Ultima oră

Focsaniul - si cu strazi nereparate si cu banii luati

Doina Ganea
2 nov 2009 2574 vizualizări
Traiasca Vega si impozitele galatenilor! Chiar daca strazile si bulevardele din Focsani nu arata deloc bine, cetatenii trebuie sa plateasca penalitati de 3,7 miliarde de lei vechi firmei constructoare, care a obtinut cistig de cauza intr-un proces cu Primaria Focsani u firma Vega "93 Galati are de primit 5 miliarde de lei vechi din bugetul local pentru lucrari realizate in Obor, dar neplatite u numai penalitatile de ridica 80% din valoarea lucrarilor executate si neachitate u sumele au iscat discutii aprinse la ultima sedinta de Consiliu Local u omul de afaceri Corneliu Istrate sustine ca anul trecut municipalitatea nu i-a platit nici un ban pe lucrarile realizate, insa primarul Bacinschi crede ca miliardarul a facut o confuzie, dat fiind ca are o sumedenie de contracte pe bani publici in judet

Bugetul de cheltuieli al Focsaniului a fost suplimentat la sedinta Consiliului Local de saptamina trecuta cu suma de 3.582.000 de lei. "Partea leului" a fost luata de firma galateana Vega "â„¢93, cea care a cistigat contractul de asfaltare a strazilor din municipiu. Penalitatile pe care trebuie sa le plateasca Primaria Focsani firmei Vega "â„¢93 Galati, care se ridica la 80% din lucrarile executate si neachitate, i-a uimit si pe consilieri. In cadrul proiectului privind rectificarea bugetara era prevazuta alocarea sumei de 3,7 miliarde de lei vechi "pentru achitarea penalitatilor datorate pentru neplata la termen a unor lucrari de reabilitare strazi din cartierul Bahne, stabilite prin hotarire judecatoreasca". Tot in cadrul sedintei au mai fost alocati 5 miliarde de lei vechi pentru plata unor lucrari executate in zonele Obor si Vilcele. "Cum s-a ajuns la aceste penalitati? Nu putem renunta la reparatiile de pe strazile din proiect, ca tot vine iarna? Sa le facem in primavara!" a cerut consilierul Danut Popoiu (PD-L). Consilierii au vrut sa stie de ce Primaria a fost obligata de instanta sa plateasca penalizari catre Vega, pentru ca nu s-au achitat sumele initiale, la timp. Aceasta in conditiile in care toata lumea stia ca banii pentru strazi veneau dintr-un imprumut de 500 de milioane de lei de la o banca austriaca intrata in faliment din pricina crizei economice. Surpriza afacerii cu asfaltari o constituie insa declaratia patronului de la Vega "â„¢93 Galati, Corneliu Istrate, care ne-a spus ca Primaria n-a facut nici o tragere din imprumutul de la Dexia si ca timp de un an a realizat asfaltarile pe banii lui. Primarul Decabal Bacinschi sustine insa ca patronul nu s-a referit la Focsani, ci probabil la alte lucrari.


Chiar si in litigiu Vega primeste lucrari


Aparitia acestei decizii de plata a penalitatilor catre o firma care de ani buni este abonata la banii publici in Vrancea, acum, cind la Primaria Focsani a poposit un audit al Camerei de Conturi, a parut cel putin ciudat. Unele surse din rindul consilierilor cred ca banii din penalitati ar putea merge pentru sustinerea campaniei electorale a PSD. Edilul sef a dat asigurari ca doar platile si lucrarile cu firma Vega au fost blocate si ca asta nu are nici o legatura cu controlul de audit. "Din ianuarie s-a dat dispozitia de incetare a lucrarilor. Curtea de Conturi se afla in control la noi si va sta doua luni. Verifica situatia pe anul 2008, nu avem nici un cont blocat", a spus Decebal Bacinschi. Seful executivului local a explicat ca Vega Galati a dat Primaria in judecata pentru plata unor lucrari si penalitati de intirzieri la plata. Municipalitatea a pierdut la Galati, iar Vega a cistigat printr-o hotarire definitiva si irevocabila plata lucrarilor executate si neachitate, in valoare de 5 miliarde de lei vechi, plus penalitati in valoare de 3,7 miliarde de lei vechi, adica mai mult de 80% din valoarea lucrarilor executate si neachitate. Alesii locali au spus ca nu cunosc un caz similar in tara in care o primarie sa fie data in judecata de o firma, dar tot aceeasi firma sa cistige lucrari in continuare. "In toata activitatea mea de om de afaceri nu am auzit ca o firma sa dea in judecata pe alta si sa primeasca in continuare lucrari de la cea pe care a dat-o in judecata. Pai nu se putea ajunge la o intelegere, de ce era nevoie de instanta daca e un partener mai vechi al Focsaniului?", a intrebat consilierul liberal Gheorghe Stan. In continuare consilierii au vociferat in legatura cu aceasta plata pe care o considera ciudata, suspectind ca Primaria nu si-a aparat toate sansele in instanta. "Eu cred ca ar fi trebuit explicat onoratei instante ca cei de la care am imprumutat banii au intrat in faliment si nu din vina noastra nu s-au platit lucrarile", a spus presedintele de sedinta Romeo Paul Postelnicu. Pedelistii nu au vrut sa voteze proiectul, dar el a trecut cu 11 voturi pentru, din care 9 de la PSD si doua voturi de la PNL, restul fiind abtineri.


