Ultima oră

AFACERI: De ce prefera romanii sa isi tina banii in buzunar si nu pe card?

Ziarul de Vrancea
21 oct 2009 620 vizualizări
Cei care au fost prin strainatate, stiu ca vesticii platesc rar cu bani gheata atunci cand achita cumparaturile la magazin, utilizand in schimb foarte des plata cu cardul.



In Romania se intampla exact invers - in ziua de salariu, multi romani isi scot toti banii de la ATM-uri, dupa care intra in magazine si se apuca de cumparaturi, desi ar putea foarte bine sa nu umble cu teancul de bani la ei, din moment ce pot plati cu cardul la casa.


Conform statisticilor BNR, in 2008, romanii au retras din ATM-uri 78,8 miliarde lei, in timp ce platile cu cardul au totalizat doar 12,8 miliarde lei, ceea ce inseamna ca retragerile au fost de 6 ori mai mari decat platile. Tot in 2008, au existat un numar de 69,5 milioane de plati cu cardul, ceea ce inseamna 3,2 pe cap de locuitor.


Sa facem acum o comparatie cu ceea ce se intampla in tarile civilizate (sursa: BCE).


1. Numarul cardurilor pe cap de locuitor in 2008 "" 0,63 in Romania, 0,79 in Polonia, 0,89 in Ungaria, 1,22 in Italia, 1,48 in Germania, 1,37 in Estonia si 1,12 in Danemarca. Media UE = 1,46.


2. Numarul platilor cu cardul pe cap de locuitor in 2008 - 3,2 in Romania, 15 in Polonia, 16 in Ungaria, 23 in Italia, 27 in Germania, 110 in Estonia (!!) si 170 in Danemarca. Media UE = 59.



de Cristian Orgonas Khris.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.