Ultima oră

POLITICA:Trei proiecte populiste adoptate in unanimitate la Senat. Pomana legislativa a impacat senatorii PSD, PNL si UDMR cu cei ai PD-L

Ziarul de Vrancea
28 oct 2009 509 vizualizări
In plina campanie electorala pentru prezidentiale, parlamentarii nu au uitat de electoratul asistat social si au demarat operatiunea "pomana legislativa".


Senatul a adoptat, marti, doua proiecte de lege ale PNL, respectiv PSD, care prevad majorarea alocatiilor pentru copii in functie de venitul lunar al parintilor, scutirea de la impozit a pensionarilor cu handicap si au amendat o ordonanta de Guvern prin care au majorat plafonul la ajutoarele de incalzire.


Dupa ce un an de zile Parlamentul a adoptat numai ordonante de urgenta si nici o initiativa legislativa, in plina campanie pentru prezidentiale, intr-o singura zi, s-a dat unda verde pentru trei proiecte legislative care vizeaza electoratul asistat. Campania electorala a unit Noua Coalitie -PSD, PNL si UDMR cu reprezentantii "opozitiei"- PD-L.


Majorarea alocatiilor pentru copii


Senatorii au adoptat un proiect de lege initiat de mai multi parlamentari PNL care majoreaza alocatiile copiilor in functie de venitul lunar al parintilor. Initiativa legislativa prevede ca alocatiile pentru copii sa fie diferentiate in functie de venitul lunar al familiei din care minorii fac parte, minimul fiind de 30 lei, maximul de 150 lei.


Potrivit proiectului de lege alocatiile de stat ar urma sa fie calculate in functie de veniturile familiilor, prin aplicarea unui procent diferit asupra salariului de baza minim brut (in valoare de 600 de lei). Proiectul a fost votat de 77 senatori. Alocatiile vor reprezenta:


* 25% din salariul minim brut pe tara pentru copiii proveniti din familii cu venituri mai mici de 1.500 de lei.

* 20% din salariul minim brut pe tara pentru copiii proveniti din familii cu venituri cuprinse intre 1.500 si 2.500 de lei.

* 15% din salariul minim brut pe tara pentru copiii proveniti din familii cu venituri cuprinse intre 2.500 si 3.500 de lei.

* 10% din salariul minim brut pe tara pentru copiii proveniti din familii cu venituri cuprinse intre 3.500 si 6.000 de lei.

* 5% din salariul minim brut pe tara pentru copiii proveniti din familii cu venituri de peste 6.000 de lei.


Ajutoare de stat pentru incalzirea locuintelor


Desi Guvernul Boc a elaborat initial o ordonanta de urgenta prin care taia din plafonul pentru ajutoarele de stat la incalzirea locuintelor, in plina campanie electorala senatorii au amendat textul revenindu-se la plafonul initial. La cererea Guvernului interimar Boc, Senatul a amendat Ordonanta 106/2009 privind acordarea de catre stat a ajutoarelor pentru incalzirea locuintelor care prevedea scaderea plafonului la aproximativ 400 de lei. Senatorii au votat in unanimitate si au majorat plafonul de la 400 lei venit pe membru de familie la 615 lei.


In scrisoarea transmisa Parlamentului de catre premierul interimar Emil Boc se arata cati oameni beneficiaza de aceste ajutoare pentru locuinte: "Avand in vedere situatia juridica si constitutionala a Guvernului in urma adoptarii motiunii de cenzura, va rugam sa dispuneti masurile procedurale in vederea adoptarii in regim de urgenta a OUG 106/2009 pentru modificarea OUG 5/2003 privind acordarea de ajutoare pentru incalzirea locuintei, percum si a unor facilitati populatiei pentru plata energiei termice, cu amendamentele propuse de Guvern, in vederea asigurarii unui sprijin pentru un numar de 788.000 de familii si persoane singure la plata facturii de intretinere in perioada sezonului rece".


Pensionarii cu handicap grav scutiti de impozit


Un alt proiect de lege a fost propus de deputatul PSD Mihai Cristian Apostolache care prevede scutitrea de la impozitul pe venit din pensii realizat de persoanele cu handicap grav sau accentuat.


Initiativa legislativa a fost adoptata de catre 76 de senatori si propune modificarea Codului Fiscal. "Prevederile referitoare la retinerea impozitului pe venitul din pensii nu se aplica venitului din pensii realizat de persoanele cu handicap grav sau accentuat", se arata in proiectul de lege.


Desi initial proiectul de lege primise aviz negativ din partea comisiei de buget finante iar reprezentantul Guvernului s-a opus, comisia de munca a dat un raport favorabil unanim motivand ca "votul este fundamentat pe considerentul egalitatii de tratament a veniturilor persoanelor cu handicap indiferent de varsta lor, astfel incat facilitatile aplicate veniturilor de natura salariala sa se extinda si asupra veniturilor din pensii ale varstnicilor cu handicap".


Toate cele trei proiecte de lege urmeaza sa intre in dezbatere la Camera Deputatilor care este forul decizional.



de Luminita Parvu HotNews.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.