Ultima oră

REVISTA PRESEI CENTRALE: Subiectele Zilei 16.10.2009

Ziarul de Vrancea
16 oct 2009 618 vizualizări
Ce impozite si taxe ne asteapta. Lista pe marile orase; Saracii satului au ajuns imbogatitii autostrazii; Curtea Militara de Apel: Eliberarea lui Stanculescu este ilegala si ilogica, iar la stat nu se mai lucreaza, se asteapta vremuri mai clare

80.000 de romani au viroze si pneumonii. Aproape 80.000 de romani au fost depistati cu infectii respiratorii si pneumonii in ultima saptamana, cei mai afectati fiind copiii. In ultimele saptamani, medicii de familie, spitalele si serviciile de ambulanta sunt asaltate de un numar din ce in ce mai mare de persoane care au infectii respiratorii, dar si complicatii precum pneumonii. Rata de absenteism este mare in special in crese, unde mai bine de 35% dintre copiii inscrisi lipsesc, scrie EvZ.


Ce impozite si taxe ne asteapta. Lista pe marile orase. Unele administratii sunt pregatite sa majoreze cu 40%, altele promit sa nu umble deloc la ele. In 2010, impozitele pe case terenuri si mijloace de transport ar mai putea fi majorate cu inca 20 la suta peste procentul mediu de 20 la suta stabilit de Executiv. Decizia de majorare apartine consiliilor locale, judetene si Consiliului General al Municipiului Bucuresti. Potrivit specialistilor din Primaria Capitalei, acest drept este prevazut in Codul Fiscal, la articolul 287, care spune ca "nivelul impozitelor si taxelor locale prevazute in prezentul titlu poate fi majorat anual cu pana la 20 la suta de consiliile locale, consiliile judetene si Consiliul General al Municipiului Bucuresti". Dupa publicarea Codului Fiscal in Monitorul Oficial, primariile au interpretat legislatia diferit, noteaza Gandul.


Primavara ar putea aduce dezghetul in imobiliare. Iarna aceasta este momentul optim pentru cei care sunt in cautare de locuinta, intrucat preturile vor continua sa scada. Pana in primavara insa, negocierile ar trebui finalizate, au declarat pentru EVZ analisti din piata, care insa nu au putut preciza cu siguranta momentul la care se va relua cresterea. Mai multi specialisti spun ca preturile imobilelor sunt in trend descendent pe termen scurt, la criza adaugandu- se si sezonul de iarna, cand numarul tranzactiilor este cel mai scazut. "Cu siguranta, preturile vor mai scadea, pentru ca mizez pe caracterul sezonier al pietei. Vara si iarna au loc putine tranzactii, independent de criza. Daca as vrea sa-mi cumpar o locuinta, as mai astepta pana la mijlocul iernii", ne-a declarat Radu Zilisteanu, expert imobiliar, noteaza EvZ.


Saracii satului au ajuns imbogatitii autostrazii. Multi dintre agricultorii din comuna Remetea Mare au reusit sa stranga mici averi dupa ce si-au vandut pamantul mostenit de la bunici pentru a face loc Autostrazii Vestului. Lia Moraru (47 de ani) si fratii ei au primit pentru trei hectare de teren in Timis peste 260.000 de euro. Ei vor sa construiasca o casa pentru fata lor si sa cumpere un tractor nou, noteaza EvZ.


Dosarele «electoralelor». A inceput vanatoarea oamenilor lui Oprescu. Fostul deputat Nicolae Badalau, coordonatorul campaniei electorale din judetul Giurgiu a candidatului independent la alegerile prezidentiale Sorin Oprescu, a fost dat ieri pe mana Parchetului de Agentia Nationala de Integritate pentru spalare de bani si fals in declaratii. Demersul ANI vine in contextul in care cu o zi in urma Sorin Oprescu s-a aflat intr-o vizita in judetul Giurgiu, iar Badalau a anuntat ca il sprijina pe actualul primar general al Capitalei. Nicolae Badalau a declarat pentru "Gardianul" ca a fost personal atentionat, de vreo doua ori, sa nu-l sprijine pe Oprescu, iar dupa ce si-a anuntat oficial sprijinul pentru primarul general al Capitalei, au venit si repercusiunile. "O sa mai urmeze si altii din jurul lui Oprescu", sustine Nicolae Badalau.


