Ultima oră

Tirgul de la Tichiris, motiv de disputa

Doina Ganea
20 oct 2009 2230 vizualizări
Terenul pe care anual are loc cunoscutul Tirg de animale de la Tichiris a ajuns un motiv de disputa intre primarul comunei, Nica Micu si Obstea Tichiris u acuzindu-i de organizare ilegala de adunari populare, primarul de la Vidra i-a amendat pe obsteni cu 5.000 de lei

Primarul comunei Vidra, Nica Micu, este acuzat de catre obstenii din Vidra ca aplica amenzi doar din razbunare. Micu l-a amendat pe presedintele Obstii Tichiris, Costel Oancea, pentru convocarea unei adunari publice fara acordul Primariei. Saptamina trecuta, presedintele Obstii Tichiris i-a convocat pe cei 11 membri ai Consiliului de Administratie la o sedinta in care sa discute problemele obstii, iar dupa doua zile s-a trezit cu o amenda data de primar, care semneaza ca agent constatator, subliniind ca este imputernicit de Primaria Vidra. In opinia lui Oancea, amenda a fost data ca razbunare, dupa ce obstenii au refuzat sa concesioneze gratuit pe 49 de ani pasunea din Tichiris, unde primarul dorea sa infiinteze un tirg permanent de animale. "Noi i-am propus sa inchiriem acea pajiste contra cost, dar primarul a vrut gratuit. De ce sa nu obtinem nimic pe ea?", a spus seful Obstii Tichiris. Costel Oancea considera ca amenda data de primar este ilegala, nici o lege neinterzicind desfasurarea unei sedinte a unei obsti. "Primarul mi-a trimis procesul verbal prin care m-a amendat, in lipsa. Eu voi contesta aceasta hirtie", a declarat presedintele Obstii Tichiris.


Agent constatator: primarul


"In 13.10.2009, ora 11.00, in localitatea Vidra, judetul Vrancea, subsemnat agent constatator Nica Micu, primarul, imputernicit prin primar, emis de Primaria Vidra am constatat ca dl Oancea Costel, domiciliat in Tichiris Vidra, comite urmatoarele fapte: in data de 11.10.2009 organizeaza si desfasoara sedinta (adunare cu membri obstii satului Tichiris) fara a o declara si inregistra la primarie. Sanctionez cu amenda de la 10 milioane la 100 de milioane in bani vechi conform legii 60 /1991. Stabilesc amenda de 5 mii de lei". Primarul Nica Micu sustine ca e dreptul fiecaruia sa conteste amenzile si interpreteaza o adunare a obstenilor ca fiind o adunare populara care trebuie avizata de comisia care da autorizatii de mitinguri si proteste. In opinia primarului, obstenii ar fi trebuit sa se conformeze Legii 60/1991 care reglemeteaza adunarile populare. "Ar fi trebuit sa anunte primarul cu privire la aceasta adunare si fiindca n-au facut-o de aceea l-am amendat. Daca ei nu stiu legea, nu inseamna ca eu nu trebuie sa aplic niste prevederi legale", a declarat primarul Nica Micu.


Adunarea "populara" a obstenilor


Cit priveste afirmatia celor de la Tichiris ca amenda a fost un semn de razbunare pentru ca n-au consimtit la inchirierea unei pasuni, primarul neaga acest lucru. Cele 27 ha de teren care reprezinta pasunea Obstii Tichiris este de fapt fostul teren pe care se organiza Tirgul anual de animale de la Vidra si pe care se pare ca il rivneau reprezentantii vrinceni ai Forumului Montan. "Nu era vorba de o concesiune gratuita ci de o asociere, dar dl Oancea nu prea stie legea. El s-a opus acestei asocieri pentru ca am inteles ca oamenii ar fi vrut. Asa ca cei de la Forumul Montan, unde sint cuprinse 22 de localitati din zona de munte din Vrancea, au facut o asociere cu alta obste si au acum pasune. Nu are insa nici o legatura una cu alta. Amenda este pentru altceva, cu pasunea e altceva. Sint doua lucruri diferite. E dreptul lor sa conteste, amenda eu am dat-o si ca avertisment pentru a nu se organiza tot felul de adunari populare care pot degenera la un moment dat", a sustinut primarul Nica Micu. (Doina GANEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739393 zile, 11 ore, 30 minute, 53 secunde
acest primar Micu este pentru bazinul Vdrei ce-a fost Sararu ptr, Mera :un jepcar , un profitor si un mare flamand ! si peste astea , mai este si protejat de oprisan
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.