Ultima oră

POLITICA:Cum s-a transformat Biserica in raspandac electoral pentru Basescu, Geoana, Antonescu si Oprescu

Ziarul de Vrancea
28 oct 2009 574 vizualizări
Un studiu al Departamentului de Stat spune ca "lideri ortodocsi au aparitii publice cu lideri politici importanti, iar mesajele religioase contin adesea promisiuni si obiective politice"

HotNews.ro a realizat pomelnicul actiunilor electorale cu biserica in frunte. Traian Basescu are numele scris pe clopotul bisercii Cotroceni, s-a intalnit cu Patriarhul Daniel si a spus o rugaciune electorala intr-o biserica baptista. In ultimul an, Mircea Geoana s-a tinut scai de PF Daniel. Crin Antonescu a fost miruit pentru campanie de un preot din Suceava si declara ca isi doreste un parteneriat cu Patriarhul. Sorin Oprescu a fost binecuvantat de Patriarh si a incheiat un protocol cu o biserica protestanta.


Un raport al Departamentului de Stat al SUA atrage atentia ca numerosi preoti ortodocsi au fost transformati in agenti electorali. "Biserica Ortodoxa Romana exercita o influenta substantiala asupra populatiei si liderilor politici, avand un rol dominant. Liderii religiosi ortodocsi oficiaza aproape in exclusivitate la ocazii oficiale de stat. Mai exact, multi lideri ortodocsi au aparitii publice cu lideri politici importanti, iar mesajele religioase contin adesea promisiuni si obiective politice, cat si indemnul la sustinere pentru anumite pozitii politice", arata raportul.


Numele presedintelui pe clopot


Nici unul dintre candidatii cu sanse la alegerile prezidentiale nu a ratat in ultima perioada sa se lipeasca de Biserica Ortodoxa. Pe 11 octombrie, la Cotroceni, a fost sfiintita Biserica cu hramurile "Adormirea Maicii Domnului" si "Sfintii Serghie si Vah". La eveniment a participat presedintele iar biserica a fost sfintita de Patriarhul Daniel. Pentru reconstructia bisericii au fost cheltuiti 1 milion de euro. Presa a relatat ca pe clopotul bisericii este inscriptionat numele presedintelui Traian Basescu.


Un alt episod important in care Traian Basescu s-a afisat alaturi de inaltele fete bisericesti s-a derulat la intronizarea PS Vicentiu ca episcop al Sloboziei si Calarasiului.


Aici, Basescu a fost din nou alaturi de Patriarhul Daniel cu care a avut si o intrevedere secreta in spatele altarului. Apropierea de biserica nu a venit numai din partea politicienilor.


La acelasi eveniment, PS Vicentiu i-a transmis un mesaj de multumire ministrului PD-L Vasile Blaga: "Acum mi-am dat seama de ceea ce inseamna programul dumneavostra de izolare termica a cladirilor. Va promit ca voi apela si speram sa implinim si aici acest program", a declarat PS Vicentiu.


Presedintele a vizitat bisericile din tara pe tot parcursul anului insa in urma cu un an a participat si la o slujba a bisericii penticostale. Aici presedintele a incercat sa se puna in locul pastorilor. "Stiu ca nu sunt pastor, dar imi permit sa rostesc o rugaciune: Sa traiti bine!", a transmis presedintele in finalul slujbei la care participat.





Mircea Geoana s-a pozat electoral cu Patriarhul


Profitand si de faptul ca in curtea Mitropoliei erau stransi cateva mii de credinciosi, Mircea

Geoana si-a facut campanie chiar in curtea Patriarhiei conduse de PF Daniel. Luni, 26 octombrie, liderul PSD a luat parte si el pe langa alti polticieni la manifestarile de la Mitropolie. Dupa ce a dat mana cu simpatizantii, Mircea Geoana pupat moastele sfantului Dumitru.


