Ultima oră

REVISTA PRESEI CENTRALE: Subiectele Zilei 02.11.2009

Ziarul de Vrancea
2 nov 2009 706 vizualizări
Tanarul Ion Iliescu, "un bun agitator ; Legalizarea prostitutiei: 49% contra, 45% pentru; Cum lupta M.A.I. cu coruptia interna: arestati, cerecetati si reangajati in politie; Bugetul de pensii, capusat de 200.000 de bolnavi inchipuiti

Tanarul Ion Iliescu, "un bun agitator". Fisa de cadre din 1953 a fostului presedinte, "ratacita" in tranzitie, dezvaluie cateva dintre trasaturile unei personalitati in formare. Fisa de cadre a primului presedinte al Romaniei postdecembriste este doar un soi de foaie de parcurs, un punct intermediar al unei cariere care nu putea fi decat stralucita. Doua file, cateva zeci de randuri despre tanarul tovaras Iliescu Ion, o fisa aproape fara cusur. Desi aproape "nevinovat", documentul a ratacit pana acum, alaturi de alte cateva sute de biografii constituite in "dosare-anexe", prin cutiile ingalbenite ale birocratiei. Cercetatorii de la Arhivele Nationale insira in prezent sub ochii publicului mici piese din puzzle-ul comunismului romanesc. Integral in EvZ.


Legalizarea prostitutiei: 49% contra, 45% pentru. Votantii lui Basescu si ai lui Antonescu sustin intr-o mai mare masura ca persoanele prinse cu o doza de drog pentru consum sa nu fie inchise, precum si legalizarea prostitutiei. Aproape trei sferturi dintre romani, adica 73%, cred ca persoanele prinse cu o cantitate foarte mica de droguri pentru consum propriu ar trebui sa fie trimise la tratament, nu la inchisoare. Integral in EvZ.


Cum lupta M.A.I. cu coruptia interna: arestati, cerecetati si reangajati in politie. Desi in ultimii ani au fost cercetati pentru coruptie mii de politisti, foarte putini dintre acestia au fost condamnati la inchisoare. In acest moment doar 11 cadre din Ministerul Administratiei si Internelor se afla dupa gratii, cu toate ca, din 2006 pana in prezent, numarul celor cercetati s-a ridicat la peste 6.000, potrivit unei statistici a Directiei Generale Anticoruptie. Cele mai multe dintre dosare treneaza in diferite stadii ale anchetelor, unele au ajuns chiar sa se judece la instante, dar nu s-au soldat pana acum cu solutii definitive. Lipsa de eficienta a sistemului judiciar romanesc, din acest punct de vedere, a condus la aparitia unor situatii paradoxale, scrie Romania Libera.


Bugetul de pensii, capusat de 200.000 de bolnavi inchipuiti. De aproape doi ani Romania se confrunta cu o situatie incredibila, unul din cinci pensionari este incadrat cu pensie de invaliditate, iar ponderea acestora e in continua crestere. Totusi, reforma pensiilor ar putea scoate la iveala, printre altele, ca aproximativ 150-200.000 din cei peste 900.000 de pensionari pe caz de boala sunt incadrati ilegal. Integral in Romania Libera.


Veterani de razboi inselati de patrie. Multi eroi ramasi in viata din cel de-Al Doilea Razboi Mondial primesc, pentru fapte de arma, doar cateva sute de lei, in loc de terenul pentru casa stabilit prin lege. Dupa ani grei de razboi, veteranii decorati se lupta in instante chiar cu statul pe care l-au aparat. Batrani si bolnavi, multi dintre ei si-au pierdut speranta. In 1994, statul roman a dat o lege speciala pentru veteranii de razboi: cei decorati pentru fapte de curaj aveau dreptul la 500 de metri patrati de teren, intravilan, sau la un hectar arabil, scrie Evz.


Noi reguli la CFR: ce primesti daca intarzie trenul. Regulamentul comunitar 1371/2007 va intra in vigoare la 3 decembrie in toate statele membre ale Uniunii Europene, inclusiv in Romania, si are ca scop protectia drepturilor calatorilor si imbunatatirea calitatii serviciilor de transport feroviar. Cel mai greu de aplicat prevederea, in conditiile starii deplorabile a infrastructurii romanesti, este cea care instituie dreptul calatorilor de a cere despagubiri de 25% din pretul biletului, in cazul in care trenul a avut o intarziere mai mare de 60 de minute, si de 50% daca intarzierea a depasit doua ore. Integral in Gandul.


Sase raniti in explozia unei galerii subterane din judetul Buzau. Noua muncitori ai companiei Hidroconstructia S.A. au fost surprinsi, aseara, de o explozie intr-o galerie subterana din localitatea buzoiana Nehoiasu, informeaza Mediafax. Sase persoane au fost ranite si trei dintre acestea se afla in stare grava. Toti muncitorii au fost scosi din galeria in care s-a produs deflagratia, iar cei raniti au fost transportati la spitalul din orasul Nehoiu. Lucratorii au fost salvati de o echipa specializata a companiei la care sunt angajati. Integral in EvZ.


Notarii resping raportul Consiliului Concurentei, acuzand institutia de "trucuri ieftine". Notarii resping raportul Consiliului Concurentei si spun ca onorariile se inscriu in media europeana, afirmand ca investigatia din care rezulta ca taxele notariale pentru o tranzactie imobiliara sunt de 14 ori mai mari fata de Germania incita opinia publica si denigreaza institutia notariatului. Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania (UNNPR) a aratat ieri, intr-un comunicat, ca institutia Consiliul Concurentei, a carei prima indatorire ar trebui sa fie obiectivitatea, "dezinformeaza grav opinia publica, uzand de trucuri ieftine pentru a ajunge la concluzii eronate si tendentioase". Integral in Gardianul.



de S.P. HotNews.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.