Ultima oră

Avem primul brand de localitate: Odobesti, orasul viilor domnesti

Andrei Milcoveanu
17 oct 2009 2995 vizualizări
Lansarea brand-ului a fost însotita de prezentarea unei lucrari cu acelasi nume scrisa de colegul nostru Valentin Musca u invitati de onoare au fost istoricul Dinu Giurescu si fostul senator Ion Basgan, presedintele Fundatiei Ion Basgan

In cadrul festivalului "Toamna Odobesteana", autoritatile au lansat ieri o bomba pentru redescoperirea identitatii localitatii din cea mai intinsa podgorie romaneasca. Aceasta bomba nu putea veni decit prin alegerea unui brand care sa reprezinte cel mai bine orasul. Daca DEX-ul defineste cuvintul "brand" ca un lansator de bombe, atunci Odobestii au lansat ieri cea mai buna bomba mediatica, numele acesteia fiind "Odobesti, orasul viilor domnesti". "Dorim sa redescoperim identitatea orasului si sa asociem numele acestuia cu ocupatia seculara a odobestenilor. Daca istoria a facut ca la Odobesti domnitorul Mihai Sturza sa aiba viile domnesti si sa construiasca un Beci domnesc in 1839, am considerat ca asocierea cu acest trecut poate fi cel mai bun marketing pentru o Podgorie care trebuie sa-si vinda produsul muncii si sa traiasca din acesta. Nu putem sa marim pretul strugurilor pentru ca traim intr-o economie de piata, dar putem promova localitatea noastra si indirect produsele acestui oras", a spus primarul Daniel Nicolas.


Carte, argument pentru brand


O simpla alegere a unei marci pentru oras nu putea fi convingatoare, de aceea autoritatile din Odobesti au sprijinit aparitia unei lucrari cu un titlu identic, lucrare care sa serveasca drept argument pentru sustinerea brand-ului localitatii si in acelasi timp sa ofere odobestenilor povestea localitatii lor, scrisa dupa documente, nu din ghiduri si dictionare depasite. "Odobesti, orasul viilor domnesti", autor Valentin Romeo Musca (Ed. Terra, Focsani, 2009) este prima prezentare sintetica a povestii localitatii nascuta pe locul unde a existat in secolul XIII misterioasa Civitas de Mylco. Lucrarea este si prima dintr-o serie de publicatii de promovare a brand-ului. Vor urma un ghid al cramelor, un ghid al beciurilor pentru sfirsitul acestui an si o istorie a vietii religioase din Odobesti pentru 2010.


Bustul istoricului Giurescu, la Odobesti


Organizarea acestei activitati in acest an a coincis cu mai multe evenimente, in 2009 implinindu-se un secol de la replantarea podgoriei cu vita de vie de catre fostul primar Manea Baiatu, 170 de ani de la terminarea Beciului Domnesc si 40 de ani de la publicarea celei mai importante monografii a Podgoriei Odobestilor de catre istoricul C. C. Giurescu. Acesta a fost si pretextul ca autoritatile odobestene sa dezveleasca un bust al istoricului, in prezenta fiului acestuia, prof. Dinu Giurescu si a donatorului, "Fundatia Ion Basgan", reprezentata de fostul senator liberal Ion Basgan. "Va multumesc pentru gestul pe care l-ati facut, prin care demonstrati ca stiti sa respectati trecutul si sa apreciati prezentul. Sint bucuros ca incercati sa redati identitate acestui oras frumos in care veneam cind eram copil", a marturisit profesorul Dinu Giurescu. Acesta a mai spus celor prezenti ca asteapta sa fie chemat la Odobesti sa vorbeasca elevilor despre istoria locurilor si a tarii, mai ales ca este unul din coordonatorii "Istoriei Romaniei", editata de Academia Romana. De altfel, profesorul a donat citeva lucrari Bibliotecii Orasenesti si a promis ca va face odobestenilor o substantiala donatie de carte. La Odobesti, sarbatoarea toamnei continua azi si miine cu muzica, voie buna si filme. (Andrei MILCOVEANU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739371 zile, 15 ore, 54 minute, 47 secunde
Sa-l clonam pe Nicolas pt Focsani ca sa terminam Piata Unirii pentru ca Bacinschi n-o sa mai termine niciodata.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.