Presedintele PSD a participat in august la Liturghia arhiereasca cu ocazia ridicarii in rangul de Arhiepiscop onorific a Episcopului Ioan Selejan, la Biserica Episcopala din Miercurea-Ciuc. Geoana a participat la acesta slujba pentru a se intalni si el cu Patriarhul Daniel. Aici, Mircea Geoana a facut si cateva poze electorale care sunt publicate pe site-ul de campanie.


Pe 30 septembrie Mircea Geoana s-a pozat alaturi de Patriarhul Daniel, la aniversarea celor doi ani de la intronizare. Nici Geoana nu a ratat ocazia de a fi prezent in mijlocul unei alte congregatii alta decat cea apartinand BOR. Pe 11 octombrie Geoana a participat la sfintirea clopotelor Bisericii Evanghelice din Bistrita, o slujba tinuta de catre episcopul Klein din Sibiu.


Mircea Geoana l-a urmat pe Patriarhul Daniel si la intronizarea IPS Calinic pe 2 octombrie. Din nou Mircea Geoana si-a facut campanie in curtea bisericii, dupa care s-a retras alaturi de PF Daniel.


Crin Antonescu, miruit pentru prezidentiale


Aparent mai putin prezent in imagini langa preoti, nici Crin Antonescu nu se sfieste sa se apropie de preoti. In primavara, dupa ce liderul PNL a fost validat drept candidat si presedinte al partidului, acesta a vizitat o biserica din Moldova. La biserica Mirauti din Suceava, candidatura liderului PNL la presedentie a fost binecuvantata chiar de preotul paroh. "Aici este locul unde domnii Moldovei isi incepeau drumul lor ca si ocarmuitori ai poporului. Nadajduim ca vizita aici si binecuvantarea pe care o veti primi sa va fie de folos si sa va ajute in tot ceea ce veti face de acum inainte", i-a spus preotul lui Crin Antonescu.


Mai recent, candidatul PNL a declarat ca primul lucru pe care il va face dupa ce va castiga cursa prezidentiala este sa aiba o discutie cu Patriarhul Daniel, pentru un eventual parteneriat cu Biserica Ortodoxa. "Patriarhul este un lider spiritual pentru cei mai multi dintre romani si poate actiona in conlucrare cu presedintele Romaniei in acest sens. Mijloacele sunt diferite, scopul poate fi comun", a declarat Antonescu.


De cand a fost anuntat ca si candidat al PNL pentru prezidentiale Crin Antonescu a participat si el la diferite evenimente organizate de biserica.


Sorin Oprescu, binecuvantat de Patriarh


La fel ca si Mircea Geoana si Traian Basescu, primarul Oprescu este unul dintre politicienii apropiati bisericii si nu rateaza nici o ocazie de a se poza alaturi de prea-fericitii BOR. In 2008, Sorin Oprescu a primit chiar binecuvantarea Patriarhului Daniel. In prima zi ca primar al Capitalei, Oprescu a pupat Evanghelia si a rostit o rugaciune alaturi de PF Daniel.


Oprescu a semnat un protocol de colaborare cu pastorul Cristian Modan de la Biserica Adventista Ziua a Saptea. "Administratia Bucurestiului are datoria si posibilitatea sa poata sprijini in general Biserica, nu numai pe cea Ortodoxa. Toti bucurestenii sunt contribuabili la bugetul local si la cel de stat. Este deci normal ca ei sa primeasca, in schimb, aceeasi atentie, indiferent de religia pe care o au", a declarat Oprescu la semnarea protocolului.


Alti doi politicieni care paraziteaza evenimentele bisericii sunt Gigi Becali si Vadim Tudor. Cei doi sunt prezenti la mai toate serbarile BOR, Gigi Becali fiind si sponsor al unor lacase de cult. In schimb, Vadim Tudor se afiseaza la toate intronizarile sau dezvelirile de moaste. Asa s-a intamplat si marti 27 octombrie, cand Vadim a pupat moastele expuse la Patriarhie.


