi impartaseasca o glumita. Nici ministrii propusi de Lucian Croitoru nu erau mai atenti. Ministrul Paleologu era in continuare cufundat in lectura.


A inceput sarabanda discursurilor politice. Mai aparte a fost dialogul in versuri dintre Lucian Croitoru, Varujan Vosganian si Crin Antonescu.




Seindinta a fost apoi intrerupta si reluata, pentru ca PSD sa isi supuna la vot propunerea legata de bugetul pentru anul 2010. Pret de cateva zeci de minute, PSD si PD-L s-au duelat in declaratii si acuze. Theodor Paleologu era de nemiscat, citea din carte si sublinia.


Intre timp, parlamentarii au ajuns la votul zilei: validarea sau invalidarea cabinetului Croitoru. In scena a aparut Elena Udrea, prezenta fostului ministru i-a atras atentia chiar si lui Mircea Geoana. "Ati vazut cum e imbracata Udrea? Ati vazut in ce culori? E ciclam, e tipatoare!", a exclamat Geoana. Udrea a fost rapid inconjurata de diversi politiceni care au tinut sa ii pupe mana sau sa ii sopteasca ceva la ureche. A inceput apoi votul cu bile albe si bile negre.


Daca langa urna erau masati observatorii partidelor care trageau cu ochiul la cine si cum voteaza in spate se derulau diverse intamplari haioase si cu talc. In spatele tribunei unde stateau ministrii, Adriean Videanu, inca interimar la Economie si Sanatate, s-a intretinut minute in sir cu Adrian Nastase. Cei doi au vorbit, au ras, s-au imbratisat si si-au dat mana calduros. Cand au iesit din sala, Adriean Videanu i-a deschis reverentios usa lui Nastase, care i-a cerut sa iasa primul. Cei doi au iesit zambind. Ministrul Paleologu infrunta rumoarea din sala apropiindu-si cartea si mai mult de ochi.


Intr-un alt colt, o alta intalnire de taina. De aceasta data protagonisti au fost: ministrul Justitiei, Catalin Predoiu si fostul ministru al Internelor, Cristian David. La cativa pasi de ei, Crin Antonescu isi freca palmele si se bucura de cursul votului. In spatele sau Ludovic Orban impartasea si el bancuri cu colegii sai liberali. Incalzit de glume Ludovic Orban a mimat ca se da cu capul de un birou:)




In timp ce se numarau voturile, pe holuri alti parlamentari faceau si ei glumite cu fotografii acreditati la eveniment. "Hai fa-mi poza ca eu sunt urmatoarea propunere de premier", a spus un parlamentar. Dupa care catre fostul ministru pesedist Constantin Nita: "Pozeaza-l si pe domnul Nita si el va fi propus de premier. E bun de premier".


S-au numarat voturile si cabinetul Croitoru a picat. In sala nimeni nu mai astepta rezultatul. Pentru ca anuntul sa fie oficial, cei zece parlamentari care, totusi, au ramas in sala au asteptat cateva minute sa apara Mircea Geoana. In timp ce Valeriu Zgonea de la PSD citea rezultatul votului catre o sala goala, la tribuna Guvernului au mai ramas doar patru ministri. Paleologul era printre ei. Din nou anunturile oficiale nu il impresionau, lectura a fost mult mai interesanta.


Ziua s-a incheiat cu o mica rautate a unui fost ministru PSD. Intoarsa din sala de sedinta, a intrebat un parlamentar PDL cu un zambet malitios pe chip: "Ce s-a intamplat? Chiar a cazut guvernul?"



de Attila Biro HotNews.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.