Ultima oră

Gripa porcina, la portile Focsaniului

Ziarul de Vrancea
3 nov 2009 2553 vizualizări
Doi focsaneni sint suspectati ca au fost infectati cu noul virus AH1N1 u acestia au intrat in contact cu un barbat din Galati care a adus cu el virusul din Anglia u din cauza numarului tot mai mare de imbolnaviri, spitalele vor intra in carantina u imunizarea cu vaccinul pandemic va începe la sfirsitul lunii noiembrie, insa dozele nu sint suficiente u in scoli, copiii vor fi obligati sa poarte masti de protectie, daca unul dintre colegi da semne de boala u gripa AH1N1 poate fi transmisa si de persoanele care nu prezinta simptomele bolii u in spatele unui bolnav sint zece purtatori ai virusului

Gripa porcina se apropie cu pasi repezi si de Vrancea. Dupa ce in ultima saptamina 174 de persoane din tara s-au infectat cu virusul AH1N1, au aparut si in Vrancea primele doua suspiciuni de boala. Este vorba de doi focsaneni de 27 de ani, sot si sotie, care au apelat la ajutorul medicilor dupa ce au aflat ca au intrat in contact cu o persoana diagnosticata cu aceasta boala. Cei doi tineri au mers ieri la Spitalul Judetean de Urgenta "Sf. Pantelimon" si au solicitat sa fie consultati. Probele de singe au fost recoltate de cadrele de la Directia de Sanatate Publica (DSP), acestea fiind trimise la Institutul Cantacuzino. "Sint doua persoane care au intrat in contact cu un barbat din Galati, care a fost infectat cu noul virus AH1N1. Asteptam rezultatele de la laborator. Cele doua persoane nu au nici un simptom specific gripei", a declarat dr. Catalin Graur, directorul DSP. Focsanenii risca sa se imbolnaveasca pentru ca au intrat in contact cu un prieten din Galati de 54 ani, care a venit din Anglia la sfirsitul lunii octombrie. Barbatul, adus de la aeroport de cei doi focsaneni, a fost diagnosticat cu aceasta afectiune ulterior. "Stiind ca au intrat in contact cu o persoana, care ulterior a fost infectata cu virusul AH1N1, acestia au venit pentru un control. Starea lor era buna", a precizat Oana Racu, de la Biroul de Presa al Spitalului. Focsanenii sint obligati acum sa stea izolati in casa pina se va confirma sau infirma prezenta virusului in organism. Potrivit articolului 308 din Codul Penal, "nerespectarea masurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor molipsitoare, daca a avut ca urmare raspindirea unei asemenea boli, se pedepseºte cu inchisoarea de la o luna la doi ani sau cu amenda".


Spitalele, in carantina


La nivel national, din luna mai, atunci cind s-a inregistrat primul caz de imbolnavire cu virusul AH1N1, si pina in prezent, au fost inregistrate 555 de imbolnaviri. Astfel, comitetul de coordonare pentru gripa a decis ieri ca toate unitatile spitalicesti sa intre in carantina, ceea ce inseamna ca vor fi limitate vizitele la bolnavi si va fi restrictionat numarul apartinatorilor care vor avea acces in spital. De asemenea, in Unitatile de Primiri Urgente vor fi organizate fluxuri separate pentru triajul bolnavilor cu gripa si urmeaza ca Ministerul Sanatatii sa distribuie medicamente antivirale si catre spitalele de boli infectioase judetene, pentru achizitionarea in caz de urgenta. De asemenea, Ministerul Sanatatii va aloca 27 de milioane de lei pentru achizitionarea de masti si dezinfectanti. Si vaccinarea antigripala cu vaccinul pandemic este mai aproape de start. Actiunea va incepe la sfirsitul lunii noiembrie. Campania de vaccinare va fi realizata cu vaccinul ANTIGRIP realizat de catre Institutul Cantacuzino din Bucuresti, serul urmind sa fie folosit doar de catre specialistii implicati in campania de vaccinare gratuita. Romania are un stoc de 400.000 de doze de medicamente antivirale, iar 1.375.000 de doze sint in procedura de achizitie. Specialistii spun ca numarul de doze este foarte mic, in conditiile in care se vorbeste tot mai mult de o pandemie de gripa porcina, care face victime in fiecare zi.


In spatele unui bolnav sint zece purtatori


Medicii spun ca nu e de glumit cu noul virus gripal, in conditiile in care la nivel mondial mor tot mai multi oameni din cauza acestei boli. La ora actuala virusul circula in toata lumea, pentru ca si oamenii calatoresc foarte mult. Noua gripa se transmite de la om la om atit pe cale aeriana (vorbit, stranut, tuse) cit si prin contactul direct cu bolnavul sau cu diferitele obiecte personale ale bolnavului. Primele simptome ale bolii sint tuse seaca, secretii nazale apoase, jena in git si febra intre 37,5 si 38,5 grade. Persoanele care prezinta simptome asemanatoare gripei se vor izola de restul familiei si se vor prezenta la medicul de familie pentru stabilirea diagnosticului si a conduitei terapeutice. Specialistii spun ca gripa AH1N1 poate fi transmisa si de persoanele care nu prezinta simptomele bolii. In spatele unui bolnav sint zece purtatori ai virusului, de aceea respectarea normelor elementare de igiena si izolarea la domiciliu sint masuri esentiale pentru prevenirea maladiei. (Raluca MANOLACHE)


Controale in scoli


Gripa porcina ii aduce in scoli si pe inspectorii sanitari de la directia de control pentru sanatate publica. Inspectorii vor fi cu ochii pe conditiile din scoli si vor monitoriza daca in unitati exista produse dezinfectante, dar si masti medicale de unica folosinta. In scoli ar trebui sa existe minim 1-2 cutii cu masti medicale, masura avind doar caracter de protectie pentru copii impotriva unei eventuale aparitii a gripei noi. Masca ar urma sa fie purtata in cazul in care un copil va da semne de infectare cu virusul AH1N1. Inspectorul scolar general, Iordache Bostan, spune ca astazi dimineata va organiza o sedinta cu directorii de scoli, pentru a trata in amanunt aceasta problema. Oficialul scolar da asigurari ca in scoli deja s-au luat masuri preventive. "In fiecare unitate scolara exista un comitet de gripa, format din cinci membri. Din fericire, pina in acest moment nu avem nici un semn cum ca ar fi imbolnaviri in scoli", spune seful ISJ. Acesta a mai mentionat ca unele unitati deja s-au aprovizionat, din fonduri proprii, cu masti de protectie. Printre scolile fruntase se numara Liceul de Arte "Gh. Tattarescu", Scoala "Duiliu Zamfirescu" si Scoala "Nicolae Iorga". (I. N.)







În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
, acum 739392 zile, 2 ore, 23 minute, 59 secunde
Se evidentiaza scoala n.iorga pentru ca are director pnl-ist domnule dovleac, nu-i asa, pentru sunt si alte scoli mult.mult, mai dotate decat acestea pe care le-ati mentionat ,dar nu au directori citeste integral
, acum 739392 zile, 2 ore, 23 minute, 59 secunde
In loc de a va repezi panicati pentru a incasa un vaccin daunator, mai bine aflati ce trebuie facut pentru 10 minute/zi ca sa ramaneti perfect sanatosi: http://wp.me/pAmVJ-gx
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.