Ultima oră

Avem viceprimari la Focsani!

Ziarul de Vrancea
27 oct 2009 917 vizualizări
Cei doi au fost alesi in sedinta cu scintei a Consiliului Local Focsani din aceasta dupa amiaza u nu este vorba insa despre viceprimarii adulti ai Focsaniului, ci despre viceprimarii tinerilor, care au fost validati ieri, in frunte cu noul primar, elev al Colegiului National Al. I. Cuza u tinerii le-au dat astfel o lectie de operativitate consilierilor adulti, care s-au certat si in aceasta dupa amiaza pe tema ajutoarelor de sarbatori u firma Vega 93 Galati a dat in judecata Primaria Focsani

Sedinta Consiliului Local Focsani din aceasta dupa amiaza a inceput intr-o atmosfera tensionata, dar care pare sa parafeze cumva alianta informala dintre PSD si PNL la nivel central. Consilierii s-au contrat pe seama ajutoarelor de sarbatori pentru persoanele nevoiase, iar unii dintre ei chiar au cerut ca lista celor 400 de beneficiari sa fie publica pentru ca aceste daruri umanitare sa nu se transforme in "mita electorala" tinind cont ca luna viitoare au loc alegeri prezidentiale. In cadrul sedintei s-a propus un amendament potrivit caruia darurile pentru nevoiasi sa fie oferite in cadru festiv, la deschiderea Oraselului Copiilor, si nu mai devreme. Trei liberali au votat cu PSD respingerea acestui ultim amendament si astfel el a cazut la vot. Tot in cadrul sedintei, consilierul Daniel Gongu a atras atentia ca personajele din Oraselul Copiilor sint urite si sperie copiii focsanenilor, motiv pentru care a cerut mai multa atentie anul acesta, tinind cont ca in curind va incepe si pavoazarea orasului pentru sarbatorile de iarna.


Lectii de la copii pentru consilierii adulti


Tot in sedinta din aceasta dupa amiaza s-a validat lista alesilor locali din Consiliul Local al Tinerilor, format in general din elevi de clasa a X ""a in cadrul liceelor focsanene. In prezenta consilierilor au depus juramintul 18 din cei 21 de membri ai legislativului junior. Printre ei s-au aflat si fiicele omului de afaceri Costica Stelescu si a lui Marian Lungu, seful Finantelor Publice. Tot in cadrul sedintei, separat de dezbaterile din plen, tinerii si-au ales un primar, doi viceprimari si un secretar dintre consilieri pentru urmatorul mandat. In urma dezbaterilor, noii viceprimari ai tinerilor sint elevii Ionut Gaman si Ingrid Ene, in vreme ce omologul secretarului municipal Eduard Corhana a fost aleasa Georgiana Scinteianu. Trebuie spus ca tinerii au fost extrem de operativi si au batut politicienii adulti la acest capitol, tinind cont ca Focsaniul nu are viceprimari de la alegerile din iunie anul trecut, tocmai din pricina orgoliilor politice si a majoritatii fragile din consiliu. De asemenea, a fost ales si primarul tinerilor in persoana lui Alexandru Munteanu de la Colegiul "Al. I. Cuza Focsani".


Buget cu scintei


De departe, cele mai aprinse discutii in cadrul sedintei s-au purtat la proiectul de buget pe anul 2010, dar si la cel care priveste stabilirea nivelurilor pentru valorile impozabile, impozitelor si taxelor locale si alte taxe asimilate acestora, precum si amenzilor aplicabile in anul fiscal 2010, la nivelul municipiului Focsani. Consilierul PD-L Mioara Lazar a propus reluarea proiectului ce priveste majorarea taxelor pe motiv ca ar trebui incurajate investitiile si nu majorate taxele, in timp ce social-democratul Liviu Oloeriu a atras atentia ca "riscam sa nu avem buget" daca se treneaza adoptarea. In plus, primarul Decebal Bacinschi a atras atentia ca, daca nu se aproba bugetul municipiului, nu se vor incasa nici taxele locale. In acest context, unii consilieri au propus si bonificatii marite, de 10%, in loc de 5 %, pentru firmele care isi achita la timp taxele si impozitele la bugetul local. Amendamentul a fost respins pe motiv ca municipalitatea ar pierde multi bani, in conditiile crizei economice. Aici s-a venit cu exemplul supermarketului Carrefour, care achita taxe consistente si la timp bugetului local si nu isI are rostul o reducere mai mare. Seful Serviciului de Taxe si Impozite, Melus Naziru, a atras atentia ca nivelul taxelor a fost stabilit prin Hotarire de Guvern, iar proiectul trebuie aprobat in termen de 45 de zile, deci nu poate fi aminat pina la urmatoarea sedinta. "Noi nu am aplicat 20 la suta cit se putea majora", a explicat oficialul din primarie, in contextul in care unii consilieri s-au opus majorarii taxelor locale. Alesii au dezbatut indelung si problema refacerii retelelor electrice din Piata Unirii, proiect care a fost repins. Primarul a motivat ca arhitectul a uitat sa includa aceste cheltuieli in proiect. La proiectul privind rectificarea bugetului, consilierii au fost informati ca firma Vega 93 Galati a dat in judecata Primaria Focsani pentru lucrarile neachitate in contul reabilitarii strazilor. In acest sens a fost organizata si o mediere, iar datoria de 3 miliarde de lei vechi a fost inclusa in rectificarea de buget. Pe ordinea de zi se afla 29 de proiecte de hotarire, iar dezbaterile se vor incheia cu declaratiile politice dupa orele 20.00.


Material actualizat la orele 18.30


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.