Ultima oră

REVISTA PRESEI CENTRALE: Subiectele Zilei 19.10.2009

Ziarul de Vrancea
19 oct 2009 601 vizualizări
A repornit fabrica de masterate prost cotate; Cum se scurg informatiile de la "Doi s`un sfert"; Protectia muncii a cazut si a murit; Maraton international la Bucuresti: cum au bagat maidanezii viteza in atleti, iar goana dupa aur da stralucire plasamentelor

Protectia muncii a cazut si a murit. Un roman expert in sanatatea si securitatea muncii la Londra face o comparatie intre standardele si normele de pe santierele britanice si situatia santierelor din Romania. "Grav accident de munca pe un santier din Fagaras", "Un muncitor a cazut de pe schela", "Un tanar pascanean a murit electrocutat", "Un mal de pamant s-a surpat peste un muncitor". Toate aceste titluri pot fi traduse simplu: munca pe santierele romanesti a devenit la fel de riscanta ca inrolarea in armata pe timp de razboi. In aceasta vara nu a existat zi in care sa nu fi avut loc un accident de munca soldat chiar cu pierderi de vieti. Rudele au ramas sa le planga moartea muncitorilor "ghinionisti", constructorii si-au primit amenzile, macaralele au continuat sa rada sarcastic in soare, scrie EvZ.


Sorin Dimitriu a facut cadou 35% din actiunile Romexpo! Romexpo SA a devenit tinta unor tranzactii controversate. Unul dintre actionarii companiei, Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti, si-a cedat cu titlu gratuit participarea la firma care inregistreaza un profit net anual de 25 milioane RON. Contractul prevede, de asemenea, renuntarea la orice pretentii privind profitul Romexpo. Beneficiarul acestui "cadou", Camera de Comert si Industrie a Romåniei, condusa de socrul fostului ministru de interne Cristian David, i-a våndut uneia dintre firmele lui Dan Voiculescu active care valorau, conform propriei evaluari, peste 500.000 euro. Pretul de vånzare a fost cu putin peste 300.000, noteaza Gardianul.


Cum se scurg informatiile de la "Doi s`un sfert". Scandalul arhivei DGIPI, serviciul secret al Ministerului Administratiei si Internelor, ia amploare: Traian Basescu, presedintele tarii, si ministrul interimar Vasile Blaga au confirmat scurgerile de informatii catre persoane neautorizate in perioada 2008-2009, aratand cu degetul spre Marian Vanghelie si Dan Nica. La randul sau, Vanghelie a iesit la contraatac sustinand ca cel putin un chestor promovat de Blaga a copiat, fara drept, documente din arhivele secrete, noteaza Romania Libera.


Maraton international la Bucuresti: cum au bagat maidanezii viteza in atleti. Cateva sute de persoane au infruntat, ieri, frigul si ploaia alergand la cea de-a doua editie a maratonului international Bucuresti. De cateva zeci de minute, soferii unei firme de pe Splaiul Independentei nu mai conteneau sa numere alergatorii care treceau prin dreptul lor. "Alergati, alergati, asa! Va umpleti de noroi pentru o diploma si o insigna", le strigau celor care treceau gafaind si gemand din greu pe langa ei. Un trecator le sopteste ca premiul cel mare pentru maraton e de 3.000 de euro. Atitudinea soferilor se schimba. "Trei mii de euro, Petrica!", spune unul dandu-si sapca uda pe ceafa, scrie Gandul.


A repornit fabrica de masterate prost cotate. Ministerul Educatiei lasa universitati neacreditate sa organizeze programe postuniversitare. Sute de studenti s-au inscris la masterat la universitati ce nu au fost evaluate niciodata, dar care au fost cuprinse intr-un ordin controversat. Ordinul de ministru 5.356 din 29 septembrie 2009 cuprinde zeci de masterate organizate de universitatile ce au primit "grad scazut de incredere" la evaluarile de pana acum. Printre universitatile din ordin apar "Petre Andrei" din Iasi, "Tibiscus" din Timisoara, "Emanuel" din Oradea, "Andrei Saguna" din Constanta si "Dimitrie Cantemir" din Bucuresti, ale caror programe postuniversitare n-au fost niciodata supuse evaluarii de Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior, noteaza Adevarul.


Suvenir de Romania: gagica de pe prosop ia fata artizanatului. Amintirile de pe plaiurile mioritice sunt numeroase. Si nu vorbim aici de ganduri frumoase sau mai putin, ci de obiecte. De la obisnuitele vederi pana la magnetii de frigider, toate te pot duce usor cu gandul la locurile pe unde ai pus piciorul. Suveniruri sunt peste tot, pentru toate gusturile si buzunarele. Cocotate pe rafturi, obiectele de draga amintire iti fac cu ochiul, dar oare cate merita sa le iei acasa, noteaza EvZ.


Goana dupa aur da stralucire plasamentelor. In vremuri tulburi, aurul este o investitie sigura, dar si profitabila. Romanii nu-si mai cumpara podoabe din aur, dar achizitioneaza metalul pretios in scop investitional. Piraeus Bank vinde lingouri, iar emisiunile BNR sunt epuizate rapid. In urma cu o saptamana, pretul aurului atingea un nou maxim istoric, de 1.065 dolari pe uncie (28,35 grame). Iar cand productia anuala mondiala, de numai 2.000-2.500 de tone, are capacitatea de a deservi tot mai putin cererea in crestere, este de asteptat ca pretul sa sara in aer. Pentru finele anului, analistii estimeaza ca o uncie de aur va ajunge sa coste 1.200 de dolari, iar, in anii urmatori, si mai mult, scrie Adevarul.


Viroza a lovit 80.000 de romani. Peste 200 de copii se prezinta zilnic la spital cu viroze respiratorii, spitalele au ajuns sa interneze si cate doi pacienti in pat. Virozele respiratorii au facut ravagii in ultima saptamana. Potrivit datelor Directiei de Sanatate Publica, peste 80.000 de persoane s-au prezentat saptamana trecuta la medic acuzand dureri de gat sau inrosirea acestuia, dureri de cap, infundarea nasului sau scurgerea de secretii nazale, stranut, respiratie dificila pe nas si uneori febra, scrie Gandul.


Mersul trenurilor: Distanta Bucuresti - Satu Mare va fi parcursa in 2010 in aproximativ 17 ore. Romania se afla pe ultimul loc din punctul de vedere al alocarii sumelor pentru infrastructura feroviara, conform Comunitatii Cailor Ferate Europene. In timp ce autoritatile romane au alocat in medie 147 de euro/kilometru de cale ferata, Lituania care se afla pe penultimul loc a alocat 850 de euro/km de cale ferata. Starea precara a infrastructurii feroviare produce pierderi mari pentru CFR Marfa, care este nevoita sa isi transporte mecanicii cu masina pentru a prelua garniturile de tren de pe traseu. Odata cu schimbarea noului mers al trenurilor, timpii de parcurgere a traseelor de catre garniturile de tren vor fi adaptati la starea dezastruoasa a infrastructurii feroviare, scrie Gardianul.



de M.C. HotNews.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.