Ultima oră

LIFE: Utile 04.11.2009

Ziarul de Vrancea
4 nov 2009 677 vizualizări
Cinci mituri medicale infirmate; Testosteronul creste si apetitul sexual al femeilor; Consumul de fast-food duce la depresie; Frigul modifica reactiile organismului

Sucurile acidulate dietetice, risc pentru rinichi. Persoanele care beau zilnic cel putin doua tipuri de bauturi acidulate dietetice (cu indulcitori artificiali) prezinta un risc dublu de a se imbolnavi precoce de insuficienta renala, informeaza un studiu al cercetatorilor americani, publicat in editia on-line a cotidianului Daily Mail. Specialistii de la Brigham and Women\'s Hospital, o institutie de invatamant asociata Universitatii Harvard, au realizat testarea pe un esantion de aproximativ 3.000 de femei. Ei au tinut seama si de alti factori - precum varsta, tensiunea arteriala, nivelul glicemiei si afectiunile cardiovasculare, dependenta de fumat - si au demonstrat ca riscul de a suferi de o insuficienta renala se dubleaza in cazul persoanelor care beau regulat sucuri dietetice, scrie Gandul.


Frigul modifica reactiile organismului. Temperaturile scazute agraveaza bolile cardiovasculare si respiratorii. Anumite medicamente care actioneaza asupra sistemului nervos central afecteaza mecanismele naturale prin care corpul se apara de frig. In perioadele reci, frisoanele (reflex al activitatii musculare), vasoconstrictia cutanata (diminuarea circulatiei sangelui la nivelul pielii) si cresterea ritmului cardiac sunt reactii normale de termoreglare ale organismului, scrie Adevarul.


Consumul de fast-food duce la depresie. Peste 3.500 de persoane cu varsta mijlocie au participat la studiul realizat de cercetatorii de la Colegiul Universitar din Londra. Jumatate dintre subiecti au consumat alimente sanatoase (fructe, legume, peste), iar cealalta jumatate au mancat produse alimentare de tip fast-food. Potrivit rezultatelor, cei care au mancat alimente sanatoase au avut un risc cu 26% mai mic de a suferi de depresie in viitor. In schimb, cei care au consumat alimente grase au avut un risc cu 58% mai mare de a suferi de depresie, scrie Libertatea.


Testosteronul creste si apetitul sexual al femeilor. O echipa de cercetatori americani au constatat ca femeile care nu se sfiesc sa-si asume riscuri au un apetit sexual crescut, comparativ cu cele care nu-si incearca norocul. Oamenii de stiinta de la Universitatea Chicago spun ca testosteronul, hormonul masculin, este vinovat de acest lucru. Acest hormon "hraneste" dorinta sexuala atat in cazul barbatilor, cat si in cel al femeilor. Mai mult, testosteronul este asociat cu competitivitatea si dorinta de dominare, scrie Gandul.


Prea mult somn accentueaza oboseala. In loc sa fie mai "in forma", oamenii se simt de obicei mai rau dupa multe ore de somn. Cei care incearca sa "recupereze" lipsa somnului din timpul saptamanii dormind 12 ore in weekend se pot trezi si mai obositi. Excesul constant de somn poarta denumirea medicala de hipersomnie si impune consultul medical. La baza lui pot sta multiple cauze. De exemplu, somnul prelungit poate fi incercarea organismului de a compensa o calitate proasta a acestuia, scrie Adevarul.


Cinci mituri medicale infirmate. Cea mai mare parte a caldurii din organism este eliminata prin cap. Guma de mestecat ramane in organism timp de sapte ani. Daca ridicam obiecte grele suntem in pericol de a face hernie. In fiecare zi auzim sau citim tot felul de informatii sau avertismente cu privire la corpul nostru, care, in timp, s-au dovedit neadevarate. Cu toate acestea, exista inca persoane, printre ele chiar si medici, care acorda credit unor astfel de mituri. O carte recent scoasa pe piata de catre doi pediatri analizeaza in detaliu o mare parte dintre aceste afirmatii ajunse la faza de lege nescrisa, demonstrand, cu dovezi clare, ca ele nu sunt nimic altceva decat povesti, scrie EvZ.



de R.B. HotNews.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.