Conflictele Ceausescu "" Gorbaciov si schimbarile din Europa. Ultimele trei luni ale anului 1989 au adus cele mai spectaculoase rasturnari de regimuri comuniste. In timp ce conducatorii celorlalte partide comuniste din Est erau inlaturati, prin orice mijloace, in Romania, Nicolae Ceausescu isi consolida pozitia in fruntea statului si a partidului. Pe 4 decembrie, la Moscova, Ceausescu a incercat sa-l induplece pe Gorbaciov. Se intalneau dupa ce un an intreg avusesera conflicte dure in intalnirile directe, noteaza Adevarul.


Guvernul are pe masa decizia reluarii adoptiilor internationale. Consternata, Emma Nicholson, pentru Gandul: "Mii de copii romani sunt traficati chiar in centrul Londrei". Pe cine vrea Oficiul Roman pentru Adoptii sa dea spre adoptie: "copii mai mari de sase ani, copii apartinand unor minoritati etnice, copii cu probleme medicale grave sau cei care sunt mai multi de doi frati care nu pot fi reintegrati in familie". Oficiul Roman pentru Adoptii (ORA), condus de democrat-liberalul Bogdan Panait, a trimis spre aprobare Guvernului un memorandum privind redeschiderea adoptiilor internationale. Agentia Mediafax citeaza din documentul obtinut, aratand ca masura ar putea fi limitata la cazurile in care adoptia nationala a esuat. "Este vorba despre copii mai mari de sase ani, copii apartinand unor minoritati etnice, copii cu probleme medicale grave sau cei care sunt mai multi de doi frati care nu pot fi reintegrati in familie si pentru care nu pot fi identificati adoptatori in Romania, astfel incat acesti copii raman in sistemul de protectie speciala pana la implinirea varstei de 18 ani", se arata in memorandumul ORA, noteaza Gandul.


FMI ne-ar da 1,5 miliarde ă"š¬, dar nu are cum, pentru ca nu avem premier. Fondul si-a amanat vizita oficiala in Romania pentru ca nu poate negocia cu un guvern interimar. Acordul ramane insa in picioare. Vizita este amanata pana cand la Palatul Victoria va fi instalat noul Executiv. FMI nu crede ca acordul cu Romania va pica, deci este dispus sa ne dea in continuare miliardele de euro de care avem nevoie pentru a mentine cursul pe linia de plutire si pentru a acoperi deficitul bugetar, respectiv pentru plata pensiilor si a salariilor. Altfel spus, desi Romania merge pe muchie de cutit in respectarea acordului, FMI vrea sa ne dea bani. Problema este ca nu are cum, pentru ca Fondul nu poate negocia cu un guvern interimar, noteaza Gandul.


Curtea Militara de Apel: Eliberarea lui Stanculescu este ilegala si ilogica. Fostul general Victor Stanculescu a fost eliberat nelegal de catre Tribunalul Militar Teritorial Bucuresti, deoarece acesta nu sufera de o boala grava care sa il puna in imposibilitatea executarii pedepsei de 15 ani de inchisoare la care a fost condamnat in dosarul Revolutiei, motiveaza magistratii Curtii Militare de Apel Bucuresti in decizia de reincarcerare. Ei au apreciat, in incheierea de sedinta din data de 16 septembrie, data ieri publicitatii, ca instanta militara ierarhic inferioara a tras "propriile concluzii medico-legale" in ceea ce il priveste pe fostul general. Tribunalul a extras, practic, pasaje din concluziile pe care le considerase initial ca neadevarate, pe motivul ca nu au fost semnate de catre toti membrii comisiei de expertiza, noteaza Gardianul.


La stat nu se mai lucreaza, se asteapta vremuri mai clare. Criza politica poate fi masurata cel mai bine in institutiile de stat din Romania. Un exemplu care arata cum functioneaza acum serviciile publice este situatia din Teleorman: inainte cu cateva saptamani de alegerile prezidentiale, primarii liberali il sustin pe Traian Basescu, sefii institutiilor descentralizate au intrat in concediu medical, iar directorii scolilor au fost demisi intr-o singura zi. Nimeni nu mai stie cine este la putere, cu atat mai mult acum, dupa caderea Guvernului Boc, scrie Romania Libera.


Gandacelul Boc


De ce m-ai prins in pumnul tau,

Si m-ai fortat? Tu nu stii oare

Ca-s mic si eu si ca ma doare

Cand tu ma strangi atat de rau?


Primar ca tine-am fost si eu,

Si-am renuntat la primarie,

Si mila trebuie sa-ti fie

De plansul si mandatul meu!


Intreaga poezie pe catavencu.ro



de M.C. HotNews.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.