Ultima oră

POLITICA:Solicitarea lui Basescu privind organizarea referendumului pe 22 noiembrie, respinsa de Parlament

Ziarul de Vrancea
21 oct 2009 550 vizualizări
Deputatii si senatorii au votat, miercuri dimineata, raportul Comisiilor juridice, ce aviza negativ solicitarea presedintelui Traian Basescu privind organizarea referendumului pentru Parlamentul unicameral in aceeasi zi cu alegerile prezidentiale.

Raportul Comisiilor juridice, adoptat in urma cu o saptamana, a fost votat cu 233 de voturi pentru si 131 impotriva. Avizul Parlamentului este consultativ, iar seful statului poate organiza oricum referendumul.


In urma cu o saptamana, Comisiile juridice ale Senatului si Camerei Deputatilor au avizat negativ solicitarea lui Traian Basescu privind organizarea referendumului pentru votul unicameral.


Intr-un interviu acordat luni HotNews.ro, presedintele Traian Basescu a declarat ca, in cazul in care parlamentarii vor respinge avizul pentru declansarea referendumului privind trecerea la sistemul unicameral, va semna decretul "cu sau fara avizul Parlamentului".


Ce au spus parlamentarii:


Ioan Oltean, deputat PD-L: Sedinta de astazi se dovedeste una prin care presedintele Romaniei sa fie impiedicat sa-si exercite una din atributiile conferite de Constitutie. Am observat aceasta pozitie a opozitiei nedemocratice inca din sedinta Birourilor Permanente in care scrisoarea presedintelui a fost trimisa comisiilor juridice pentru a cenzura dreptul presedintelui de a convoca un referendum.(...)textul constitutional ii da dreptul presedintelui de a consulta poporul prin referendum in probleme de interes national. Vreau sa spun ca tezele cuprinse in avizul negativ ale comisiilor juridice nu au fundament legal.


Victor Ponta, deputat PSD: Nu e nevoie sa fii jurist ca sa stii ca modificarea Constitutiei se poate face doar prin procedura prevazuta de Constitutie si anume, trebuie sa formam actualii parlamentari acea comisie care sa faca propuneri plenului reunit, sa fie votate de plenul reunit si apoi sa mergem la referendum Altfel, ca element intermediar nu are nicio valoare si poate doar sa incurce.(...) Vreau sa cred ca pe 22 si pe 6 o sa avem alegeri pentru presedinte, si nu alte demersuri electorale, care nu pot sa ne duca decat dincolo de subiectul pe care dorim sa-l supunem votului poporului si anume alegerea unui nou presedinte.


Aura Vasile, deputat PSD: Solicitarea presedintelui Traian Basescu nu este constitutionala. Grupul parlamentarilor PSD+PC sustine oportunitatea micsorarii numarului de parlamentari, insa nu este de acord ca cineva sa intre cu bocanci cu blacheuri in Constitutie.


Calin Popescu Tariceanu, deputat PNL: Avem de-a face cu o frumoasa smecherie politica, pe care presedintele, cu simtul extraordinar de dezvoltat de a sti ce doreste poporul, vrea sa faca transfer de simpatie de la aceasta tema la domnia sa, pentru a-si adauga cateva procente in plus. (...) Problema unui Parlament unicameral sau bicameral este atat de importanta incat merita o dezbatere publica pe argumentatie solida si nu populista.


Cseke Attila, senator UDMR: Noi credem in continuare in sistemul bicameral cu o mai buna partajare si stabilire a atributilor celor doua Camere ale Parlamentului. (...)prima intrebare pe care doreste pres edintele Romaniei sa o adreseze cetatenilor cu drept de vot din aceasta tara, trecerea la un Parlament unicameral este o problematica esentialmente supusa revizuirii Constitutiei, si nu poate fi transata in niciun fel prin referendum.



de A. Neagu, L. Parvu HotNews.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.