Ultima oră

REVISTA PRESEI CENTRALE: Subiectele Zilei 30.10.2009

Ziarul de Vrancea
30 oct 2009 569 vizualizări
Romania - la un pas sa fie inchisa de gripa A-H1N1; Romania produce de zece ori mai multi teologi decat in "89; Criza aduce scoala cu 50 de ani in urma, iar Laserul de la Magurele, o poarta spre "noua fizica"

Romania "" la un pas sa fie inchisa de gripa A-H1N1. Romania a fost la un pas de a fi inchisa din cauza evolutiei rapide a imbolnavirilor cu virusul A-H1N1v. In Comitetul de coordonare pentru gripa instituit la Ministerul Sanatatii s-a propus interzicerea intrunirilor publice. Propunerea a cazut la vot, a precizat pentru Gandul prof. dr. Molnar Geza, presedintele Societatii romane de epidemiologie, membru al Comitetului. In schimb, Bulgaria a luat deja aceasta masura in trei dintre orasele unde virusul si-a facut simtita prezenta. De altfel, Romania sta foarte prost la capitolul "masuri de prevenire", planul de combatere a pandemiei nefiind respectat. Vaccinarea sezoniera impotriva gripei normale n-a inceput, iar Guvernul n-a achizitionat si n-a distribuit dezinfectante si masti de protectie, scrie Gandul.


Romania produce de zece ori mai multi teologi decat in "â„¢89. Romania are peste 17.000 de preoti si aproape 20.000 de angajati neclericali (tarcovnici, lumanarese), care au primit in 2008 salarii de la stat in valoare de aproximativ 50 de milioane de euro, iar anul acesta suma aproape s-a dublat. In facultatile de teologie din toata tara isi asteapta, an de an, randul la o parohie sau un loc pe piata muncii religioase 10.000 de studenti, de zece ori mai multi decat in 1989, noteaza EvZ.


Romania, tara in care notarii castiga mai mult decat in Germania. Chiar daca au salarii mult mai mici, romanii platesc de 14 ori mai mult decat nemtii pentru o tranzactie notariala. Din costul total al unei tranzactii, 16% merge la notar. Desi romanii castiga de sapte ori mai putin decat media europeana, costul real al serviciilor notariale (tinand cont de puterea de cumparare) la o tranzactie de 100.000 de euro este de 14 ori mai mare decat in Germania. De asemenea, romanii platesc de sapte ori mai mult si decat portughezii, de cinci ori mai mult decat francezii, de sase ori mai mult decat spaniolii si austriecii si de patru ori mai mult fata de belgieni, este concluzia unui studiu realizat de Directia Servicii din cadrul Consiliului Concurentei (CC), scrie Gandul.


Criza aduce scoala cu 50 de ani in urma. Criza a umplut clasele cu elevi. Din cauza celor 19.000 de disponibilizari pentru reducerea cheltuielilor in scolile romanesti, clasele s-au comasat, astfel ca un singur cadru didactic trebuie sa predea acum la aproape 30 de copii odata in loc de 15-16, de obicei din doua clase paralele. Situatia este generalizata la nivelul intregii tari, dar cel mai greu pare sa fie pentru unitatile de invatamant de la sate, noteaza EvZ.


Magistratii controversati: unii fug la pensie, altii inapoi pe functii. O serie de magistrati controversati au iesit de ieri la pensie, urmand sa beneficieze de sistemul privilegiat de pensie care le acorda sume de mii de euro pe luna. Balanta in sistem se pastreaza insa: trei procurori demisi in scandalul Gorbunov au fost repusi in functie. Mai multi magistrati care de-a lungul timpului au fost implicati in diverse scandaluri au iesit de ieri la pensie, urmand sa beneficieze de sistemul privilegiat care le acorda magistratilor pensii egale cu 85% din ultimul salariu brut lunar. Justitia nu pierde insa la capitolul "magistrati aflati sub semnul intrebarii" si se reimprospateaza cu trei procurori demisi de la conducerea Parchetului Dolj, in urma scandalului Gorbunov si a eliberarii sale controversate. Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) i-a repus in functie, dupa ce Inalta Curte de Justitie a decis ca demiterea lor nu a respectat legea, scrie RomaniaLibera.


