Ultima oră

Tiza directorului Ghetu, acuzata de furt de pacienti

Raluca Manolache
26 oct 2009 4038 vizualizări
Trei medici de familie din Cirligele, Cotesti si Bolotesti reclama faptul ca li s-au furat pacientii de pe liste de catre un alt coleg de breasla u incepind cu 1 august, dr. Cristina Ghetu, angajata la Directia pentru Protectia Copilului, a facut rost de peste 500 de pacienti u acestia sint in mare majoritate asistati sociali si provin de la centrele de asistenta sociala de la Odobesti, Jaristea si Cotesti, dar si de pe listele medicului de familie de la Cirligele u in acest sens, dr. Mirela Bacioiu de la Cirligele a depus la Politie o plingere privind infractiunea de fals in inscrisuri sub semnatura privata u si medicii Tanta Pavel si Bogdan Balanescu vor sesiza Parchetul, pentru a se verifica veridicititatea acestor transferuri u Toader Ghetu nu este strain de aceste miscari

In goana dupa venituri, unii medici de familie se bazeaza pe sistemul PCR (pile, cunostinte, relatii) pentru a atrage cit mai multi pacienti pe listele proprii. Asa se face ca mai multi medici care profeseaza de ani buni in mediul rural s-au trezit dintr-o data cu pacientii "furati", fara ca unii dintre acestia sa stie ca si-au dat acordul pentru transfer. Aceasta situatie este intilnita la Cirligele, dar si la Bolotesti si Cotesti, unde doctorii au ramas fara asistatii sociali, pe care ii aveau in grija de ani buni. Toti pacientii au aparut pe lista unui singur medic, dr. Cristina Ghetu, care a avut nevoie de toti bolnavii posibili pentru a intra in contract cu Casa de Asigurari de Sanatate (CAS). Cristina Ghetu este si angajata la Directia Generala de Asistenta Sociala si pentru Protectia Copilului (DGASPC) Vrancea, subordonata directorului general Toader Ghetu. Chiar daca mai multe surse din institutie o dau ruda sa, Toader Ghetu sustine cu tarie coincidenta de nume.


Concurenta neloiala incepe sa fie o practica si printre medicii de familie. Asa se face ca Politia a inceput sa fie sesizata despre "furturi" de pacienti, oameni care ar fi fost pacaliti in momentul in care au fost rugati sa semneze anumite liste, pentru a se transfera la un alt medic de familie. Acest lucru s-a intimplat la Cirligele, unde doctorita din comuna s-a trezit ca i-au disparut din liste aproape 100 de pacienti, familii intregi de care se ocupa de mai bine de 14 ani. Multi sateni chiar i-au reclamat acesteia ca nu si-au dat acordul pentru transfer. "Pacientii au venit in continuare la consultatii si am constatat ca nu mai sint pacientii mei. Nu am putut sa le acord consultatii medicale si au protestat la propriu si mi-au spus ca nu au solicitat nici un transfer. Mi-au spus ca ei au semnat de fapt ca sint de acord cu deschiderea unui punct de lucru in Dalhauti si Blidari. Acestia au crezut ca e vorba de un punct de lucru care a tinut la un moment dat de dispensar dar care s-a inchis pentru ca nu erau indeplinite conditiile de igiena si nu era autorizat", a declarat dr. Mirela Bacioiu, medic de familie la Cirligele. Medicul sugereaza ca pacientii ar fi fost pacaliti chiar de doctorita care a dorit sa isi deschida cele doua puncte de lucru la Dalhauti si la Blidari, dr. Cristina Ghetu, un medic proaspat intrat in breasla si care are cabinet in Focsani. "Nu doresc decit sa mi se faca dreptate. Lucrez de 14 ani in comuna si imi cunosc pacientii. Am intrat in casele lor si nu ii pot refuza. Daca le ofer servicii medicale intru in conflict cu Casa de Asigurari", a precizat dr. Bacioiu. In acest context, doctorita lasata fara pacienti a mers la Politie. "A fost inregistrata o plingere pe 13 octombrie privind infractiunea de fals in inscrisuri sub semnatura privata. Dosarul se afla in lucru la Politia municipiului Focsani", a precizat subinspectorul Catalina Olteanu, purtatorul de cuvint al Politiei.


