Ultima oră

Pasunea de la Sihlea a ramas pirloaga

Doina Ganea
5 nov 2009 1177 vizualizări
Crescatorii de animale se pling ca nu au unde sa-si pasuneze animalele fiindca Primaria a risipit banii pe lucrari de ameliorari fara rezultat

Anul trecut Primaria Sihlea a primit prin programul subventiei pe suprafata 1,2 miliarde de lei pentru insamintarea si reinsamintarea izlazurilor comunale. Aceasta suma, alocata de Agentia de Plati si Interventii in Agricultura (APIA) Vrancea, era prevazuta pentru reinsamintarea a 50 ha de pasune. Din acesti bani o parte a fost folosita in toamna lui 2008 pentru o noua insamintare a izlazurilor, dar fara nici un rezultat vizibil. Din acest motiv, intr-o sedinta recenta a CL Sihlea, democrat-liberalul Valeriu Coman a cerut documentatia si avizul de receptie pentru lucrari, precum si explicatii privind situatia izlazurilor la zi. Explicatia pe care a primit-o de la primarul comunei Sihlea, Ene Stoica, ca a fost seceta si de aceea nu se vad rezultate, a fost nesatisfacatoare. «In total avem 1.000 ha de pasune la Sihlea si pentru acesta suprafata am primit de doi ani subventie la hectar. Prima data am incercat sa refacem pasunea centrala din Sihlea, care este de vreo 250 de ha. Din aceasta suprafata am dorit sa reabilitam primele 50 ha pe care le-am insamintat, dar rezultatele nu au fost cele scontate. Este o pasune pe care nu s-a lucrat, nu s-a insamintat, nu s-au pus ingrasamint de mai bine de 25 de ani. A fost si seceta si asta a dus la pierderi. Se intimpla sa se distruga si recolte din cauza secetei, nu numai pasuni», a conchis primarul Ene Stoica. Deoarece actiunea din toamna anului 2008 nu a avut rezultatul dorit, in primavara anului 2009 s-a facut o noua insamintare. Dar nici de data asta rezultatul nu a fost cel scontat. "Nu mai este iarba pe izlaz, numai buruieni pe care animalele nu le maninca. Decit sa moara de foame, mai bine le vind. A tot zis primarul ca s-a reinsamintat izlazul, dar nu se vede nimic!", a spus un crescator de animale din zona. Pentru ca situatia este destul de grava, Primaria a mai facut o cerere si in vara asta a mai primit o subventie de aproape doua miliarde de lei vechi. Aceasta suma a fost pusa la bataie pentru ameliorarea izlazurilor in primavara anului viitor. «Am organizat o licitatie chiar zilele trecute pentru reinsamintarea unei suprafete de 50 ha si tratarea cu ingrasaminte a unei suprafete de 100 ha. Valoarea contractului de licitatie este de 1,290 de miliarde de lei. Lucrarile vor fi demarate in primavara anului viitor pentru ca acum nu mai este o vreme potrivita. Eu cred insa ca nu e problema cu doua-trei vacute care n-ar avea unde sa pasuneze, e cu totul altceva. Cred ca nu primesc suficienta subventie de la stat pentru dezvoltarea acestei ocupatii. Noi avem suficienta pasune. In urma cu citiva ani aveam peste 2.000 de capete de bovine in toate cele patru sate ale comunei Sihlea. Acum daca mai adunam de 500 de capete in toata comuna», s-a justificat primarul Ene Stoica. (Doina GANEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.