Laserul de la Magurele, o poarta spre "noua fizica". Proiectul de construire a celui mai puternic laser din lume are aplicatii imediate in domeniul medical si cel nuclear. Dincolo de acestea, se urmareste descoperirea unei parti de "fizica noua", dupa cum spune chiar directorul Institului care va gazdui partea romaneasca de experiment, Nicolae Zamfir. ELI (Extreme Light Infrastructure) este unul dintre cele 44 de proiecte foarte valoroase incluse in lista Forumului Strategiei Europene pentru Infrastructura de Cercetare (ESFRI). Tinta este producerea unui laser cu o putere extrordinara, capabil sa declanseze o putere de 100 de petawati (100.000 de terrawati, 10 la puterea a 15-a wati) intr-o attosecunda (a miliarda parte dintr-o miliardime de secunda), noteaza EvZ.


Aduceti vaccinul contra gripei porcine! Romanii, mai ales elevii, au nevoie imediat de un milion de doze. Rapiditatea cu care s-a raspandit virusul A(H1N1) a determinat Ministerul Sanatatii sa ceara resurse bugetare pentru oprirea extinderii gripei porcine. Dozele ar urma sa fie cumparate de urgenta de pe piata internationala, desi campania de vaccinare in Romania trebuia sa inceapa abia peste o luna. Institutul Cantacuzino pregateste, in laboratoare, substantele pentru prevenirea infectarii cu virusul A(H1N1), scrie Adevarul.


Cazare in butoaie de vin la Pietroasele. In centrul localitatii Pietroasele se afla o pensiune care iese din tipar, pentru ca aici turistii nu dorm in camere obisnuite, ci in sase butoaie imense. Proprietarii "hotelului bahic", sotii Vasilica si Daniela Rosca, sunt originari din comuna buzoiana Beceni. S-au mutat in Pietroasele deoarece Vasilica, absolvent al Liceului Agricol, s-a angajat la Statiunea de Cercetare si Vinificatie din localitate. In 2003 i-a venit ideea sa-si infiinteze propria podgorie. S-a asociat cu un om cu bani din Bucuresti si au cumparat impreuna cinci hectare cu vita-de-vie. Priceput si la dogarie, lui Vasilica i-a venit ideea sa construiasca sase budane (butoaie foarte mari), dar nu pentru a stoca vinul, ci pentru a caza turisti in ele. Astfel, in 2006 a deschis pensiunea La Butoaie. Acum, budanele sunt pline la fiecare sfarsit de saptamana de turisti atat din Romania, cat si din Germania, Franta, Grecia sau Elvetia, noteaza Adevarul.


Hayssam catre Yassin: "Vorbeste cu «profesorul» ca sa stiu ce trebuie sa contina declaratia mea". Omar Hayssam i-a scris, din arestul Directiei de Cercetari Penale, in a doua jumatate a anului 2005, o prima scrisoare doctorului Mohammad Yassin. Este, practic, pentru prima data cand Hayssam da elemente esentiale in legatura cu identitatea "profesorului" aparut in stenograma discutiilor cu procurorul Ciprian Nastasiu. Atunci, respectivul "profesor" avea, potrivit scrisorii lui Hayssam, programata o deplasare in America, iar procurorul Ciprian Nastasiu a participat la Bagdad, la audierea lui Mohammad Munaf. Presedintele Traian Basescu a fost invitat, in luna iulie, la Casa Alba, insa nu a onorat-o. Seful statului a mai efectuat o vizita in SUA in luna septembrie a aceluiasi an, noteaza Gardianul.



de M.C. HotNews.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.