Asistatii sociali, mutati in grup


Si pentru ca 100 de pacienti nu sint suficienti pentru un contract cu Casa de Asigurari de Sanatate (CAS), dr. Cristina Ghetu a reusit sa isi mai insuseasca citiva pacienti. Este vorba de toti asistatii social de la Odobesti, Jaristea si Cotesti, de care pina in acest moment se ocupau medicii de familie din Bolotesti si Cotesti. Astfel, toti cei 26 de pacienti de la Centrul de Recuperare si Reabilitare Neuropsihica de la Cotesti au reusit sa solicite transferul la un alt medic. Asa se face ca cererile depuse la CAS Vrancea sint nominale, chiar daca la acest centru majoritatea bolnavilor au certificat de handicap grav, fiind vorba de pacienti fara discernamint. "Nu mi se pare un lucru legal, corect. Daca era cineva capabil sa solicite transferul, ar fi trebuit sa fie autoritatea tutelara. Cei de la CAS nu au comentat situatia. Din punctul lor de vedere actele sint legale. Mi-au spus doar ca pacientii au dreptul sa se transfere", a declarat dr. Bogdan Balanescu, medic de familie la Cotesti. Si asistatii sociali de la Centrul de Ingrijire si Asistenta (CIA), Centrul de Integrare prin Terapie Ocupationala (CITO), Centrul de Recuperare si Reabilitare Neuropsihica (CRRN) de la Odobesti si Jaristea au fost "indemnati" de sefii centrelor sa-si dea semnatura pentru transfer. Cererile gata completate le-au fost inminate asistatilor de catre sefi. "Am aflat ca pacientii au fost obligati sa se transfere la doctorita Cristina Ghetu folosindu-se de minciuna ca eu nu ii mai vreau. O parte dintre ei au trecut, iar o parte au refuzat la inceput, dar au fost obligati mai apoi sa se inscrie la un alt medic chiar de sefii de centru. Am vorbit cu cei de la CAS si mi-au spus ca atita timp cit doctorita vine cu cererile de transfer acestea sint aprobate pentru ca nu se controleaza daca sint sau nu reale. Merg pe ideea ca ce au declarat este real", a spus dr. Tanta Pavel, medic la Bolotesti. Astfel, toti cei 270 de pacienti au fost preluati de dr. Cristina Ghetu de luna trecuta.


"Au spus ca sintem niste jegosi, niste ordinari"


Asistatii sociali sustin ca au fost de acord sa se transfere pentru ca li s-a spus ca dr. Tanta Pavel nu mai vrea sa se ocupe de ei. "M-am trecut benevol pe lista, pentru ca am fost mintiti, ni s-a spus ca doamna doctor nu ne mai vrea. Normal ca am semnat cererea de a trece la un nou medic, pentru ca, in situatia mea, am nevoie de ingrijiri medicale. Dr. Pavel a fost singura care ne-a acceptat, cind toti au refuzat sa ne ingrijeasca, au spus ca sintem niste jegosi, niste ordinari. D-na doctor Pavel nu a venit la noi in centru, ne-am dus noi la ea la Bolotesti", a marturisit Vasile Belciug, de 60 de ani, asistat in cadrul Centrului de Integrare prin Terapie Ocupationala (CITO) Odobesti. Un alt asistat de la CITO, care a dorit sa isi pastreze anonimatul, spune ca de multe ori asistatii sint pusi sa semneze anumite documente fara a sti ce sint. "Ne-au adus un formular si mi-au spus sa il semnez ca s-a schimbat medicul de familie. Nu ne-au spus motivele. Frumos ar fi sa ne spuna si noua ceva. Am facut ce ne-au spus. Ultima doctorita a fost extraordinara, ne-a inteles pe toti. A fost un cadru medical exceptional", a mai spus o asistata. Asa se face ca dr. Cristina Ghetu, care este si angajata DGASPC, a strins pacientii de care avea nevoie pentru a cistiga bani prin banca din sistemul sanitar. Se zvoneste printre angajatii Directiei ca dr. Ghetu ar fi nepoata directorului Toader Ghetu, care s-ar fi implicat intens in stringerea de pacienti. Nu este exclus ca subordonatii sa fi vrut sa-l ajute, pentru a-i intra in gratii. Acesta neaga insa orice implicare in aceasta afacere. "Nu am nici o treaba cu chestiunea asta. Nu e nici nepoata, nici o alta ruda de-a mea. Despre dr. Pavel, ar trebui sa-i fie rusine. De 4 ani, de cind e doctor la Odobesti, nu a dat o data pe la centru, nu o cunosc nici asistentii medicali. Nici nu avea pacienti destui sa-si completeze cabinetul la Bolotesti. Stiind situatia dumneaei, ca nu are pacienti si pentru ca nici un medic din Odobesti nu i-a vrut pe asistati, i-a luat ea", a declarat Toader Ghetu. Acesta a mai adaugat ca nu s-au facut presiuni asupra asistatilor pentru a se inscrie pe listele altui medic de familie.