Alte actiuni electorale in biserica


* In Valcea liberalii au pus mana de la mana si in prag de campanie electorala au construit o biserica in comuna Mihaiesti. Detalii aici


* Nici reprezentantii bisericii nu uita sa multumeasca politicienilor. La mai putin de un an de mandat ca primar al Clujului, Sorin Apostu, urmasul lui Emil Boc a fost premiat in urma cu cateva zile cu Crucea Transilvana, o distinctie oferita de catre Mitropolia Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului. Detalii aici


* Jurnalul de Arges relateaza un episod amuzant derulat la intronizarea IPS Calinic, unde deputalul PD-L, Sorin Buta, in incercarea de a ajunge cat mai aproape de Prea Fericitului Daniel pentru ai saruta mana si pentru a primi binecuvantarea Patriarhului i-a pupat mana primarului din Albestii de Muscel, Ion Naftanaila. "Sorine, Sorine, vezi ca ai pupat mana mea, nu a Preafericitului, dar n-ai nicio grija ca m-am spalat inainte", ar fi exclamat primarul. Detalii aici


* In analiza Departamentului de Stat se arata si care este pretul pentru care BOR accepta ca politicienii sa utilizeze biserica drept vehicul electoral. "Spre exemplu sunt oferite alocarea de catre Guvern, in martie si mai 2008, a unor fonduri in valoare de 200 de milioane de dolari (500 milioane de RON) pentru construirea si repararea bisericilor, buna parte mergand catre biserici ortodoxe", se arata in raport. Se mai aminteste propunerea legislativa a PNL prin care manastirilor ar fi urmat sa li se restituie padurile obtinute in perioada interbelica sau propunerea PSD de crestere a salariilor clericilor si ca membrii ai clerului sa nu fie investigati pentru o posibila colaborare cu fosta Securitate. "Putini politicieni sustin masuri legislative care ar nemultumi BOR. Pentru ca anul 2008 a fost un an electoral, partidele si politicienii s-au grabit sa faca legi care favorizeaza Biserica Ortodoxa. Unii critici au acuzat ca acest lucru a fost facut pentru a castiga bunavointa Bisericii in timpul perioadei electorale", se arata in raport.


* Un alt aspect important este si faptul ca Biserica Ortodoxa se bucura de un capital mare de incredere in randul populatiei. Potrivit unui studiu publicat la inceputul anului de catre Institutul de Cercetare a Calitatii Vietii se arata ca 85% din romani au incredere in biserica.


* Pe langa acest aspect se adauga si faptul ca biserica prin diverse evenimente reuseste sa mobilizeze zeci de mii de oameni. Drept dovada si faptul ca la Pelerinajul de la Dealul Mitropoliei de anul acesta au participat pana marti 27 octombrie 150.000 de oameni si pana la final sunt asteptati in total 500.000 de oameni.


* Purtatorul de cuvant al Patriarhiei, parintele Costel Stoica, a declarat pentru HotNews.ro ca studiul realizat de Departamentul de Stat este partinitor si ca in realizarea lui nu a fost consultata BOR. "Vinerea trecuta, noul ambasador al SUA in Romania a avut o intrevedere cu Patriarhul Daniel in cadrul careia Prea Sfintia Sa a recomandat ca, pe viitor, in realizarea studiului sa fie consultata si Patriarhia. Autorii studiului au fost influentati de aumite persoane din societatea civila, iar studiul a fost realizat pe baza relatarilor din mass-media", a declarat parintele Stoica.


* In ceea ce priveste prezenta politicienilor la diferitele evenimente organizate de BOR parintele Stoica a mentionat ca Sfantul Sinod a recomandat politicienilor sa nu foloseasca spatiul bisericii drept spatiu electoral. "Mare parte din politicieni sunt ortodocsi si participa la liturghii. BOR nu poate interzice vreunei categorii sa participe la evenimente. Nu putem sa le interzicem dar le cerem sa nu faca campanie in biserica", a mai adaugat reprezentantul Patriarhiei.




de Attila Biro HotNews.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.