Corneliu Istrate: "Nu s-a facut nici o tragere din imprumut"


Din imprumutul aprobat de 500 de milioane de lei la Banca Dexia edilii Focsaniului sustin ca pina la 20 decembrie 2008 s-au facut trageri de 280 de milioane de lei pentru plata lucrarilor la drumurile din municipiu. Pe de alta parte, patronul firmei Vega "â„¢93 Galati, Corneliu Istrate, ne-a explicat ca timp de un an nu a primit de la Primaria Focsani nici un leu pentru lucrari fiind nevoit sa se imprumute la banca si sa achite acum dobinzi. "Nu mi-au dat anul trecut nici un ban. Am facut totul pe banii mei, cu imprumuturi bancare si cu dobinzi. Am devize si cecuri cu care pot dovedi ca nu mi-au facut nici o plata anul trecut. Mi-au zis ca au niste bani intr-un cont la Dexia dar dupa cite stiu eu nu au facut nici o tragere. Cind au vrut sa faca o tragere Dexia deja intrase in faliment si n-au mai putut", a afirmat omul de afaceri Corneliu Istrate. Intrebat de ce continua sa aiba lucrari la Focsani in conditiile in care este platit cu intirziere, Istrate si-a mai nuantat pozitia. "M-au prins la mijloc ca aveam utilajele si materialele in zona si am mai facut niste asfaltari, dar era o lucrare mica, de vreo 400.000 de lei. De achitat mi-au achitat tot. Ultimele lucrari din contract au fost de vreo 60 de miliarde de lei vechi. La ora asta Primaria Focsani nu mai are nici o datorie la mine", ne-a precizat Corneliu Istrate. Aspectul a fost confirmat si de primar. Singura nesincronizare a declaratiilor celor doi apare in cazul imprumutul Dexia. "Cred ca dl. Istrate s-a referit la alte lucrari, nu la noi, ca are mai multe prin judet. Cine stie ce-a vrut sa spuna cu Dexia... Nu e adevarat, noi am facut tragere din imprumut, altfel de unde aveam sa-i fi dat 280 de miliarde de lei vechi? La astia am mai adaugat inca 55 de miliarde anul acesta, plus cele 5 miliarde aprobate in ultima sedinta a Consiliului Local, se face de 340 de miliarde de lei. Acum nu avem nici o datorie la Vega", a tinut sa ne asigure primarul Bacinschi. O problema ar putea sa apara prin faptul ca doar 50% din contractul cu Vega s-a derulat, restul lucrarilor inca mai asteapta sa fie executate inclusiv de catre antreprenor.


Cu oferta mica se ia contractul mare


Pina acum, anul 2009 a fost unul foarte profitabil pentru Vega "â„¢93. Chiar daca a avut un proces cu Primaria Focsani, firma omului de afaceri a mai obtinut un contract in valoare de 436,975 RON cu Directia de Dezvoltare Servicii Publice din subordinea Primariei pentru intretinerea si reparatia unor strazi. Pe 22 iunie, Consiliul Judetean (CJ) Vrancea i-a atribuit firmei Vega "â„¢93 un contract de 2 milioane de euro pentru reabilitarea mai multor poduri de pe DJ 204 E si de pe DJ 205 D. Societatea a cistigat contractul in cadrul unei licitatii la care a fost singurul participant. Criteriul de atribuire a fost cel al "celei mai avantajoase oferte din punct de vedere economic". Contractul pentru reabilitarea podurilor nu este singurul atribuit firmei. De fapt, acesta este chiar cel mai mic, intrucit pe 25 iunie CJ le-a mai dat unul de 5,5 milioane de euro. De data acesta la licitatie au participat mai multe firme, astfel ca asfaltatorii lui Oprisan au ales calea sigura pentru a cistiga: oferta mai mica decit valoarea estimata a contractului. Astfel, in caietul de sarcini lucrarile fusesera evaluate la 27,3 milioane lei (fara TVA), iar oferta cistigatoare a fost de 19,4 milioane lei (fara TVA), adica cu 7,9 milioane mai putin decit valoarea estimata a contractului. în ultimii ani aceasta a fost metoda cel mai des folosita pentru cistigarea contractelor de asfaltari: oferta mult subevaluata, iar ulterior acte aditionale pentru contractul mic, care va ajunge mare sau foarte mare. Luna trecuta, inca o data Vega "â„¢93 a cistigat contracte in valoare de aproape 3 milioane de euro pentru modernizarea a 12 kilometri de drumuri judetene. Numai anul acesta Vega a cistigat in Vrancea 10 contracte, in valoare de 91 de milioane de lei, adica peste 21 milioane de euro. Vega lucreaza de zor si la reabilitarea cladirii fostei Prefecturi pentru care are de incasat peste 16 milioane de lei. In pofida atitor milioane de euro incasate din Vrancea, Vega are sediul social in Galati, iar banii din impozitele pe profit si salarii merg, evident, in vistieria municipiului de pe Dunare. (Doina GANEA)






În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739397 zile, 4 ore, 2 minute, 15 secunde
Daca Bacinschi crede ca Istrate a facut o confuzie eu imi permit sa cred ca Bacinschi e bou. Pai daca instanta i-a dat dreptate pe lucrarile alea care le zice el inseamna ca nu e nici o confuzie, deci citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.