Reclamatii la Parchet


Daca dr. Mirela Bacioiu a depus plingere la Politie, medicii Tanta Pavel si Bogdan Balanescu vor sesiza Parchetul. Acestia vor sa se verifice veridicitatea acestor transferuri. Pina cind va iesi adevarul la lumina, dr. Cristina Ghetu primeste bani de la CAS, cu care se afla in contract. Dupa ce in perioada 1 mai 2009 "" 31 iulie 2009, a avut incheiata conventie cu CAS, la 1 august a semnat contract. "începind cu 1 august 2009, CJAS Vrancea a incheiat contract de furnizare de servicii medicale in asistenta medicala primara cu dr. Ghetu Cristina. în urma raportarii de la sfirsitul lunii august, pe lista medicului erau inscrisi peste 500 de pacienti, astfel incit lista medicului cuprindea numarul necesar de pacienti prevazut de normele in vigoare", a declarat Iustina Micu, purtatorul de cuvint al CAS. Contactata de reporterii nostri, dr. Cristina Ghetu nu a dorit sa comenteze toata aceasta situatie. Modalitatile prevazute de lege pentru plata serviciilor medicale in asistenta medicala primara sint tariful pe persoana asigurata (per capita) si tariful pe serviciu medical pentru asigurati, iar numarul de pacienti se traduce in mii de lei. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 10

Adaugă comentariu
, acum 739392 zile, 16 ore, 15 minute, 16 secunde
este adevarat ca sefii de centre le-au fost impuse listele cu semnaturile beneficiarilor din centrele de ocrotire.Asistatii semneaza ,sunt ''indrumaiti' ca si cu voturile. GHetu isi aplica tehnicile citeste integral
, acum 739392 zile, 16 ore, 15 minute, 16 secunde
Cred ca ar trebui sa le fie rusine doamnelor doctor care considera ca un medic tanar nu are dreptul sa traieasca. Ce ar trebui sa faca un medic nou? Sa astepte sa moara medicul de familie dintr o citeste integral
, acum 739392 zile, 16 ore, 15 minute, 16 secunde
doamnei doctor Baciou sa ii fie rusine si a asistentelor ei. se folosesc de intimidare ca sa isi tine pacientii. Una din asistente e Adriana care sustine ca nu da nici o fisa de pacient pentru ca ea a citeste integral
, acum 739392 zile, 16 ore, 15 minute, 16 secunde
ar trebuie sa fie verificata si doctorita de la carligele si asistentele ei. nu cred ca au totul in regula. in plus doctorita Ghetu nu a venit la Dalhauti de capul ei ci trimisa de DSP. Ar terebui citeste integral
, acum 739392 zile, 16 ore, 15 minute, 16 secunde
S-ar putea ca doctorita sa nu fie ruda cu calaul. Numele lui de Ghetu fiind poate unul conspirativ ca sa nu-l recunoasca cei din Rastoaca pe care i-a trimis la ocna.In rest este vorba exclusiv de citeste integral
, acum 739392 zile, 16 ore, 15 minute, 16 secunde
interesati-va cat sta d-na Dr Bacioiu la program si cum sunt tratati pacientii, cate retete elibereaza pe zi si cat stau pacientii sa astepte.daca tot vreti sa faceti un reportaj bun vorbiti si cu citeste integral
, acum 739392 zile, 16 ore, 15 minute, 16 secunde
Pe doamna Dr.Mirela Bacioiu, o cunosc profesional si pot spune ca este unul dintre medicii foarte devotati pacientilor sai. In ceea ce priveste prezenta la serviciu, din contra, eu stiu ca sta foarte citeste integral
, acum 739392 zile, 16 ore, 15 minute, 16 secunde
Daca un medic tanar este tratat ca un hot de catre \"colegii\" mai in varsta si nimeni nu se revolta, soarta noastra este hotarata, vom ramane fara medici. Sa ne trezim si sa luptam impotriva citeste integral
, acum 739392 zile, 16 ore, 15 minute, 16 secunde
Informatia de pe data de 26 octombrie 2009, in Ziarul de Vrancea, in ce priveste cazul copilului cu astm este o aberatie, cineva folosinduse gresit de aceasta informatie. Nimic din ce citeste integral
, acum 739392 zile, 16 ore, 15 minute, 16 secunde
Well.. find ca ea adica Ghetu Cristina a furat pacienti asta o stim cu toti plu .. asistena ei marog asa zisa asistena I.N.R este complice la asta.. asta tot o stim cu toti.. in curand o sa apara mai citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.